Monday, 19 June 2017 10:34

Έτσι προστατεύω τα προσωπικά μου δεδομένα

Written by 

Πόσοι από εμάς γνωρίζουμε πώς να προστατεύσουμε τα προσωπικά μας δεδομένα από όσους εντέχνως θέλουν να εμπλουτίσουν τα οργανωτικά τους; Πόσοι γνωρίζουμε ότι μπορούμε να αποτρέψουμε την παραβίαση της προσωπικής μας ζωής; Αυτά είναι μόνο μερικά από τα ερωτήματα που πρέπει να προβληματίσουν τους πολίτες. Ανεπιθύμητα sms χωρίς το δικαίωμα απενεργοποίησης, αποκάλυψη των προσωπικών μας δεδομένων χωρίς την συγκατάθεσή μας, συλλογή των στοιχείων μας χωρίς να μας εξηγούν ακριβώς τον λόγο και πολλά άλλα. Χιλιάδες πολίτες βρέθηκαν πολλές φορές στην δύσκολη θέση να παραπλανηθούν από πολιτικά κόμματα, ιδιωτικές εταιρείες ή και άλλους οργανισμούς που συλλέγουν στοιχεία για σκοπούς διαφήμισης και προβολής έργου.
Από το γραφείο Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα τονίζουν ότι τα προσωπικά δεδομένα του κάθε πολίτη δεν έχει κανένας το δικαίωμα να τα χρησιμοποιεί χωρίς τη συγκατάθεσή του και/ή ενημέρωσή του.

ΤΑ ΠΑΡΑΠΟΝΑ.
Πολύ σημαντικός στην όλη διαδικασία είναι ο ρόλος του εκάστοτε Επιτρόπου Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα, που στην παρούσα φάση είναι η Ειρήνη Λοϊζίδου Νικολαΐδου. Η Επίτροπος έχει, σύμφωνα με το νόμο, μεταξύ άλλων, τις εξής αρμοδιότητες: Να εκδίδει οδηγίες, κανόνες, και κώδικες δεοντολογίας για την προστασία του ατόμου, τη λειτουργία επαγγελματικών σωματείων και τη σωστή διαχείριση των δεδομένων από τους υπεύθυνους επεξεργασίας. Επίσης, να απευθύνει συστάσεις και υποδείξεις στους υπεύθυνους επεξεργασίας ή τους τυχόν εκπροσώπους τους και δίδει κατά την κρίση του δημοσιότητα σε αυτές. Βεβαίως στις αρμοδιότητες της είναι να εξετάζει παράπονα και καταγγελίες σχετικά με την εφαρμογή του Νόμου και να καταγγέλλει τις παραβάσεις των διατάξεων του Νόμου στις αρμόδιες αρχές.

ΣΥΝΟΛΙΚΑ 253.
Σύμφωνα με τα τελευταία καταγεγραμμένα στοιχεία που αναφέρονται στην ετήσια έκθεση της Επιτροπής το 2015 έγιναν συνολικά 201 παράπονα και τα περισσότερα από τα μισά (συνολικά 128) αφορούσαν αποστολή email ή sms. Άλλα 24 παράπονα αφορούσαν αποκάλυψη και κοινοποίηση προσωπικών δεδομένων, ενώ υπήρξαν και τέσσερεις περιπτώσεις που εταιρείες αρνήθηκαν να δώσουν δικαίωμα πρόσβασης στα στοιχεία. Επίσης σε τέσσερεις άλλες περιπτώσεις η Επίτροπος εξέδωσε πόρισμα υπέρ τεσσάρων προσώπων που κατήγγειλαν ότι έγινε παράνομα καταγραφή ήχου της φωνής τους. Να σημειωθεί ότι τα παράπονα μειώνονται χρόνο με τον χρόνο αφού φαίνεται ότι εταιρείες και πολιτικά σύνολα συμμορφώνονται λόγω των προστίμων. Το 2014 τα παράπονα ήταν 253, ενώ το 2013 έφτασαν τα 465 παράπονα. Ο λόγο που ήταν τόσο ψηλά ήταν γιατί έγιναν πολλές παραβιάσεις από email και sms κατά τον προεκλογικό αγώνα στις προεδρικές εκλογές.

