Monday, 20 March 2017 11:19

Οι αλλιώτικες εκστρατείες της αστυνομίας

Written by  ΣΩΤΗΡΟΥΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Η Αστυνομία Κύπρου είναι αναμφίβολα ένας από τους καλύτερούς μας φίλους και προστάτες. Με δεκάδες εκστρατείες κάθε χρόνο, προσπαθεί να περάσει μηνύματα κατά της ταχύτητας, των οδικών συγκρούσεων, των ναρκωτικών, μηνύματα οδικής συμπεριφοράς, ασφάλειας στο διαδίκτυο και άλλα. Εκτός από τους κλασικούς ελέγχους στο δρόμο, η αστυνομία έχει εξελιχθεί και διαδικτυακά, με νέα ιστοσελίδα, εφαρμογή στο κινητό και λογαριασμούς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Εκεί γίνεται μια αλλιώτικη εκστρατεία, μια διαφορετική προσπάθεια ευαισθητοποίησης του κοινού για σωρεία ζητημάτων. Μέσω αυτής της εκστρατείας, η αστυνομία παίρνει καθημερινά τα εύσημα από δεκάδες φίλους της στο facebook και στο twitter. Η αστυνομία προσπαθεί να κεντρίσει την προσοχή σε 40.000 και πλέον φίλους της, δείχνοντας τους με βίντεο, φωτογραφίες, σλόγκαν και αναρτήσεις που μας ταρακουνούν, γιατί πρέπει να προσέξουμε για να είμαστε ασφαλείς.

ΜΙΑ ΖΩΗ ΧΩΡΙΣ ΟΔΙΚΕΣ ΣΥΓΚΡΟΥΣΕΙΣ.
«Για ποιο λόγο θα σκότωνες κάποιον με το αυτοκίνητό σου σήμερα; Για να πας στο ραντεβού σου 5 λεπτά νωρίτερα; Για να κάνεις επίδειξη στους φίλους σου; Για να προλάβεις καλύτερη θέση στο μπαράκι; Σίγουρα για κανένα τέτοιο λόγο!», αναφέρει η αστυνομία σε ανάρτησή της στο facebook. «Και όμως τρέχουμε με το όχημά μας έστω και αν ξέρουμε πως η υπερβολική ταχύτητα είναι από τις κύριες αιτίες θανατηφόρων και σοβαρών τροχαίων δυστυχημάτων, που αφήνουν πίσω τους μαυροφορεμένες οικογένειες και σοβαρά τραυματίες. Ας ευαισθητοποιηθούμε λοιπόν όλοι. Ας προστατεύσουμε τους εαυτούς μας, καθώς και όλους όσοι χρησιμοποιούν το οδικό δίκτυο. Οι οικογένειες μας δεν μπορούν και δεν αντέχουν να θρηνήσουν άλλα θύματα στην άσφαλτο!», προσθέτει. Με ένα βίντεο 40 δευτερολέπτων η αστυνομία σκοπεύει να ευαισθητοποιήσει όλους εμάς για μια ζωή χωρίς τροχαίες οδικές συγκρούσεις. Στο βίντεο φαίνεται ο τάφος του 18χρονου Κωνσταντίνου. «Αν μπορούσε ο Κωνσταντίνος να μιλήσει.. ή αν η Μαρία μπορούσε να επικοινωνήσει.. θα μας έλεγαν ό,τι και ο Αντρέας.. Τέρμα στους αιματοβαμμένους τάφους από τροχαία γιατί μαγκιά είναι να ‘μένουμε εδώ γιατί τα όνειρα τα κάνουμε μαζί’», λέει στην ανάρτησή της η αστυνομία, χρησιμοποιώντας ένα στίχο του γνωστού τραγουδιστή Παντελή Παντελίδη που και αυτός έχασε τη ζωή του στην άσφαλτο. Κρίμα και άδικο να αναπαύονται οι ψυχές νέων ανθρώπων στα κοιμητήρια συνεπεία τροχαίων οδικών συγκρούσεων. Όχι άλλοι νεκροί στην άσφαλτο, υπογραμμίζει.

ΤΟ ΚΙΝΗΤΟ ΤΗΛΕΦΩΝΟ.
Το Σώμα απευθυνόμενο στους διαδικτυακούς του φίλους, ενημερώνει ότι έρευνες έχουν καταδείξει ότι η χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση:
*Αφαιρεί την προσοχή του οδηγού,
*Αποστερεί την ικανότητα του για ασφαλή οδήγηση
*Αυξάνει τις πιθανότητες πρόκλησης σοβαρού ή θανατηφόρου οδικού τροχαίου δυστυχήματος.

Επίσης μειώνει σημαντικά:
*Τη διατήρηση σωστής θέσης του αυτοκινήτου στο δρόμο,
*Τη διατήρηση της ορθής / προβλεπόμενης ταχύτητας,
*Το χρόνο αντίδρασης του αυτοκινήτου με αποτέλεσμα η χρήση των φρένων να γίνεται καθυστερημένα,
*Την κρίση και αναγνώριση ασφαλών αποστάσεων,
*Τη γενική αντίληψη για την τροχαία κίνηση.
«Όλες αυτές οι αρνητικές συνέπειες της χρήσης κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση ευθύνονται για χιλιάδες λάθη των οδηγών και τροχαία δυστυχήματα κάθε χρόνο. Για να αποφύγεις τον κίνδυνο συμμορφώσου με τον Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας. Προστάτευσε τον εαυτό σου και τη ζωή των αγαπημένων σου προσώπων τώρα», σημειώνεται.

