Tuesday, 16 May 2017 13:20

Μετά από 54 χρόνια προσπελάσιμη η Λουρουτζίνα και για τους Ε/κύπριους

Written by  ΠΑΝ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Μετά από 54 ολόκληρα χρόνια το Τουρκοκυπριακό χωριό Λουρουτζίνα της επαρχίας Λευκωσίας είναι από την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017 προσπελάσιμο και για τους Ελληνοκύπριους, μετά την κατασκευή δρόμου, ο οποίος παρακάμπτει στρατόπεδα του τουρκικού στρατού κοντά στην Τύμπου. Η «Αλήθεια» βρέθηκε την περασμένη Τετάρτη στη Λουρουτζίνα και συνομίλησε με Τουρκοκύπριους κατοίκους της, αλλά και τον δήμαρχο Χασάν Ισμαήλ Μπαρπαρός, ο οποίος μας ανέφερε ότι είμαστε το πρώτο ελληνοκυπριακό ΜΜΕ που εισέρχεται στην κοινότητα τους μετά από το 1963. Με τις διακοινοτικές ταραχές της περιόδου 1963-1964 η Λουρουτζίνα αυτόαποκλείστηκε όπως και άλλες τουρκοκυπριακές κοινότητες. Η πρόσβαση Ελληνοκυπρίων στην κοινότητα απαγορευόταν από τότε μέχρι και την Παρασκευή 5 Μαΐου 2017, που νέος δρόμος παράκαμψε την στρατιωτική ζώνη.

ΧΑΡΟΠΟΙΗΣΕ ΤΟΥΣ ΛΟΥΡΟΥΤΖΙΑΤΕΣ.
Η εξέλιξη να γίνει η κοινότητα τους προσπελάσιμη και για τους Ελληνοκύπριους και όχι μόνο τους χαροποιεί ιδιαίτερα, θεωρώντας ότι βγαίνουν σε μεγάλο βαθμό από την απομόνωση, μετά από 54 ολόκληρα χρόνια. Υποστηρίζουν παράλληλα τη δημιουργία «επίσημης» διόδου από και προς το χωριό τους, από την πλευρά των ελεύθερων περιοχών. Σε μια τέτοια περίπτωση το εγκαταλελειμμένο σε μεγάλο βαθμό χωριό τους μέσα σε λίγο χρονικό διάστημα θα αναπτυχθεί και θα πάρει τα πάνω του. Προσμένουν παράλληλα στην επίλυση του Κυπριακού προβλήματος ώστε να προκύψει ένα ειρηνικό μέλλον για όλους.
Ο Δήμαρχος Λουρουτζίνας μη κρύβοντας την χαρά του, μας ανάφερε ότι μετά τη διάνοιξη του δρόμου, με την παράκαμψη της στρατιωτικής ζώνης, θα μπορεί επιτέλους και αυτός να φιλοξενήσει στο σπίτι του Ελληνοκύπριους φίλους του, ανταποδίδοντας τη δική τους φιλοξενία όλα αυτά τα χρόνια.

500 ΜΕΤΡΑ ΑΠΟ ΤΑ ΛΥΜΠΙΑ.
Η Λουρουτζίνα απέχει 500 περίπου μέτρα από το χωριό Λύμπια, ενώ είναι πολύ κοντά από την Ποταμιά, το Δάλι και από την ανατολική πλευρά, με την Αθηένου. Για να μεταβούν οι Τουρκοκύπριοι στις ελεύθερες περιοχές με τα οχήματα τους θα πρέπει κανονικά να διανύσουν μεγάλη απόσταση για να φθάσουν στα οδοφράγματα Αγίου Δομετίου, ή Περγάμου. Ωστόσο αρκετοί από Τουρκοκύπριους της Λουρουτζίνας με την ανοχή των αρχών, χρησιμοποιούν «ανεπίσημη» δίοδο στην περιοχή του χωριού τους για να βρεθούν σε ελάχιστο χρόνο στις ελεύθερες περιοχές.

