Monday, 03 April 2017 12:27

Συνέντευξη Μ. Μιλτιάδου: Δεν λένε την αλήθεια οι ξενοδόχοι

Written by 

Την άμεση αντίδραση της ΣΕΚ προκάλεσαν δηλώσεις του προέδρου του Συνδέσμου Ξενοδόχων Πάφου Θέμη Φιλιππίδη ότι οι Κύπριοι αποφεύγουν να εργαστούν στην Ξενοδοχειακή Βιομηχανία παρά το γεγονός ότι «από πέρσι που υπογράφτηκε η νέα συλλογική σύμβαση οι ξενοδοχοϋπάλληλοι λαμβάνουν ικανοποιητικές απολαβές». Σε συνέντευξή του στην «Αλήθεια» ο ΓΓ της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων - Κέντρων Αναψυχής – ΣΕΚ, Μιλτιάδης Μιλτιάδου, απορρίπτει τις θέσεις του κ. Φιλιππίδη και κατηγορεί την πλειοψηφία των ξενοδόχων ότι καταπατούν τη συλλογική σύμβαση και προσφέρουν μισθούς πείνας. Χαρακτηριστικά αναφέρει ότι οι συλλογικές συμβάσεις στην Ξενοδοχειακή και Επισιτιστική Βιομηχανία καλύπτουν μόνο το 30%, περίπου, του προσωπικού. Το υπόλοιπο 70% του προσωπικού, εργάζεται με ατομικά συμβόλαια με όρους εργοδότησης πολύ υποδεέστερους των συλλογικών συμβάσεων.

ΕΡ. Σε ποιο βαθμό εφαρμόζεται η συλλογική σύμβαση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία;
- Η συλλογική σύμβαση καταπατείται από την πλειοψηφία των ξενοδόχων ενώ εντείνεται η εκμετάλλευση των εργαζομένων λόγω της ψηλής ανεργίας. Πιστεύουμε ότι η επιτυχία οποιασδήποτε προσπάθειας για ανάπτυξη της τουριστικής βιομηχανίας και ιδιαίτερα της προώθησης της αειφορίας και της ανταγωνιστικότητας του τουριστικού μας προϊόντος, άπτεται άμεσα και πρώτιστα με τους ανθρώπους που το υπηρετούν. Γι’ αυτό απαιτείται εκ μέρους των ξενοδόχων σεβασμός στα εργασιακά θέσμια, στα δικαιώματα των εργαζομένων και στις συμφωνίες που συνάπτονται σε επίπεδο κοινωνικών εταίρων, προκειμένου να ενισχύεται σε μόνιμη βάση η καλή σχέση των εμπλεκομένων φορέων και η γαλήνη στην αγορά εργασίας.

ΕΡ. Γιατί δεν υπάρχει προθυμία εκ μέρους των νέων και γενικότερα των Κυπρίων για απασχόληση στην ξενοδοχειακή βιομηχανία και στον ευρύτερο τομέα του τουρισμού – επισιτισμού;
- Ο τουρισμός είναι από τη φύση του ανθρωποκεντρικός και η διαχείριση των ανθρωπίνων πόρων τίθεται από μόνη της πρώτη σε προτεραιότητα. Η επικράτηση σωστών εργασιακών σχέσεων, η προώθηση και ο σεβασμός δίκαιων και ανθρώπινων όρων εργασίας μέσω της συλλογικής διαπραγμάτευσης, είναι στοιχεία που θα αποδώσουν κύρος, αξιοπρέπεια και αξιοπιστία στα τουριστικά επαγγέλματα. Με αυτό τον τρόπο θα προσελκύσουμε τους ικανότερους των νέων μας στα επαγγέλματα αυτά, διασφαλίζοντας έτσι τα ζητούμενα και απαιτούμενα ποιοτικά χαρακτηριστικά του τουρισμού μας, σε σταθερή και μακροχρόνια βάση.

