Wednesday, 17 May 2017 11:01

Στα χαρακώματα και πάλι Οδυσσέας- Χάρης

Written by  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής θα βρεθούν αύριο, Πέμπτη όλοι οι εμπλεκόμενοι για την υπόθεση απόσπασης λειτουργού στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων. Το θέμα τέθηκε στο μικροσκόπιο του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας μετά την καταγγελία της βουλευτού του ΑΚΕΛ, Ειρήνης Χαραλαμπίδου και στην αυριανή συνεδρία ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης θα παραθέσει, ενώπιον και του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη το πόρισμα της έκθεσής του σχετικά με τον χειρισμό του θέματος, μία συνεύρεση η οποία αναμένεται να αναζωπυρώσει τη μεταξύ τους κόντρα για το θέμα.

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ.
Ήδη με το που είδε χθες το φως της δημοσιότητας η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή και τις ευθύνες που αποδίδει μέσα από αυτήν στον Χάρη Γεωργιάδη, ο υπουργός σήκωσε το γάντι και ανταπάντησε ότι τα επιχειρήματα του στερούνται βάσης. Συγκεκριμένα ο Γ. Ελεγκτής αναφέρει στην απόφασή του ότι, η θέση για απόσπαση στην ΕΤΕπ ουδέποτε προκηρύχθηκε, και ότι οι ενέργειες του υπουργού Οικονομικών παραβίασαν απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Ωστόσο, διευκρινίζεται ότι η ανάγκη για απόσπαση ατόμου στην ΕΤΕπ ήταν διαχρονική αλλά ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε ανοικτή προκήρυξη ή εσωτερική προκήρυξη εντός του Υπουργείου για εκδήλωση ενδιαφέροντος από λειτουργούς. Επίσης ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρει πως πέραν του μισθού, το επίδομα εξωτερικού ανέρχεται στις €50.000 τα οποία μάλιστα είναι αφορολόγητα. Επίσης επισημαίνει ότι, η κ. Ορφανίδου βρισκόταν στην ομάδα η οποία διαπραγματεύθηκε τους όρους εργοδότησής της.

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΧΑΡΗ.
Ο υπουργός Οικονομικών απάντησε με ανακοίνωσή του στα όσα επισημαίνει ο Γενικός Ελεγκτής, υποστηρίζοντας ότι τα επιχειρήματα του κ. Μιχαηλίδη στερούνται βάσης. Όσον αφορά το ότι δεν προκηρύχθηκε ανοικτή διαδικασία επιλογής, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει πως η νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι τέτοιο «και ούτε θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς η απόφαση έγινε μετά που η ίδια η υπάλληλος εκδήλωσε το ενδιαφέρον της προς την ΕΤΕπ, με τη σύμφωνο γνώμη, βέβαια, του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θεωρεί ότι με τη συγκεκριμένη απόσπαση οι υπηρεσιακές του ανάγκες ικανοποιούνται». Συνεπώς, σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η θέση του κ. Μιχαηλίδη ότι «μόνο όταν και εφόσον μια τέτοια θέση δημοσιευτεί, είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποιοι ενδιαφέρονται γι’ αυτή, ώστε να επιλέξουμε τον καταλληλότερο, δεν μπορεί να ισχύσει σε αυτή την περίπτωση γιατί ούτε συγκεκριμένη θέση υπήρχε η οποία θα μπορούσε να δημοσιευτεί, ούτε όμως η επιλογή έγινε από το ΥΠΟΙΚ αλλά από την ΕΤΕπ, με τη σύμφωνο γνώμη, επαναλαμβάνω, του Υπουργείου». Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε αναφορά του κ. Μιχαηλίδη ότι η διευθέτηση μεταξύ ΕΤΕπ και του ΥΠΟΙΚ για την καταβολή επιδόματος εξωτερικού από την ΕΤΕπ συνιστά «λογιστική αλχημεία που ενδεχομένως να αποσκοπεί στην αποφυγή καταβολής φορολογίας από μέρους του λειτουργού στο Λουξεμβούργο», λέγοντας ότι ο κ. Μιχαηλίδης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σε κάθε τέτοια περίπτωση ο αποσπασμένος λειτουργός συνεχίζει να είναι φορολογούμενος της χώρας του, δηλαδή της Κύπρου, και ότι το επίδομα εξωτερικού είναι σε κάθε περίπτωση αφορολόγητο. «Ο υπαινιγμός σας και η απόδοση σκοπιμότητας για το ενδεχόμενο αποφυγής καταβολής φορολογίας είναι προσβλητικός τόσο για το ΥΠΟΙΚ όσο και την ΕΤΕπ», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης. Σημειώνει δε ότι η αναφορά του κ. Μιχαηλίδη ότι η διευθέτηση αυτή είναι δυσμενής για την Κυπριακή Δημοκρατία και ότι δεν είναι αντιληπτός ο λόγος που το ΥΠΟΙΚ αποφάσισε αλλαγή της καθορισμένης πολιτικής επί του θέματος «στερείται λογικής». Σε σχέση με τη θέση Μιχαηλίδη ότι προκύπτει θέμα σύγκρουσης συμφερόντων λόγω ότι η κ. Ορφανίδου διαπραγματευόταν την απόσπασή της με την ΕΤΕπ και ταυτόχρονα διαπραγματευόταν με την ΕΤΕπ τους όρους παραχώρησης δανείων προς την Κυπριακή Δημοκρατία, ο κ. Γεωργιάδης αναφέρει ότι ο κ. Μιχαηλίδης περίπου υπονοεί «ότι η ΕΤΕπ δωροδόκησε την συγκεκριμένη λειτουργό με ευνοϊκούς όρους απασχόλησης προκειμένου να εξασφαλίσει όρους δανειοδότησης υπέρ των δικών της συμφερόντων και εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας».

ΘΕΜΑ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ.
Στην αυριανή συνεδρία θα γίνει επίσης συζήτηση γύρω από την εφαρμογή του νόμου που αφορά τα πολιτικά δικαιώματα των δημοσίων υπαλλήλων και οι ενέργειες του Υπουργού Οικονομικών. Το θέμα αφορά τους δημόσιους υπαλλήλους κλίμακας Α7 και άνω που κατέχουν κομματικά αξιώματα χωρίς προηγουμένως να έχουν εξασφαλίσει άδεια από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας. Επί της ουσίας ο νόμος δεν εφαρμόστηκε ποτέ από το 2015 και εντεύθεν, με αποτέλεσμα να ανοίξει ο Ασκός του Αιόλου με αφορμή την καταγγελία στο πρόσωπο της λειτουργού του Υπουργείου Οικονομικών, Σάβιας Ορφανίδου. Όπως διαφάνηκε στη συνέχεια υπάρχουν εκατοντάδες παρόμοιες υποθέσεις, τις οποίες η κυβέρνηση πρέπει να θέσει ενώπιον πειθαρχικής έρευνας όπως αποφάνθηκε πρόσφατα ο Γενικός Εισαγγελέας της Δημοκρατίας Κώστας Κληρίδης. Στη συνεδρίαση αύριο κλήθηκαν να παραστούν ο Υπουργός Οικονομικών, ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας, ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Οικονομικών, ο Διευθυντής του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού, ο Επικεφαλής Οικονομικής Διαχείρισης και Διοίκησης του Υπουργείου Οικονομικών – Υπεύθυνος για Θέματα Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, εκπρόσωποι της Νομικής Υπηρεσίας της Δημοκρατίας, της ΠΑΣΥΔΥ και της ΑΣΔΥΚ.

Read 5997 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day