Monday, 27 March 2017 11:39

Θα σπάσει τα …κοντέρ ο τουρισμός

Written by  ΣΩΤΗΡΟΥΛΛΑ ΓΡΗΓΟΡΙΟΥ

Το περσινό πολύ καλό ρεκόρ αφίξεων τουριστών φαίνεται πως θα σπάσει το 2017, με τους εμπλεκόμενους φορείς να μιλούν από τώρα για το ότι αυτή η χρονιά και ειδικότερα τους καλοκαιρινούς μήνες θα καταγραφούν οι περισσότερες αφίξεις που σημειώθηκαν ποτέ. Όντας δύο περίπου μήνες πριν την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν, οι ξενοδοχειακές μονάδες ετοιμάζονται πυρετωδώς για την υποδοχή των τουριστών. Την ίδια ώρα, οι τοπικές αρχές ετοιμάζονται να προσφέρουν μια άριστη και ζεστή φιλοξενία στους χιλιάδες που θα επισκεφθούν φέτος το νησί μας. Στην επαρχία Αμμοχώστου δεκάδες ξενοδοχεία προβαίνουν σε ανακαινίσεις και αναβαθμίσεις των καταλυμάτων τους, αξιοποιώντας έτσι το κίνητρο που έδωσε η κυβέρνηση το 2013, και πιο συγκεκριμένα, 20% επιπλέον δόμηση στις τουριστικές ζώνες. Περνώντας σήμερα από το παραλιακό μέτωπο του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας, ακόμα και την Κυριακή, πραγματοποιούνται εργασίες σε ξενοδοχεία, εστιατόρια και καταστήματα σε μια προσπάθεια να είναι όλα έτοιμα για την έναρξη της καλοκαιρινής σεζόν.

ΡΕΚΟΡ ΑΦΙΞΕΩΝ.
«Πέρσι είχαμε μια πάρα πολύ καλή χρονιά και μιλούσαμε μάλιστα για χρονιά ρεκόρ σχετικά με τις αφίξεις τουριστών, όμως φέτος πάμε για να σπάσουμε το περσινό ρεκόρ. Προβλέπουμε ότι θα έχουμε 100% πληρότητα από την πρώτη βδομάδα του Μαΐου μέχρι και τα τέλη Οκτωβρίου. Υπολογίζουμε ότι και ο Απρίλιος και ο Νοέμβριος θα ξεπεράσει τις αφίξεις προηγούμενων ετών», τονίζει στην «Αλήθεια» ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος. Σημειώνει ότι από τις 8 Απριλίου η Αγία Νάπα θα είναι υπερπλήρης λόγω του τουρνουά ποδοσφαίρου. «Ο Απρίλιος θα είναι ικανοποιητικός αφού αναμένεται ότι η πληρότητα θα φθάσει το 60%. Από 1η Μαΐου μέχρι τα τέλη Οκτωβρίου θα σημειωθεί 100% πληρότητα», υπογραμμίζει. Από την πλευρά του, ο Δήμαρχος Παραλιμνίου Θεόδωρος Πυρίλλης σε δηλώσεις του στην «Α» εκτιμά ότι τη φετινή περίοδο οι αφίξεις τουριστών στην επαρχία Αμμοχώστου θα αυξηθούν κατά 20% σύμφωνα με τις ενδείξεις που είχαμε κατά την διάρκεια της επίσκεψής μας στη Διεθνή Έκθεση τουρισμού στο Βερολίνο τον Μάρτιο με τον υπουργό Τουρισμού.