ΑΠΟ ΤΑ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΑ ΧΩΡΙΑ ΠΡΙΝ ΤΟ 1974.
Όπως μας αναφέρθηκε κατά την εκεί επίσκεψη μας, η Λουρουτζίνα πριν από το 1974 ήταν η δεύτερη μεγαλύτερη τουρκοκυπριακή κοινότητα στην Κύπρο μετά τη Λεύκα, με πληθυσμό που ξεπερνούσε τις 2,500 κατοίκους συν άλλους 1000 περίπου Τουρκοκύπριους πρόσφυγες του 1963-1964 προερχόμενους από άλλα χωριά της περιοχής. Μέχρι το 1958 στη Λουρουτζίνα ζούσαν και 300 περίπου Ελληνοκύπριοι οι οποίοι λόγω της έκρυθμης κατάστασης που δημιουργήθηκε, μετά την έναρξη του αγώνα της ΕΟΚΑ, αναγκάστηκαν να εγκαταλείψουν το χωριό τους.

ΕΚΛΕΙΣΑΝ ΟΙ ΠΡΟΣΒΑΣΕΙΣ.
Μετά την τουρκική εισβολή του 1974 η πρόσβαση της Λουρουτζίνας προς την Λευκωσία μέσω του δρόμου Πυροϊου - Αγλατζιάς έκλεισε με αποτέλεσμα οι Τουρκοκύπριοι κάτοικοι για να μεταβούν στην κατεχόμενη πρωτεύουσα έπρεπε να χρησιμοποιούν χωματόδρομο και μετά από μεγάλη ταλαιπωρία μιας ώρας τουλάχιστον, έφθαναν στον προορισμό τους. Η περιοχή της Λουρουτζίνας μετατράπηκε σε στρατιωτική ζώνη του τουρκικού στρατού. Κάτω από αυτές τις συνθήκες αποφασίστηκε όπως δοθεί η ευκαιρία στους κατοίκους να μετεγκατασταθούν σε ένα ελληνοκυπριακό χωριό από το οποίο έφυγαν οι κάτοικοι του το 1974, εκδιωκόμενοι από τον τουρκικό στρατό. Έτσι η μάζα των Τουρκοκυπρίων της Λουρουτζίνας κατοίκησαν στην κωμόπολη Λύσης. Στη Λουρουτζίνα παρέμειναν κυρίως οι οικογένειες γεωργοκτηνοτρόφων.

ΜΑΡΑΣΜΟΣ.
Σήμερα, όπως ενημερωθήκαμε, στο χωριό ζουν 300 περίπου κάτοικοι. Ενδεικτικό της συρρίκνωσης είναι και το γεγονός ότι λειτουργεί μόνο ένα από τα δύο δημοτικά σχολεία του χωριού, με μόνο εννιά μαθητές. Στα καλά χρόνια λειτουργούσε και γυμνάσιο στη Λουρουτζίνα.
Λίγα χρόνια μετά το 1974 κατασκευάστηκε δρόμος που συνέδεε την Λουρουτζίνα με την κατεχόμενη Λευκωσία μέσω Τύμπου, ωστόσο αυτός περνούσε μέσα από στρατιωτική περιοχή, δηλαδή στρατόπεδα του τουρκικού στρατού, με αποτέλεσμα οι διακινούμενοι Λουρουτζιάτες να τυγχάνουν αυστηρού ελέγχου με την επίδειξη ταυτότητας και κάρτας εισόδου. Στην κοινότητα δεν μπορούσαν επίσης να μεταβούν άτομα (συγγενείς τους από το εξωτερικό), τα οποία δεν κατείχαν την ταυτότητα που εκδίδεται στα κατεχόμενα.
Αυτή η κατάσταση δημιουργούσε προστριβές και αντιπαραθέσεις με τον τουρκικό στρατό.