ΕΡ. Tι θα κάνετε για να διορθωθεί η κατάσταση;
- Αν η πιο πάνω αρχή δεν γίνει κατανοητή, και δυστυχώς μέχρι τώρα δεν έγινε κατανοητή από την πλειοψηφία των ξενοδόχων, το Συνδικαλιστικό μας Κίνημα θα παλέψει με κάθε μέσο για να προστατέψει τους εργαζόμενους και τα δικαιώματά τους. Έχουμε διαχρονικά επιδείξει τεράστια υπομονή και υπευθυνότητα έναντι της ξενοδοχειακής βιομηχανίας και της οικονομίας μας. Έχουμε προβεί τα τελευταία 15 χρόνια σε πολλές αλλαγές στη συλλογική σύμβαση και οι εργαζόμενοι έχουν κάνει μεγάλες θυσίες για χάρη του τομέα και της ανταγωνιστικότητας. Δυστυχώς δεν είχαμε την αναμενόμενη ανταπόκριση εκ μέρους των ξενοδόχων.

ΕΡ. Πώς απαντάτε στην τοποθέτηση των ξενοδόχων ότι οι απολαβές των εργαζομένων στα ξενοδοχεία είναι ικανοποιητικές;
- Αυτή η τοποθέτηση είναι παραπλανητική. Οι συλλογικές συμβάσεις στην Ξενοδοχειακή και Επισιτιστική Βιομηχανία καλύπτουν μόνο το 30% , περίπου, του προσωπικού. Το υπόλοιπο 70% του προσωπικού, εργάζεται με ατομικά συμβόλαια με όρους εργοδότησης πολύ υποδεέστερους των συλλογικών συμβάσεων. Για να πειστείτε, αρκεί να ρίξετε μια ματιά στα ατομικά συμβόλαια εργασίας τα οποία είναι κατατεθειμένα στο αρμόδιο υπουργείο.

ΕΡ. Υπάρχει η εντύπωση πως οι Κύπριοι προτιμούν να παραμένουν άνεργοι αντί να δουλέψουν στην ξενοδοχειακή βιομηχανία...
- Ουδέν αναληθέστερον. Υπάρχει μεγάλος αριθμός Κυπρίων καταρτισμένων και μη Κυπρίων οι οποίοι είναι έτοιμοι να στελεχώσουν την Ξενοδοχειακή Βιομηχανία αρκεί να αμείβονται αξιοπρεπώς βάσει των προνοιών της Συλλογικής Σύμβασης. Το 2016 ήταν η χρονιά του τουρισμού, τόσο στις αφίξεις τουριστών όσο και στα έσοδα. Απορρίπτουμε το κυοφορούμενο σύνθημα της εργοδοσίας ότι τα 500 ή 600 ευρώ το μήνα είναι καλύτερα από το τίποτε. Για της τα 500 και 600 ευρώ είναι μισθός πείνας, εξαθλίωσης και κατάντια για την κοινωνία της.

ΕΡ. Βρισκόμαστε στα πρόθυρα της τουριστικής περιόδου. Ποιο μήνυμα θέλετε να στείλετε;
- Στέλνουμε ξεκάθαρο μήνυμα προς όλους τους εμπλεκόμενους φορείς του ευρύτερου τουριστικού τομέα πως αν δεν σταματήσουν οι παραβιάσεις της συλλογικής σύμβασης και οι ύπαρξη προσωπικών συμβολαίων υποδεέστεραων της συλλογικής σύμβασης, θα βρουν μπροστά τους αυτή τη χρονιά 25000 ξενοδοχοϋπαλλήλους ενωμένους και αποφασισμένους για αγώνα διεκδίκησης των δικαιωμάτων και θωράκισης της αξιοπρέπειας τους.

 

100 χιλιάδες αλλοδαποί στην κυπριακή οικονομία

Σύμφωνα με στοιχεία της Ομοσπονδίας Υπαλλήλων Ξενοδοχείων - Κέντρων Αναψυχής – ΣΕΚ:
* Συνολικά, γύρω στα 100.000 άτομα ήταν ο αριθμός των αλλοδαπών και των κοινοτικών εργαζομένων οι οποίοι εργοδοτούνταν στην κυπριακή οικονομία το πρώτο τετράμηνο του 2016.
* Η μεγαλύτερη ομάδα των μη Κυπρίων εργαζομένων παραμένει με 20.143 άτομα, αυτή των οικιακών βοηθών που διαμένουν εσωτερικές σε νοικοκυριά.
* Η δεύτερη μεγάλη κατηγορία με 19.985 εργαζόμενους συναποτελείται από τους εργοδοτούμενους στην τουριστική - ξενοδοχειακή βιομηχανία.

Read 13226 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day