ΤΑ ΝΟΥΜΕΡΑ.
Υπενθυμίζεται ότι το 2016, οι αφίξεις τουριστών ανήλθαν στα 3,18 εκατομμύρια, σημειώνοντας τις υψηλότερες αφίξεις που καταγράφηκαν ποτέ στην Κύπρο, ξεπερνώντας το ρεκόρ των 2,7 εκατομμυρίων του 2001. Ειδικότερα, οι αφίξεις τουριστών για την περίοδο Ιανουαρίου – Δεκεμβρίου του 2016 ανήλθαν σε 3.186.531 σε σύγκριση με 2.659.405 το 2015, σημειώνοντας αύξηση 19,8%. Ο κ. Καρούσος επισημαίνει ότι η Αγία Νάπα είναι ανακαινισμένη αφού σχεδόν όλα τα ξενοδοχεία έχουν ανακαινιστεί και αναβαθμιστεί ενώ πολλά άλλα έχουν επεκταθεί.

ΔΩΡΕΑΝ WIFI ΚΑΙ ΕΝΗΜΕΡΩΣΗ ΤΟΥΡΙΣΤΩΝ.
Η προεργασία των τοπικών αρχών περιλαμβάνει θέματα υποδομών, καθαριότητας, εκδηλώσεων, αστυνόμευσης κ.ά. Ειδικότερα, στην Αγία Νάπα, έχουν δημιουργηθεί, όπως σημειώνει ο Δήμαρχος, σημεία αναφοράς, όπως το πάρκο γλυπτικής και το περιβαλλοντικό κέντρο στο Κάβο Γκρέκο το οποίο θα εγκαινιαστεί εντός των ημερών, από τα οποία οι τουρίστες μπορούν να λαμβάνουν πληροφορίες. «Ακόμα, βρίσκεται σε εξέλιξη δημιουργία πλατφόρμας μέσα από την οποία αποστέλλεται το μήνυμα ότι όλοι πρέπει να σέβονται το τουριστικό θέρετρο στο οποίο είτε ζουν, είτε δουλεύουν, είτε επισκέπτονται», προσθέτει. Στις παραλίες, αναφέρει ο κ. Καρούσος, γίνονται οι απαραίτητες συντηρήσεις ούτως ώστε να είναι έτοιμες να υποδεχτούν τους λουόμενους. Έχουν εγκατασταθεί δωρεάν wifi και θυρίδες ασφαλείας. «Επίσης, θα υπάρχουν ελεύθεροι χώροι όπου θα μπορεί κάποιος να απολαύσει τη θάλασσα με τη δική του πετσέτα. Ακόμα, θα έχουμε παραλίες που δεν θα έχουν κρεβατάκια», προσθέτει.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ ΚΑΙ ΑΣΤΥΝΟΜΕΥΣΗ.
Πυρετωδώς κινούνται και για την οργάνωση των εκδηλώσεων, το Διεθνές Φεστιβάλ το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου, το Μεσαιωνικό Φεστιβάλ εντός Οκτωβρίου, το τριήμερο του κατακλυσμού. «Στο πρόγραμμα έχουμε εντάξει και τις εκδηλώσεις «Αναλαμπές Παράδοσης» όπου χορευτές κάνουν αναλαμπές, δηλαδή σε ανύποπτο χρόνο σταματούν την κυκλοφοριακή κίνηση ή μπαίνουν σε εστιατόρια και μπυραρίες και χορεύουν παραδοσιακά τα ποτήρια, τατσιά και άλλους χορούς», εξηγεί. Όσον αφορά τα θέματα αστυνόμευσης, ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας είχε συνάντηση με τον αρχηγό Αστυνομίας, όπου αποφασίστηκε ότι τους καλοκαιρινούς μήνες θα υπάρχει περισσότερη ενίσχυση.

