Wednesday, 11 January 2017 09:52

Ολοκληρώνεται η έρευνα για το καρτέλ στα καύσιμα

Written by  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Σημαντικά στοιχεία ακούστηκαν στην Επιτροπή Εμπορίου για τις τιμές των καυσίμων. Δεν δικαιολογείται πλαφόν στα καύσιμα σύμφωνα με το υπουργείο Εμπορίου ενώ σε σημαντική τροπολογία που θα βάζει σε τάξη τις εταιρείες προχωράει η Βουλή.
Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ
This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it.
Το μεγάλο ερώτημα που ταλανίζει τους καταναλωτές είναι το κατά πόσο υπάρχει αισχροκέρδεια στα καύσιμα. Αυτό μπορεί να θεωρείται δεδομένο από κάποιους, ωστόσο κανένας δεν μπορεί να προδικάζει πριν η Επιτροπή Προστασίας Ανταγωνισμού ολοκληρώσει την έρευνα η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη και κοντεύει στο τέλος της. Εν πάση περιπτώσει η Επιτροπή Εμπορίου της Βουλής άνοιξε χθες το θέμα των καυσίμων με στόχο όλοι οι αρμόδιοι να βρεθούν ενώπιον των ευθυνών τους. Παρά το γεγονός ότι δεν απαντήθηκε το ερώτημα στο κατά πόσο υπάρχει αισχροκέρδεια ή καρτέλ των εταιρειών στα καύσιμα, η τοποθέτηση από πλευράς αρμοδίων κατέδειξε πού βρίσκεται σήμερα η κατάσταση. Περιληπτικά, αυτά που κρατάμε είναι: Η ΕΠΑ ολοκληρώνει σύντομα την έρευνά της, οι Οργανωμένοι καταναλωτές επιμένουν ότι υπάρχει καρτέλ, το υπουργείο Εμπορίου δεν βλέπει να δικαιολογείται πλαφόν στα καύσιμα, το υπουργείο Οικονομικών δεν ευνοεί μείωση των φόρων στα καύσιμα ενώ η Επιτροπή Εμπορίου θα καταθέσει πρόταση νόμου ώστε όλες οι εταιρείες να υποχρεώνονται να καταθέτουν τα στοιχεία αγορών μέσα σε διάστημα μιας βδομάδας και όχι ενός μήνα όπως ισχύει μέχρι σήμερα.
ΣΥΝΤΟΜΑ Η ΕΠΑ.
Αναλυτικότερα να αναφέρουμε ότι εκπρόσωπος της Επιτροπής Προστασίας Ανταγωνισμού υπέδειξε ότι σύντομα ολοκληρώνεται η έρευνα στον κλάδο των πετρελαιοειδών. Υπενθυμίζεται ότι τον Μάιο του 2011 το Ανώτατο Δικαστήριο ακύρωσε πρόστιμα ύψους €42,9 εκατ. που επέβαλε η ΕΠΑ το 2009 σε τέσσερεις εταιρείες πετρελαιοειδών, καθότι έπεσε ο διορισμός του τότε προέδρου της ΕΠΑ. Έπρεπε να φτάσουμε στον Δεκέμβριο του 2014 για να αρχίσει η νέα έρευνα, η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη. Ωστόσο, όπως υπέδειξαν από πλευράς επιτροπής, μετά από κάποια προβλήματα δικαστικής φύσεως σύντομα η έρευνα θα είναι έτοιμη. Δεν προσδιορίστηκε όμως πόσο σύντομα θα γίνει αυτό. Να σημειωθεί ότι δεν μπορούσε να πει κάτι άλλο η εκπρόσωπος της ΕΠΑ γιατί ήταν παρόν οι εταιρείες πετρελαιοειδών και πολλά από τα στοιχεία αφορούσαν τις εταιρείες.
ΔΕΝ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΕΙΤΑΙ ΠΛΑΦΟΝ.
Η απόφαση του υπουργείου Ενέργειας και Εμπορίου είναι ότι δεν δικαιολογείται πλαφόν στα καύσιμα. Υπενθυμίζεται ότι με απόφαση της Βουλή έδωσε την εξουσία στον εκάστοτε υπουργό να βάζει πλαφόν στα καύσιμα, εκεί και όπου διαπιστώνεται ότι οι εταιρείες ανεβάζουν τις τιμές πάνω από εκεί που δικαιολογείται. Από πλευράς υπουργείου ανακοίνωσαν ότι το υπουργείο παρακολουθεί τις τιμές και ενημερώνει τον υπουργό Γιώργο Λακκοτρύπη και του εισηγείται αν πρέπει να βάλει πλαφόν ή όχι. Σύμφωνα με τα δεδομένα της στιγμής, δεν δικαιολογείται πλαφόν. Ανέφεραν επίσης ότι το υπουργείο παρακολουθεί συνεχώς τις τιμές των καυσίμων και όχι στις περιπτώσεις όπου υπάρχουν υποψίες για αθέμητες αυξήσεις στην τιμή.
ΑΝΑΓΚΑΙΑ ΤΡΟΠΟΛΟΓΙΑ.
Στην επιτροπή τοποθετήθηκε και ο βοηθός Γενικός Ελεγκτής Κυριάκος Κυριάκου, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση βουλευτών, υπέδειξε ότι οι εισηγήσεις του Ελεγκτή για την σχετική φόρμουλα έχουν εφαρμοστεί από το υπουργείο Εμπορίου. Αναφορικά με τη νομοθεσία, η Ελεγκτική Υπηρεσία θεωρεί ότι πρέπει να αλλάξει η νομοθεσία για να δίνουν όλες οι εταιρείες άμεσα τα στοιχεία και όχι να έχουν περιθώριο ενός μήνα. Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εμπορίου υπέδειξε ότι θα φέρει τροπολογία, σύμφωνα με την οποία θα μειωθεί αυτός ο μήνας σε λιγότερο από εβδομάδα.
ΥΠΑΡΧΕΙ ΑΙΣΧΡΟΚΕΡΔΙΑ.
Την ίδια ώρα, δυσπιστία για το θέμα της τιμής των καυσίμων έδειξαν οι Οργανωμένοι καταναλωτές. Παρών στη συνεδρία ήταν ο πρόεδρος της Ένωσης Καταναλωτών και Ποιότητας Ζωής Λουκάς Αριστοδήμου, ο οποίος δεν δίστασε να μιλήσει για αισχροκέρδεια που βγάζει μάτια. Είπε ότι σύμφωνα με τις τιμές διεθνώς και την ισοτιμία του ευρώ έναντι του δολαρίου, έπρεπε να υπάρχει μείωση στην τιμή στην Κύπρο τις τελευταίες δύο βδομάδες. Μίλησε με αριθμούς λέγοντας ότι στις 20 Οκτωβρίου το βαρέλι διεθνώς ήταν στα 57 δολάρια. Από τότε η διεθνής τιμή έπεσε το επόμενο διάστημα κατά οκτώ δολάρια και δεν έγιναν μειώσεις. Μετά έγιναν δύο αυξήσεις τέσσερα με πέντε σεντ, για να επαναληφθεί το σκηνικό τις τελευταίες ημέρες, όπου και πάλι έγιναν αυξήσεις.

Read 3983 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day