Η ΑΠΟΦΑΣΗ ΜΑΣ ΝΑ ΕΠΙΣΚΕΦΘΟΥΜΕ ΤΗ ΛΟΥΡΟΥΤΖΙΝΑ.
Είχαμε πληροφορηθεί ότι στις 5 Μαΐου 2017 τελέσθηκαν τα εγκαίνια του νέου δρόμου προς την Λουρουτζίνα που ξεκινά από την περιοχή του αεροδρομίου της Τύμπου. Πληροφορηθήκαμε επίσης ότι την Κυριακή 7 Μαΐου πραγματοποιήθηκε το ετήσιο φεστιβάλ Λουρουτζίνας με την συμμετοχή χιλιάδων προσώπων τα οποία, χρησιμοποίησαν για την μετάβαση τους, τον νέο δρόμο χωρίς να τύχουν του ελέγχου από τον τουρκικό στρατό. Ανάμεσα στον κόσμο και μερικοί Ελληνοκύπριοι, που είχαν φίλους από την Λουρουτζίνα, χωρίς να ήταν και βέβαιοι ότι θα τους επιτρεπόταν η μετάβαση. Το φεστιβάλ στη Λουρουτζίνα πραγματοποιήθηκε στην παρουσία του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί, ο οποίος δήλωσε μεταξύ άλλων ότι δεν θέλουν τύμπανα πολέμου, αλλά τραγούδια της ειρήνης, με αφορμή την ένταση στην κυπριακή ΑΟΖ.

Ο ΦΙΛΟΣ ΤΟΥΡΧΑΝ.
Για την Λουρουτζίνα γνώριζα αρκετά λόγω και του Λουρουτζιάτη φίλου Τουρχάν Σεϊταλη, που διαμένει στη Λύση και ο οποίος με συνοδεύει πολλές φορές σε ρεπορτάζ μου στα κατεχόμενα βοηθώντας με στη μετάφραση. Μετά την εξέλιξη με τη δημιουργία νέας διόδου προς Λουρουτζίνα, σκέφθηκα ότι θα ήταν καλό ένα ρεπορτάζ. Για τον σκοπό αυτό επικοινώνησα για πρώτη φορά με τον δήμαρχο Λουρουτζίνας Χασάν Ισμαήλ Μπαρπαρός, ρωτώντας τον αν μπορούμε να επισκεφθούμε και εμείς το χωριό του. Ο ίδιος ήταν πολύ θετικός. Ωστόσο πιθανό, όπως μας είπε να χρειαζόταν να δηλώνεται στην «αστυνομία» η παρουσία Ελληνοκυπρίων στη Λουρουτζίνα. Τη διερεύνηση του θέματος των πιθανών διαδικασιών που χρειαζόντουσαν ανάλαβε να κάνει και ο φίλος μας Τουρχάν, ο οποίος πληροφορήθηκε ότι τη Λουρουτζίνα μπορούν να την επισκέπτονται απρόσκοπτα και οι Ελληνοκύπριοι, όπως και όλοι οι άλλοι. Έτσι την περασμένη Τετάρτη αφού περάσαμε το οδόφραγμα του Αγίου Δομετίου, με τη συνοδεία του Τουρχάν βρεθήκαμε στη Λουρουτζίνα μέσω του νέου δρόμου, ο οποίος ξεκινά από την περιοχή Τύμπου.

ΘΕΤΙΚΗ ΔΙΑΘΕΣΗ.
Στο δρόμο είχα θετική διάθεση, θεωρώντας ότι πρόκειται για ένα βήμα για την ελεύθερη διακίνηση σε ολόκληρη την πατρίδα μας. Ένα βήμα προσέγγισης του στόχου της επανένωσης του τόπου μας και των ανθρώπων του. Περάσαμε μέσα από το κατεχόμενο χωριό Πυρόϊ, στο δρόμο βλέπεις και κάποια στρατόπεδα και φυλάκια του τουρκικού στρατού, παίρνοντας το μήνυμα της σκληρής πραγματικότητας για την ύπαρξη της τουρκικής κατοχής. Η αδράνεια ωστόσο δεν ωφελεί τον τόπο. Πρέπει να κερδηθεί η εμπιστοσύνη ανάμεσα στους Ελληνοκυπρίους και Τουρκοκυπρίους, ώστε μαζί να πορευτούμε τον δρόμο του αγώνα για την επανένωση της κοινής μας πατρίδας.

