Monday, 10 April 2017 09:59

Οι διορισμοί εκπαιδευτικών την επόμενη διετία

Written by  ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Προκαταρκτικά στοιχεία που παρουσιάζουν τις ανάγκες σε διορισμούς καθηγητών, δασκάλων και νηπιαγωγών, κατέθεσε στη Βουλή το υπουργείο Παιδείας, στα πλαίσια της συζήτησης των κανονισμών που θα διέπουν τις εξετάσεις στις οποίες θα παρακάθονται οι εκπαιδευτικοί στα πλαίσια του Νέου Συστήματος Διορισμών στην εκπαίδευση. Από τα στοιχεία τα οποία παραθέτει η «Αλήθεια» διαφαίνεται ότι οι μεγάλες ανάγκες θα προκύψουν στην Μέση Εκπαίδευση αφού θα υπάρχουν ανάγκες για διορισμό 847 μόνιμων και συμβασιούχων. Στη Δημοτική σε δύο χρόνια θα προκύψουν ανάγκες για ακόμη 207 δασκάλους, ενώ στην Προδημοτική υπολογίζεται ότι θα χρειαστούν 10 με 12 νηπιαγωγοί σε ετήσια βάση.

ΟΙ ΕΞΕΤΑΣΕΙΣ.
Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τους κανονισμούς που βρίσκονται ενώπιον της Επιτροπής Παιδείας και οι οποίοι θα προωθηθούν στην Ολομέλεια της Βουλής για ψήφιση μετά το Πάσχα, οι εξετάσεις θα διενεργούνται κάθε δύο χρόνια μόνο στις ειδικότητες που θα υπάρχουν ανάγκες για διορισμό μέσα στην επόμενη διετία. Πιο συγκεκριμένα για να διενεργηθούν εξετάσεις για παράδειγμα σε Φιλόλογους θα πρέπει εντός των επόμενων δύο σχολικών χρόνων να υπάρχουν ανάγκες για πέραν των έξι διορισμών. Οι πρώτες εξετάσεις θα διενεργηθούν το Φθινόπωρο του 2017, ενώ η εκδήλωση ενδιαφέροντος για συμμετοχή σε αυτές θα γίνεται περί τα τέλη Μαΐου.

ΜΕΣΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Με βάση προκαταρκτικά στοιχεία που κατέθεσε το υπουργείο Παιδείας στη Βουλή, μέσα στην επόμενη διετία θα υπάρχουν ανάγκες για διορισμό 847 μόνιμων και συμβασιούχων εκπαιδευτικών στη Μέση Εκπαίδευση. Σημειώνεται ότι οι μισοί από αυτούς θα διοριστούν από τον υφιστάμενο πίνακα διοριστέων και οι υπόλοιποι από τον νέο πίνακα διορισίμων. Τα τελικά στοιχεία αναμένεται ότι θα σταλούν από το υπουργείο στη Βουλή σήμερα Δευτέρα. Σε σχετικό πίνακα διαφαίνεται η πρόβλεψη του αριθμού των διορισμών μονίμων επί δοκιμασία και συμβασιούχων εκτάκτων και φαίνεται πως εξετάσεις δεν θα διενεργηθούν για τις ειδικότητες Ισπανικών, Ιταλικών, Γερμανικών, Τουρκικών και Φωτογραφικής Τέχνης.

ΠΑΡΑΓΟΝΤΕΣ ΠΟΥ ΕΠΗΡΕΑΖΟΥΝ.
Σημειώνεται ότι η εκτίμηση των αριθμών αυτών έγινε λαμβάνοντας υπόψη ότι τα δεδομένα και παράμετροι που επηρεάζουν τη στελέχωση δεν διαφοροποιούνται, ότι θα διενεργούνται προαγωγές για την πλήρωση των κενών θέσεων και ότι οι επιλογές των μαθητών δεν θα σημειώσουν έντονη απόκλιση από τις υφιστάμενες. Επίσης συνυπολογίστηκε το γεγονός ότι με την ύπαρξη πρόωρων αφυπηρετήσεων θα σημειώνεται αντίστοιχη αύξηση στους μόνιμους ή/και έκτακτους διορισμούς ανάλογα με την ημερομηνία της αφυπηρέτησης (εκτίμηση ότι θα υπάρχουν 15 αφυπηρετήσεις / έτος), καθώς και ότι με την έγκριση παραχώρησης ετήσιας άδειας σε εκπαιδευτικούς θα σημειώνεται αντίστοιχη αύξηση στους διορισμούς των εκτάκτων (εκτίμηση ότι θα υπάρχουν 20 περίπου άδειες / έτος).

ΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Σε δεύτερο ενημερωτικό σημείωμα του υπουργείου καταγράφονται οι προβλεπόμενες ανάγκες στελέχωσης της Διεύθυνσης Δημοτικής Εκπαίδευσης για τις σχολικές χρονιές 2017-2018, 2018-2019, 2019-2020. Σημειώνεται ότι οι υπολογισμοί έγιναν με βάση τα δεδομένα της τελευταίας δεκαετίας (2007-2008 έως 2017-2018). Προστίθεται ότι μετά την σχολική χρονιά 2013-2014, όπου υπήρξε κατακόρυφη μείωση των μαθητών, αρχίζει μία σταθερή ανοδική αύξηση των μαθητών με μέσο όρο αύξησης 144,5 μαθητές/χρονιά. Βάσει αυτού, το υπουργείο θεωρεί ότι και για τις επόμενες δύο χρονιές 2018-2019 και 2019-2020 θα συνεχίσει η ίδια ανοδική τάση. Περαιτέρω, σημειώνεται ότι αναμένεται μεγάλη αύξηση στις ανάγκες της σχολικής χρονιάς 2019-2020 αφού είναι η χρονιά όπου ο μειωμένος αριθμός μαθητών που μπήκαν στο δημοτικό το 2013-2014 θα βγουν από το δημοτικό και οι αριθμοί θα επανέλθουν σε κανονικά επίπεδα.

ΠΡΟΔΗΜΟΤΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Οι ανάγκες σε έκτακτες νηπιαγωγούς για τη νέα σχολική χρονιά 2017 - 18 κυμαίνονται περίπου στους 128 εκπαιδευτικούς. Για τη σχολική χρονιά 2018 - 2020 λήφθηκαν υπόψη οι μεταβλητές που φαίνεται να παρουσιάζουν αυξητική τάση όπως η λειτουργία νέων τμημάτων ή και η αναστολή κάποιων τμημάτων και ο διδακτικός χρόνος που παραχωρείται σε νηπιαγωγούς για να εκτελούν αυξημένα διοικητικά καθήκοντα που παρουσιάζει αυξητική τάση. Με βάση τα πιο πάνω, σύμφωνα με τους υπολογισμούς του υπουργείου θα παρουσιάζεται σταθερή επιπρόσθετη ετήσια αύξηση 10 με 12 επιπρόσθετων νηπιαγωγών.

ΕΙΔΙΚΗ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ.
Όσον αφορά την Ειδική Εκπαίδευση, στο σημείωμα του υπουργείου αναφέρεται ότι παρόλο που ο μέσος όρος των έκτακτων των τριών τελευταίων διετιών ανέρχεται σε 191,33 εκπαιδευτικούς, κρίνεται ότι ο αριθμός αυτός, σε καμία περίπτωση, δεν θα μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των παιδιών, αφού από τη σχολική χρονιά 2014 - 2015 μέχρι σήμερα, ο αριθμός των εγκεκριμένων παιδιών παρουσιάζει αυξητική τάση.

Read 8177 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day