Monday, 03 April 2017 12:43

BREXIT ΚΑΙ ΚΥΠΡΟΣ: Άνθρακας ο θησαυρός;

Written by  ΓΙΩΡΓΟΣ Δ. ΠΥΡΙΣΙΗΣ

Καμία σοβαρή εταιρεία δεν έχει επιδείξει μέχρι στιγμής ενδιαφέρον για δραστηριοποίησή της στην Κύπρο μετά το Brexit, παρόλο που δεν ήταν λίγοι αυτοί που υποστήριξαν πως η έξοδος του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ θα ωφελούσε κράτη μέλη τα οποία παραδοσιακά είχαν και έχουν στενούς δεσμούς με το Ηνωμένο Βασίλειο. Χώρες όπως η Μάλτα, η Κύπρος και η Ιρλανδία, σημείωναν οι εν Κύπρο ειδικοί, θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν το Brexit για να προσελκύσουν σημαντικές επενδύσεις ιδιαίτερα στο τομέα των υπηρεσιών. Κάτι τέτοιο, όμως, δεν ισχύει. Ήδη εταιρείες κολοσσοί όπως οι Goldman Sachs, Morgan Stanley, Citigroup, JPMorgan, UBS, Credit Suisse και Loyd’s έχουν δρομολογήσει διαδικασίες για μεταφορά τους σε πόλεις όπως το Δουβλίνο, τη Φρανκφούρτη, Βρυξέλλες αλλά και το Λουξεμβούργο.

ΑΠΟΓΟΗΤΕΥΣΗ.
Η «Αλήθεια» εξέτασε το θέμα και επικοινώνησε με μια σειρά από αρμόδια τμήματα και συνδέσμους σε σχέση με το κατά πόσον έχουν τους τελευταίους μήνες καταγράψει κάποια στοιχεία όσον αφορά την κάθοδο εταιρειών κολοσσών στην Κύπρο. Οι απαντήσεις που πήραμε ήταν απογοητευτικές αφού το γενικό συμπέρασμα είναι ότι καμία σοβαρή εταιρεία δεν έχει μέχρι στιγμής δείξει ενδιαφέρον να εγκατασταθεί στην κυπριακή οικονομία.

ΕΝ ΑΝΑΜΟΝΗ.
Μιλώντας στην «Αλήθεια» η πρόεδρος του Κυπρο-Βρετανικού Επιχειρηματικού Συνδέσμου Ανδρούλλα Πίττα μας υπέδειξε πως η κίνηση για εγκατάσταση στην Ευρώπη δεν έχει προχωρήσει ακόμη από τις επιχειρήσεις, επειδή οι μελλοντικές συμφωνίες μεταξύ του Ηνωμένου Βασιλείου και της ΕΕ δεν είναι ακόμη σαφείς. Έτσι, πρόσθεσε, περιμένουμε ότι μέσα στον επόμενο χρόνο αυτές οι στρατηγικές εκτιμήσεις θα προχωρούν και η επιλογή της δικαιοδοσίας θα είναι στο επίκεντρο των Ομάδων με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο.

ΠΛΕΟΝΕΚΤΗΜΑΤΑ ΤΗΣ ΚΥΠΡΟΥ.
«Τα συγκριτικά πλεονεκτήματα της Κύπρου είναι το νομοθετικό πλαίσιο που είναι το ίδιο όπως στο Ηνωμένο Βασίλειο, οι υψηλού μορφωτικού επιπέδου επαγγελματίες κυρίως εκπαιδευόμενοι στο Ηνωμένο Βασίλειο, το ελκυστικό φορολογικό πλαίσιο τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το φόρο εισοδήματος για τα ανώτερα στελέχη κ.λπ. καθώς και η πρόσβαση προς τη Μέση Ανατολή και την περιοχή της Ανατολικής Μεσογείου», τόνισε η κ. Πίττα. Ωστόσο ανάφερε πως άλλες χώρες που είναι ίσως πιο μπροστά από την Κύπρο είναι η Ιρλανδία, το Λουξεμβούργο και ακόμα και τη Μάλτα.

ΕΡΕΥΝΑ.
Ο Κυπρο-Βρετανικός Επιχειρηματικός Σύνδεσμος σύμφωνα με την κ. Πίττα πραγματοποίησε πρόσφατα έρευνα μεταξύ των μελών του, που είναι κυπριακές εταιρείες οι οποίες συναλλάσσονται ή παρέχουν υπηρεσίες στο Ηνωμένο Βασίλειο, και ζήτησε τις απόψεις τους επί του θέματος. Οι διαπιστώσεις του Συνδέσμου έχουν ως εξής:
• 23% των μελών δήλωσε ότι θα ήθελε να δει την ελεύθερη κυκλοφορία των προσώπων και των κεφαλαίων που παραμένουν αμετάβλητες μετά Brexit.
• 19% εξέφρασαν την ανησυχία τους σχετικά με τη δυνατότητα εισαγωγής / εξαγωγής και επιθυμούν οι παρόντες όροι να παραμείνουν οι ίδιοι.
• μόνο το 4% θεωρεί ότι ο τουρισμός από και προς το Ηνωμένο Βασίλειο θα επηρεαστεί από Brexit.

Read 13350 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day