EMAIL ΚΑΙ SMS.
Είναι φανερό ότι το σοβαρότερο πρόβλημα αποτελεί το φαινόμενο της μαζικής αποστολής ανεπιθύμητων διαφημιστικών μηνυμάτων, που ονομάζονται συνήθως «spam» ή «junk mail» ή «ανεπιθύμητη εμπορική αλληλογραφία». Το φαινόμενο έχει αυξηθεί σημαντικά στην Κύπρο κυρίως μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου και μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα. Για την αποστολή διαφημιστικών μηνυμάτων με οποιοδήποτε μέσο, συμπεριλαμβανομένων του ηλεκτρονικού ταχυδρομείου (email), των μηνυμάτων σε κινητά τηλέφωνα (sms) και των συσκευών τηλεομοιοτυπίας (fax) πρέπει να λαμβάνεται εκ των προτέρων η συγκατάθεση των παραληπτών των μηνυμάτων. Ο Επίτροπος Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα είναι αρμόδιος να εξετάζει παράπονα για παράβαση του Νόμου και μπορεί να επιβάλει κυρώσεις σε όσους παρανομούν μεταξύ των οποίων και χρηματική ποινή μέχρι 30.000 ευρώ.

ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ.
Είναι δεδομένο ότι στην καθημερινή μας ζωή ο καθένας από εμάς παρέχει πληροφορίες που τον αφορούν χωρίς δεύτερη σκέψη. Είναι σημαντικό να γνωρίζουμε πώς και πότε θα δίνουμε πληροφορίες. Σύμφωνα με το Γραφείο της Επιτρόπου, μπορούμε εμείς οι ίδιοι να προστατεύσουμε τις πληροφορίες που μας αφορούν με διάφορους τρόπους όπως: Το Γραφείο συστήνει: 1) Να διαβάζεις πάντοτε τα μικρά γράμματα πάνω σε αιτήσεις ή άλλα έντυπα. Με την υπογραφή σου μπορεί να δώσεις στον οργανισμό/ εταιρεία/ Υπηρεσία την άδεια να διοχετεύσει σε άλλους τις δικές σου πληροφορίες ή να τις χρησιμοποιήσει για άλλους σκοπούς. 2) Να προσέξεις ότι δεν δίνεις πληροφορίες που δεν είναι πραγματικά αναγκαίες. Να θυμάσαι ότι έχεις πάντοτε το δικαίωμα να ερωτάς το λόγο για τον οποίο πρόκειται να συλλεχθούν συγκεκριμένες πληροφορίες πριν να τις δώσεις. 3) Να είσαι προσεκτικός όταν δίδεις πληροφορίες διά τηλεφώνου. Αν κάποιος σε καλέσει στο τηλέφωνο, σιγουρέψου πρώτα ότι πρόκειται για το πρόσωπο το οποίο ισχυρίζεται ότι είναι, πριν να του δώσεις οποιαδήποτε πληροφορία που σε αφορά. 4) Όταν χρησιμοποιείς το διαδίκτυο, πριν να δώσεις οποιεσδήποτε πληροφορίες που σε αφορούν, ψάξε για πολιτικές και αναφορές για την προστασία της ιδιωτικής ζωής (privacy policy) και διασφάλισε ότι είναι σε γνώση σου ο τρόπος με τον οποίο οι πληροφορίες που σε αφορούν θα χρησιμοποιηθούν. 5) Να ελέγχεις τα χαρακτηριστικά ασφαλείας που διαθέτουν οι διάφορες ιστοσελίδες. Αν, για οποιοδήποτε λόγο έχεις αμφιβολία, έχεις τη δυνατότητα να ζητήσεις από τον οργανισμό να ξεκαθαρίσει οτιδήποτε δεν αντιλαμβάνεσαι. 5) Αν σκοπεύεις να δώσεις πληροφορίες που σε αφορούν σε οργανισμούς που βρίσκονται εκτός Κύπρου, φρόντισε να ελέγξεις προηγουμένως τις πολιτικές και τις διαδικασίες που ακολουθούνται. Τέτοια περίπτωση θεωρείται ειδικά εκείνη κατά την οποία διοχετεύεις πληροφορίες μέσω του διαδικτύου. 6) Σε τελική ανάλυση, οι πληροφορίες που σε αφορούν ανήκουν σε σένα. Θα πρέπει να διασφαλίσεις, πριν τις δώσεις, ότι είναι σε γνώση σου ποιο είναι το πρόσωπο που συλλέγει τις πληροφορίες αυτές, ο λόγος για τον οποίο συλλέγονται και πως θα χρησιμοποιηθούν.

