Wednesday, 14 June 2017 10:39

Με παρατράγουδα η διαμαρτυρία στο Παγκύπριο

Written by  ΘΕΟΔΩΡΑ ΝΙΚΟΛΑΟΥ

Μειωμένη ήταν η προσέλευση των μαθητών του Παγκυπρίου Γυμνασίου στη χθεσινή διαμαρτυρία που διοργάνωσαν οι ίδιοι στα προπύλαια του σχολείου τους ενάντια στα έργα που γίνονται για αναβάθμιση του ιστορικού κτιρίου. Οι μαθητές που απαιτούν σεβασμό προς το ιστορικό κτίριο του σχολείου τους και σταμάτημα των εκσκαφών στην αυλή του για να γίνουν αρχαιολογικές ανασκαφές, σύμφωνα με καταγγελίες δέχθηκαν απειλές για μειωμένη διαγωγή ενώ φοβήθηκαν και την παρουσία της Αστυνομίας στο χώρο. Στο μεταξύ, το Τμήμα Αρχαιοτήτων αντικρούει τις καταγγελίες των διαμαρτυρόμενων ενώ το υπουργείο Παιδείας δηλώνει ότι όλα τα έργα γίνονται με απόλυτο σεβασμό στο ιστορικό κτίριο.

Η ΔΙΑΜΑΡΥΡΙΑ.
Σε δηλώσεις της στην «Α» η εκπαιδευτικός Ίρις Ταλιαδώρου, ανέφερε ότι η προγραμματισμένη εκδήλωση διαμαρτυρίας έγινε με μικρή προσέλευση μαθητών λόγω της παρουσίας οκτώ περιπολικών που στήθηκαν έξω από το κτίριο του σχολείου. Όσο για τους τελειόφοιτους, σύμφωνα με την κα Ταλιαδώρου, οι πλείστοι δεν παρευρέθηκαν αφού δέχθηκαν απειλές για μειωμένη διαγωγή στο απολυτήριο. Ο στόχος της συλλογής 8 χιλιάδων υπογραφών για το ψήφισμα που θα παραδοθεί στον πρόεδρο της Δημοκρατίας δεν σταματά, όπως είπε, ενώ ταυτόχρονα σχεδιάζεται αυτή τη φορά από γονείς των μαθητών νέα εκδήλωση διαμαρτυρίας σε ημερομηνία που θα αποφασιστεί την ερχόμενη βδομάδα.

ΤΟ ΤΜΗΜΑ ΑΡΧΑΙΟΤΗΤΩΝ.
Στο μεταξύ, σε δηλώσεις του στην «Α» ο Έφορος Αρχαιοτήτων του Τμήματος Αρχαιοτήτων, Γιώργος Φιλοθέου, κληθείς να σχολιάσει τις διαμαρτυρίες, ανέφερε ότι το Τμήμα άρχισε να παρακολουθεί τα έργα πρώτου καν ξεκινήσουν. Εξήγησε ότι στις εκσκαφές βρίσκεται αρχαιολόγος ο οποίος κάνει ανασκαφές όπου χρειάζεται, ενώ τόνισε ότι δεν ευσταθούν οι καταγγελίες για πέταμα των αγγείων που ανευρίσκονται στον Κοτσιάτη. «Όλα τα ευρήματα έρχονται στο Τμήμα, πλένονται και αξιολογούνται», είπε. Περαιτέρω, κληθείς να απαντήσει στο αίτημα των διαμαρτυρόμενων για σταμάτημα των έργων, εξήγησε ότι τα όσα ανευρέθηκαν μέχρι στιγμής δεν στέκονται ικανά για να σταματήσουν οι εργασίες. Πρόσθεσε ότι στην περίπτωση του Παγκυπρίου το Τμήμα Αρχαιοτήτων έχει εξαντλήσει κάθε ανθρώπινο και επιστημονικό παράγοντα και έχει κάνει ότι είναι δυνατόν. «Ερευνούμε ότι βρίσκουμε, το αξιολογούμε και αναλόγως πράττουμε σύμφωνα με τη διαδικασία», είπε και εξήγησε ότι τα στρώματα του εδάφους στο χώρο είναι διαταραγμένα λόγω των πολλών παρεμβάσεων και δεν υπάρχει κάτι. «Αλλά και να υπάρχει θα το ερευνήσουμε», είπε. «Μάλιστα ένα χώρο που μας έχουν υποδείξει ότι υπάρχει ένα κτίσμα στο υπέδαφος, τους είπαμε ότι θα το ερευνήσουμε όταν φύγουν οι μαθητές από το σχολείο», συνέχισε.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ.
Από την πλευρά του το υπουργείο Παιδείας, απαντώντας στις διαμαρτυρίες για τα έργα, αναφέρει σε ανακοίνωσή του ότι η απόφαση για την κτιριολογική ανακαίνιση του Παγκυπρίου Γυμνασίου λήφθηκε μετά από εμπεριστατωμένες μελέτες και επί τόπου επισκέψεις εμπειρογνωμόνων για διαπίστωση της κατάστασης του σχολείου. Προσθέτει πως η οριστικοποίηση των σχεδίων και η έναρξη των εργασιών έγινε μετά από διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς και τη σύμφωνη γνώμη σχεδόν του συνόλου τους. Όσο αφορά τις κατά καιρούς αντιδράσεις μικρής ομάδας ατόμων κάτω από την παρότρυνση της «Επιτροπής Προάσπισης του Παγκυπρίου Γυμνασίου», σχολιάζει ότι δεν είναι εμπεριστατωμένες, στερούνται επιστημονικής βάσης και ως εκ τούτου είναι αδικαιολόγητες και δημιουργούν αχρείαστη σύγχυση και αναστάτωση. Σύμφωνα με το υπουργείο, τα έργα αποκατάστασης του κτιρίου εκτελούνται σε συνεργασία με τον εργολάβο του έργου, υπό την εποπτεία των Τεχνικών Υπηρεσιών του ΥΠΠ, ενώ η διαχείριση του θέματος της πιθανής ύπαρξης αρχαιοτήτων στον χώρο του σχολείου γίνεται σε συνεργασία με το αρμόδιο Τμήμα του κράτους, το Τμήμα Αρχαιοτήτων. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωση πρόκειται για το μεγαλύτερο σε εξέλιξη έργο του ΥΠΠ, με κονδύλι που ανέρχεται στα 8 εκατομμύρια ευρώ, το οποίο ξεκίνησε τον Ιούνιο του 2016 και αναμένεται να ολοκληρωθεί το 2019.

Read 4789 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day