ΜΙΛΩΝΤΑΣ ΜΕ ΤΟΥΣ ΛΟΥΡΟΥΤΖΙΑΤΕΣ
Θέλουν λύση ειρήνη και ευημερία

Στην είσοδο του χωριού υπάρχει η πινακίδα με το αλλαγμένο από πολύ παλιά όνομα της Λουρουτζίνας σε AKINCILAR. Όπως μας εξήγησε ο Τουρχάν AKINCILAR σημαίνει επιδρομή – επέμβαση. Αυτό προήλθε από την ενέργεια, όπως μας είπε, ομάδας Λουρουτζιατών η οποία είχε προτρέξει, την περίοδο των διακοινοτικών ταραχών, σε γειτονικό χωριό βοηθώντας Τουρκοκύπριους που κινδύνευαν, να διασωθούν. Οι Λουρουτζιάτες ωστόσο συνεχίζουν και σήμερα να αναφέρουν το χωριό τους ως Λουρουτζίνα.
Προχωρήσαμε προς το κέντρο του χωριού όπου έγινε ανάπλαση των παραδοσιακών κτιρίων στον πυρήνα της κοινότητας με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Τα σπίτια που κατοικούνται και τα υποστατικά που χρησιμοποιούνται βρίσκονται σε καλή κατάσταση. Αντίθετα τα σπίτια και υποστατικά που είναι εγκαταλελειμμένα βρίσκονται σε κακή κατάσταση.

ΣΤΟ ΚΑΦΕΝΕΙΟ.
Στο κιόσκι ενός καφενείου που σταθμεύσαμε για καφέ και συνομιλία με τους κατοίκους, δύο έπαιζαν τάβλι και άλλοι οκτώ – εννιά καθόντουσαν και κουβέντιαζαν. Χαρακτηριστικό γνώρισμα των Λουρουτζιατών είναι ότι όλοι μιλούν ελληνικά από τον μεγαλύτερο μέχρι και τον μικρότερο. Το θέμα της γλώσσας είναι ένα άλλο θέμα το οποίο δεν θα το αναπτύξουμε τώρα. Παραγγείλαμε τον καφέ μας στη γυναίκα που διαχειριζόταν το καφενείο και μπήκαμε αμέσως στην κουβέντα με τους θαμώνες. Με τον Σουλεϊμάν Μεχμέτ 71 χρόνων, ο οποίος είχε εργαστεί ως μάγειρας στα Ηνωμένα έθνη και παράλληλα ήταν γεωργός, με τον Ραματάτ Ιμπραχίμ 75 χρόνων ο οποίος διατέλεσε μεταξύ άλλων και ράφτης, με τον Κεμάλ Ατακάν 75 χρόνων συνταξιούχο δάσκαλο. Με τον Κεμάλ Οσμάν 38 χρόνων καλλιεργητή χορτοτάπητα, καθώς και με τον Μουσταφά Ρουστέν, 75 χρόνων ο οποίος είναι κάτοικος Βρετανίας, ωστόσο μένει και κάποιους μήνες του χρόνου στο χωριό του, με απώτερο στόχο να εγκατασταθεί μόνιμα. Όπως μας λέχθηκε στη βρετανική παροικία ζουν πολλοί καταγόμενοι από την Λουρουτζίνα οι οποίοι μπορεί να φθάνουν μέχρι και τις 10,000.
Με όσους μιλήσαμε βλέπουν πολύ θετικά την κατασκευή νέου δρόμου προς τη Λουρουτζίνα και τη δυνατότητα που δίνεται και στους Ελληνοκύπριους να τους επισκέπτονται. Ελπίζουν ότι η κοινότητά τους θα αναπτυχθεί ιδιαίτερα αν δημιουργηθεί δίοδος και προς τις ελεύθερες περιοχές.
Θέλουν να εξευρεθεί λύση στο Κυπριακό πρόβλημα και να διασφαλιστεί για όλους η ειρήνη και η ευημερία.
Στην πορεία ήρθε και κάθισε μαζί μας και ο Δήμαρχος Λουρουτζίνας Χασάν Ισμαήλ Μπαρπαρός, ο οποίος αστειευόμενος την ώρα που καταγράφαμε το όνομα του, σχολίασε το γεγονός ότι το γνωστό ερευνητικό σκάφος φέρει ως όνομα το επίθετο του.