ΑΣΦΑΛΕΙΑ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ.
Σε μία άλλη ανάρτηση, η αστυφύλακας Μαρίνα Χριστοδουλίδου ενημερώνει το κοινό για τους κινδύνους του διαδικτύου και εισηγείται μέτρα τα οποία μπορεί να λάβει ο κάθε ένας μας για να είναι ασφαλής. «Οι περισσότεροι από εμάς χρησιμοποιούμε τις σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, μία συνήθεια που έφερε επανάσταση στον τρόπο επικοινωνίας με τους άλλους ανθρώπους. Η χρήση όμως αυτών των μέσων, κρύβει πολλούς κινδύνους. Γι’ αυτό πριν δημοσιεύσεις οτιδήποτε σκέψου το. Μπορεί να γίνει viral και εσύ πλέον να μην έχεις τον έλεγχο, μπορεί να προσβάλει κάποιο ή ακόμα να σε φέρει ενώπιον της δικαιοσύνης. Ποτέ μην δημοσιεύσεις κάτι που δεν θα αναρτούσες έξω από το σπίτι σου», τονίζει η κ. Χριστοδουλίδου.

ΠΡΟΣΕΧΕ ΤΟΥΣ ΦΙΛΟΥΣ…
Μέσα από το βίντεο ασφάλειας 90 δευτερολέπτων, η αστυνομία σε καλεί να αναλογιστείς εάν οι διαδικτυακοί σου φίλοι, είναι πραγματικοί φίλοι. «Το διαδίκτυο είναι αρκετά δημοφιλής τόπος για τους εγκληματίες. Εκεί μπορούν να κρυφτούν εύκολα δημιουργώντας ψεύτικα προφίλ. Γι’ αυτό ποτέ μην κάνεις φίλο κάποιο που δεν γνωρίζεις στον πραγματικό κόσμο. Μην δίνεις ποτέ προσωπικές πληροφορίες δικές σου ή της οικογένειάς σου. Ειδικότερα μην δώσεις τον αριθμό τηλεφώνου ή την διεύθυνσή σου. Αν παρενοχλείσαι, φύλαξε τα ενοχλητικά μηνύματα και τα στοιχεία του άλλου χρήστη. Μίλησε με κάποιο που εμπιστεύεσαι. Ενημέρωσε το μέσο που χρησιμοποιείς και μπλόκαρε τον συγκεκριμένο χρήστη. Ενημέρωσε την αστυνομία στον τηλεφωνικό αριθμό 1460 ή χρησιμοποιώντας τις φόρμες καταγγελιών στην ιστοσελίδα ή στο application της αστυνομίας Κύπρου. Οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης προσφέρουν πολλές εφαρμογές ασφαλείς και προστασίας των δεδομένων σου. Χρησιμοποίησε τις για να μείνεις ασφαλής», εισηγείται η αστυνομία.

ΤΑ CHECK IN ΚΑΙ ΟΙ ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΕΣ.
Χρησιμοποιώντας και σατιρίζοντας αυτά που σχεδόν όλοι κάνουμε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ανεβάζοντας φωτογραφίες από προσωπικές μας στιγμές, από τα ανήλικα παιδιά μας, ή από τους τόπους που βρισκόμαστε, η αστυνομία προσπαθεί να συμμορφώσει το κοινό δείχνοντας τους κινδύνους που ελλοχεύουν από τέτοιου είδους κινήσεις. Για παράδειγμα, η Λένη Χ. γράφει στο facebook ότι βρίσκεται στην παραλία στο Πουκέτ και νιώθει μαγεμένη, ενθουσιασμένη χαλαρή και χαρούμενη, τότε ο Γιώρκος «ο αλουπός» (διαρρήκτης) βρίσκεται στην τοποθεσία σπίτι της Λένης στο Στρόβολο και νιώθει κατενθουσιασμένος, με τις επισημάνσεις εύκολο χρήμα, χρυσαφικά και κοσμήματα. Ακόμα, η Μ.Α. ανεβάζει την φωτογραφία του παιδιού της στο facebook και λέει ότι είναι ερωτευμένη. Η φωτογραφία αυτή αρέσει στον Λούκα Ματάκια. Η αστυνομία προειδοποιεί ότι με τέτοιες αναρτήσεις κινδυνεύουν τόσο τα παιδιά μας όσο και οι περιουσίες μας από διαρρήξεις και κλοπές.

Τρία √ και τρία Χ
 Στη ζώνη στα μπροστινά, πισινά και παιδικά καθίσματα
 Στη χρήση προστατευτικού κράνους
 Στην τήρηση του κώδικα οδικής κυκλοφορίας
 Στην οδήγηση υπό την επήρεια αλκοόλης
 Στην υπερβολική ταχύτητα
 Στη χρήση κινητού τηλεφώνου κατά την οδήγηση

Read 17315 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day