ΒΟΗΘΕΙΑ ΑΠΟ ΤΟΝ ΝΟΜΟ.
Σε κάποιες περιπτώσεις, παρά το γεγονός ότι επέδειξες τη δέουσα προσοχή κατά την παροχή πληροφοριών που σε αφορούν, είναι δυνατό να αντιμετωπίσεις προβλήματα. Οι πληροφορίες που τηρούνται μπορεί να είναι λανθασμένες ή ανακριβείς· μπορεί να δοθούν σε κάποιο πρόσωπο που εσύ δε θέλεις να τις δει· ή μπορεί να αρχίσεις να λαμβάνεις ανεπιθύμητα διαφημιστικά ηλεκτρονικά ή άλλα μηνύματα.
Ο περί Επεξεργασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα (Προστασία του Ατόμου) Νόμος σου παρέχει ορισμένα δικαιώματα για να προστατεύσεις τον εαυτό σου από τέτοιου είδους προβλήματα. Όταν για παράδειγμα κάποιο πρόσωπο συλλέγει πληροφορίες που σε αφορούν, θα πρέπει να σε ενημερώνει για την ταυτότητά του και τους λόγους για τους οποίους τις χρειάζεται. Θα πρέπει να σε ενημερώνει σχετικά με τα πρόσωπα στα οποία θα δοθούν οι πληροφορίες αυτές και να φέρει σε γνώση σου ότι έχεις τη δυνατότητα να λαμβάνεις αντίγραφα οποιωνδήποτε πληροφοριών που τυχόν διατηρεί και που σε αφορούν.
Επίσης, έχεις το δικαίωμα να ζητήσεις και να λάβεις αντίγραφο οποιωνδήποτε πληροφοριών που τηρούνται σχετικά με το πρόσωπό σου υποβάλλοντας γραπτό για το σκοπό αυτό αίτημα. Μπορείς να ζητήσεις από οποιοδήποτε οργανισμό ή φυσικό πρόσωπο να σε ενημερώσει ποιες πληροφορίες διατηρεί που σε αφορούν. Για παράδειγμα, μπορείς να υποβάλεις αίτημα στην τράπεζα με την οποία συνεργάζεσαι, σε μία Δημόσια Υπηρεσία, στον εργοδότη σου, σε ασφαλιστική εταιρεία ή σε γιατρό. Αν έχει περιέλθει σε γνώση σου ότι πληροφορίες που τηρούνται από οποιοδήποτε σχετικά με το πρόσωπό σου είναι λανθασμένες ή ανακριβείς, έχεις δικαίωμα να ζητήσεις τη διόρθωσή τους. Το ποσό των 17 ευρώ θα σου επιστραφεί αν το αίτημα σου για διόρθωση κριθεί βάσιμο. Το φυσικό πρόσωπο ή ο οργανισμός που διατηρεί πληροφορίες που σε αφορούν πρέπει να σου απαντήσει γραπτώς μέσα σε τέσσερεις εβδομάδες.

ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΑΝΤΙΡΡΗΣΗΣ.
Όταν πρόσωπο ή οργανισμός προβαίνει σε επεξεργασία των δεδομένων σου με βάση το ότι η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την εκτέλεση έργου δημόσιου συμφέροντος ή έργου που εμπίπτει στην άσκηση δημόσιας εξουσίας ή με βάση το ότι η επεξεργασία είναι απαραίτητη για την ικανοποίηση του έννομου συμφέροντος που επιδιώκει έχεις δικαίωμα να αντιταχθείς για λόγους που σχετίζονται άμεσα με την προσωπική σου κατάσταση. Για να γίνει αυτό, θα πρέπει να απευθυνθείς εγγράφως στον οργανισμό ή το φυσικό πρόσωπο που διατηρεί πληροφορίες που σε αφορούν και να εξηγείς ξεκάθαρα ποιο είναι το αίτημά σου. Το δικαίωμα αυτό ασκείται με την καταβολή του ποσού των 17 Ευρώ. Το φυσικό πρόσωπο ή ο οργανισμός πρέπει να απαντήσει στο αίτημά σου γραπτώς μέσα σε δεκαπέντε ημέρες. Πρέπει να αναφέρουν τις ενέργειες στις οποίες έχουν προβεί ή να εξηγήσουν τους λόγους για τους οποίους δεν έχουν προβεί σε καμία ενέργεια.

ΔΕΝ ΜΠΟΡΟΥΝ.
Εξάλλου, σύμφωνα με το άρθρο 15 του νόμου, οι πληροφορίες που αφορούν το πρόσωπό σου δεν μπορούν να χρησιμοποιούνται για σκοπούς προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών εξ αποστάσεως. Εκτός αν εσύ έχεις δώσει τη γραπτή συγκατάθεσή σου, οι πληροφορίες που σε αφορούν δεν επιτρέπεται να χρησιμοποιούνται σε σχέση με δραστηριότητες προώθησης προϊόντων ή υπηρεσιών εξ αποστάσεως όπως για παράδειγμα τηλεφωνήματα, διαφημιστικά έντυπα ή διαφημιστικά ηλεκτρονικά μηνύματα. Αν φυσικό πρόσωπο ή οργανισμός σου προκάλεσε ζημία λόγω κακού χειρισμού των πληροφοριών που σε αφορούν, έχεις το δικαίωμα να διεκδικήσεις αποζημίωση από αυτούς.

Read 2949 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day