Ο ΛΑΟΣ ΠΛΗΡΩΝΕΙ ΤΑ ΛΑΘΗ.
Σε συζήτηση για τα όσα τραγικά γεγονότα προηγήθηκαν στην Κύπρο, τονίσθηκε από τους συνομήλιτές μας ότι τα λάθη των ηγετών, δυστυχώς τα πλήρωσε και τα πληρώνει ο λαός. Όπως μας λέχθηκε από το 1963 μέχρι και το 1968 ουσιαστικά οι κάτοικοι της Λουρουτζίνας είχαν εγκλωβιστεί και δύσκολα έβγαιναν από το χωριό, αφού λόγω των γεγονότων της εποχής μπορούσε κάποιος να μην επιστρέψει ξανά πίσω. Από το 1963 μας λέχθηκε οι πρώτοι ελληνοκύπριοι που επισκέφθηκαν το χωριό τους ήταν την περασμένη Κυριακή με την παρουσία τους στο φεστιβάλ. Σε ερώτηση μας αν κάποιοι Ελληνοκύπριοι μπορεί να ερχόντουσαν στη Λουρουτζίνα στα κρυφά, μας απάντησαν ότι αυτό απαγορευόταν, αφού μιλούμε για στρατιωτική ζώνη και θα είχε ρίσκο ένα τέτοιο εγχείρημα.
Η ΚΥΠΡΙΑΚΗ ΔΙΑΛΕΚΤΟΣ.
Ο συνταξιούχος δάσκαλος κ. Ακάν σχολίασε μεταξύ άλλων αρνητικά τον παραμερισμό από το εκπαιδευτικό σύστημα των Ελληνοκύπριων της κυπριακής διαλέκτου, όπως την ήξεραν και οι ίδιοι. Εμείς είπε, ξέραμε «να δω τη νοσιηά μου στο γυαλί και όχι στο καθρέφτη».

ΔΗΜΑΡΧΟΣ ΜΠΑΡΠΑΡΟΣ

Χαίρομαι που θα φιλοξενώ τους Ε/κ φίλους μου

Μετά το καφενείο επισκεφθήκαμε τον 56χρονο δήμαρχο, τον κ. Χασάν Ισμαήλ Μπαρπαρός στα γραφεία του δημαρχείου, που στεγάζεται στο πρώτο δημοτικό σχολείο του χωριού, το οποίο είχε κτιστεί το 1922. Το εγκαταλελειμμένο από το 1974 κτίριο του σχολείου ανακαινίστηκε πρόσφατα με συνεισφορά και της τουρκικής «πρεσβείας».
Ο δήμαρχος εξέφρασε τη χαρά του γιατί δημιουργήθηκε πρόσβαση και για τους Ελληνοκύπριους στη Λουρουτζίνα. Σημείωσε ότι αν υπάρξει λύση μέσα σε 3 χρόνια το χωριό τους θα αναπτυχθεί και θα φθάσει την παλιά του αίγλη.
Ο κ. Μπαρπαρός , αναφέρθηκε στο Μιχαλάκη των Λυμπιών, τον πρώην κοινοτάρχη, είμαστε, είπε, σαν τα αδέλφια. Η φιλία τους δημιουργήθηκε από τις συναντήσεις που είχαν στη γραμμή αντιπαράταξης και εξελίχθηκε σε οικογενειακή ειδικά μετά το άνοιγμα των οδοφραγμάτων. Μας καλούσαν, είπε, στο σπίτι τους, ωστόσο εμείς δεν μπορούσαμε να το κάμουμε, δηλαδή να τους καλέσω στο χωριό μου και αυτό με πρόσβαλλε. Για την εξιλέωση του πριν λίγο καιρό ο κ. Μπαρπαρός, μετά από επιμονή του, πήρε τον φίλο του Μιχάλη και την οικογένεια του και άλλες δύο οικογένειες από τα Λύμπια, εκδρομή μέχρι τον Απόστολο Ανδρέα. Με το άνοιγμα του δρόμου είπε, θα τους καλέσω και θα τους φιλοξενήσω έσσω μου. Όπως με καλωσορίσουν αυτοί έσσω τους να τους καλωσορίσω και εγώ έσσω μου ώστε να φύγει το βάρος από πάνω μου, τόνισε ο κ. Μπαρπαρός. Κάνω έκκληση στους Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, να αντιμετωπίσουν τα συμφέροντα που υπάρχουν για μη λύση και να σμίξουν το νησί μας, επεσήμανε ο κ. Μπαρπαρός.

Read 5562 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day