7.000 ΑΥΣΤΡΙΑΚΟΙ ΣΤΟ ΠΑΡΑΛΙΜΝΙ.
Την ίδια ώρα, και ο Δήμος Παραλιμνίου είναι πανέτοιμος να υποδεχτεί τη νέα τουριστική σεζόν και όπως αναφέρει ο κ. Πυρίλλης, έχουν γίνει όλες οι απαιτούμενες ενέργειες για την προβολή και αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος της περιοχής, ώστε με την έναρξη της φετινής τουριστικής περιόδου να είναι όλα έτοιμα. Οι πρώτες αφίξεις που θα κατακλύσουν την περιοχή αναμένονται εντός των ημερών, στα τέλη Μαρτίου, όταν 7.000 Αυστριακοί θα επισκεφθούν το Παραλίμνι. Οι τουρίστες θα φθάνουν στην Κύπρο για πέντε συνεχόμενες Τετάρτες μέχρι και τον Απρίλιο. «Ο Δήμος Παραλιμνίου ανέλαβε την υποδοχή τους κάθε Τετάρτη όπου θα φθάνουν 1.600 τουρίστες, διοργανώνοντας ένα εντυπωσιακό καλλιτεχνικό πρόγραμμα το οποίο θα πλαισιώνουν τα σύνολα του Δήμου. Η τελετή υποδοχής καθώς και η όλη διαμονή των αυστριακών τουριστών θα καλύπτεται και θα προβάλλεται από τα μεγαλύτερα μέσα της Αυστρίας όπως το κανάλι ORF», σημειώνει ο κ. Πυρίλλης.

ΠΑΡΑΛΙΕΣ, ΣΤΑΘΜΕΥΣΗ ΚΑΙ ΞΕΝΟΔΟΧΕΙΑ.
Αναφερόμενος στις ενέργειες του Δήμου λίγο πριν την έναρξη της σεζόν, ο Δήμαρχος αναφέρει ότι «οι παραλίες έχουν αναβαθμιστεί και έχουν γίνει οι απαραίτητες εργασίες συντήρησης του παραλιακού πεζόδρομου, τα νέα οδικά δίκτυα «Χασιές», «δρόμος Φανού – Πρωταρά», η βελτίωση και η διαπλάτυνση της οδού Γιωρκή Παπαδοπούλου που συνδέει την περιοχή του Κάππαρη με το Παραλίμνι, οι νέες άμεσες προσβάσεις προς την κεντρική περιοχή Πρωταρά για τους πεζούς καθώς και η δημιουργία επιπρόσθετου χώρου στάθμευσης στον Πρωταρά μεταξύ των ξενοδοχείων Brilliant και Lantiana, με ικανοποιητικές προσβάσεις προς την κεντρική εμπορική περιοχή και τις παραλίες του Πρωταρά αλλά και η άψογη συνεργασία με την Αστυνομική Διεύθυνση επαρχίας Αμμοχώστου, θα συμβάλουν τα μέγιστα τόσο στην αποσυμφόρηση της κίνησης για πρόσβαση και επιστροφή των παραθεριστών στον Πρωταρά όσο και στην ευρύτερή τους εξυπηρέτηση». Οι ξενοδοχειακές κλίνες, προσθέτει, έχουν ανακαινιστεί και επεκταθεί ώστε να ανταποκρίνονται στο νέο κύμα άφιξης τουριστών με απώτερο σκοπό την αναβάθμιση της ποιότητας παροχής του τουριστικού προϊόντος.

ΤΟΥΡΙΣΤΙΚΟΣ ΟΔΗΓΟΣ.
Ακόμα, εντός των ημερών ο Δήμος Παραλιμνίου θα εκδώσει τον τουριστικό οδηγό «Paralimni - Protaras Travel Guide 2017» για πολύπλευρη προβολή και προώθηση τόσο των τοπικών επιχειρήσεων που εδρεύουν και δραστηριοποιούνται στο Παραλίμνι όσο και των ποικίλων αξιοθέατων που υπάρχουν στον αστικό παραδοσιακό πυρήνα αλλά και στην ευρύτερη τουριστική περιοχή του Δήμου Παραλιμνίου (Πρωταράς, Κάππαρη και Περνέρα). «Πρόκειται για ένα πρακτικό, κατατοπιστικό κι εύχρηστο τουριστικό οδηγό του Παραλιμνίου, που περιγράφει συνοπτικά τα σημαντικότερα αξιοθέατα της πόλης, εξορμήσεις, μουσεία, αρχαιολογικούς χώρους, με κατατοπιστικούς χάρτες για το Παραλίμνι και τον Πρωταρά και ένα βολικό ευρετήριο με μέρη για διαμονή, φαγητό, ψώνια, χαλάρωση και διασκέδαση», διευκρινίζει ο κ. Πυρίλλης.

ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ.
Όσον αφορά τις πολιτιστικές εκδηλώσεις του Δήμου Παραλιμνίου, συνεχίζει «έχει ετοιμαστεί ένα πλούσιο, πολυπολιτισμικό και πλουραλιστικό καλοκαιρινό πρόγραμμα το οποίο ανταποκρίνεται στα γούστα του κάθε ντόπιου και ξένου παραθεριστή. Συγκεκριμένα, αρχίζουμε τις καλοκαιρινές εκδηλώσεις με τα Ανθεστήρια Αμμοχώστου στον Πρωταρά στις 13 Μαΐου , ακολουθεί εντός του ίδιου μήνα παραδοσιακό γλέντι με το χορευτικό του Δήμου Παραλιμνίου, τον Ιούνιο έχουμε τις εκδηλώσεις του Κατακλυσμού, τον Ιούλιο το φεστιβάλ Παράδοσης, το Protaras Summer Film Festival, το Protaras – Adelais open, τον Αύγουστο το 1ο Φεστιβάλ Αγροτικού Πολιτισμού (συνδιοργάνωση με ΚΟΑΠ) και τον Σεπτέμβριο το Moonwalk στον παραλιακό πεζόδρομο και τις Γεύσεις του κόσμου στον Πρωταρά».

ΕΤΟΙΜΟΙ ΓΙΑ ΦΙΛΟΞΕΝΙΑ.
Τέλος, οι δύο Δήμαρχοι επισημαίνουν ότι αναμένουν ντόπιους και ξένους επισκέπτες στα κοσμοπολίτικα θέρετρα του Πρωταρά και της Αγίας Νάπας με τα κρυστάλλινα νερά και τις χρυσές αμμουδιές.

 

Η μαρίνα θα μεταμορφώσει την Αγία Νάπα

Με γοργούς ρυθμούς προχωρούν τα έργα για τη δημιουργία του λιμανιού και της μαρίνας Αγίας Νάπας, έργα τα οποία θα αλλάξουν άρδην την εικόνα της Αγίας Νάπας. Τα έργα ξεκίνησαν τον Σεπτέμβριο του 2016 και για το λιμάνι, τα έργα αναμένεται να ολοκληρωθούν το 2019 ενώ για την μαρίνα οι εργασίες υπολογίζεται ότι θα ολοκληρωθούν το 2021. Η δεύτερη φάση των εργασιών ξεκινάει φέτος και αφορά στην κατασκευή 190 ευρύχωρων, πολυτελών διαμερισμάτων σε δύο εντυπωσιακούς πύργους, 29 πολυτελείς επαύλεις, μαρίνα με δυναμικότητα ελλιμενισμού και παροχής ολοκληρωμένων υπηρεσιών σε 600 σκάφη, ναυπηγείο, καθώς και πλειάδα επιλεγμένων καταστημάτων και εστιατορίων που θα προσφέρουν υψηλής ποιότητας υπηρεσίες και ανέσεις στους διαμένοντες και επισκέπτες της μαρίνας. Το κόστος απόκτησης οικιστικής μονάδας ξεκινά από €500.000 και φτάνει μέχρι και τα €5.200.000. «Η μαρίνα προωθεί την Αγία Νάπα στο εξωτερικό. Σε αυτό το στάδιο, γίνεται προσπάθεια για προσέλκυση προσώπων υψηλών εισοδηματικών κριτηρίων είτε για να επενδύσουν στη μαρίνα, είτε για να φέρουν το σκάφος τους. Ταυτόχρονα, ο Δήμος δουλεύει για την περιοχή γύρω από την μαρίνα αφού θέλουμε να δημιουργηθούν ειδικές αναπτύξεις που να συνάδουν με την μαρίνα», δηλώνει στην «Α» ο Δήμαρχος Αγίας Νάπας Γιάννης Καρούσος.

Read 15454 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day