Friday, 12 May 2017 10:22

Λύστε το και εμείς θα σας στηρίξουμε οικονομικά

Written by  ΓΙΩΡΓΟΣ Δ.ΠΥΡΙΣΙΗΣ

Προχωρήστε και λύστε το και εμείς θα σας στηρίξουμε οικονομικά. Αυτό είναι το γενικότερο μήνυμα που προκύπτει από τη χθεσινή υψηλού επιπέδου Σύνοδο που πραγματοποιήθηκε μεταξύ των διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, οι οποίοι συναντήθηκαν στο πλαίσιο της 26ης γενικής συνέλευσης της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκρότησης και Ανάπτυξης (ΕΤΑΑ), γνωστής και ως EBRD, η οποία έλαβε χώρα το τριήμερο 9 με 11 Μαΐου στη Λευκωσία. Χθες, στη τελευταία μέρα της συνέλευσης της EBRD, έγινε ίσως η πιο παραγωγική συνάντηση αφού ξεκαθάρισε το τοπίο γύρω από την αβεβαιότητα που υπάρχει για το ποιος θα χρηματοδοτήσει την επανένωση. Οι αξιωματούχοι της EBRD αναγνωρίζουν πως σε περίπτωση λύσης θα χρειαστεί σημαντική οικονομική βοήθεια, όμως, ξεκαθάρισαν πως στο ενδεχόμενο επίλυσης του προβλήματος η Τράπεζα θα προωθήσει μια σειρά επενδύσεων στους τομείς του φυσικού αερίου, που θα μετατρέψουν την περιοχή σε πυλώνα σταθερότητας και ευημερίας, ενώ θα στηρίξει παράλληλα οποιαδήποτε τεχνική βοήθεια χρειαστεί η τ/κ πλευρά στην προσπάθεια της να εναρμονιστεί με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

 

ΕΓΓΥΗΤΡΙΑ.
Εγγυήτρια της οικονομικής επανένωσης της Κύπρου είναι Τράπεζα, η οποία από τα πλέον επίσημα χείλη της αυτά του προέδρου της, του Σούμα Τσιακραμπάρτι, έστειλε για ακόμα μια φορά ισχυρά μηνύματα προς τους δυο ηγέτες όπως συνεχίσουν τις προσπάθειες για επίλυση του προβλήματος. Επίσης Ευρωπαίοι και διεθνείς αξιωματούχοι επαναβεβαίωσαν την πρόθεση τους να στηρίξουν οικονομικά μια επανενωμένη Κύπρο.

 

ΕΤΟΙΜΟΤΗΤΑ ΓΙΑ ΧΡΗΜΑΤΟΔΟΤΗΣΗ.
Από τις χθεσινές δηλώσεις των αρμόδιων αξιωματούχων της EBRD προκύπτει πως η Τράπεζα είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει την ανάπτυξη τόσο των κυπριακών αποθεμάτων φυσικού αερίου αλλά και να πραγματοποιήσει επενδύσεις μετά την επανένωση του νησιού, εάν οι συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων οδηγήσουν σε λύση. Οι ευρωπαϊκοί και διεθνείς θεσμοί επισημαίνουν εμφατικά πως τα οφέλη από την επανένωση του τόπου, το μέρισμα της ειρήνης δηλαδή, θα δημιουργήσει τη δική του δυναμική η οποία θα υπερπηδήσει οποιαδήποτε πολιτικά εμπόδια στη διαδικασία επανένωσης.

 

ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΥΨΗΛΟΥ ΕΠΙΠΕΔΟΥ.
Χθες, το μεγαλύτερο ενδιαφέρον της γενικής συνέλευσης της EBRD επικεντρώθηκε στις εκτιμήσεις για τις οικονομικές ανάγκες μιας επανενωμένης Κύπρου και γι’ αυτό το λόγω έγινε μια πολυμερείς συνάντηση υψηλού επιπέδου υπό την προεδρία του προέδρου της EBRD. Πέραν της EBRD, στη συνάντηση παρέστησαν εκπρόσωποι της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, της Παγκόσμιας Τράπεζας, του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου, της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων και της Τράπεζας Αναπτύξεως του Συμβουλίου της Ευρώπης. Συμμετείχαν επίσης, οι διαπραγματευτές των δύο πλευρών, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί, ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Έσπεν Μπαρθ Άιντα και η Ειδική Αντιπρόσωπος του ΟΗΕ Ελίζαμπεθ Σπέχαρ.

 

ΣΥΝΤΟΝΙΣΤΡΙΑ ΤΗΣ ΛΥΣΗΣ Η EBRD.
Σύμφωνα με την ίδια την EBRD, η οποία εξέδωσε ανακοίνωση μετά το πέρας της συνάντησης, κατά τις ιδιωτικές συζητήσεις οι διεθνείς οργανισμοί μοιράστηκαν τις εκτιμήσεις τους για τις οικονομικές ανάγκες και αντάλλαξαν απόψεις για τα προκαταρτικά πλάνα για στήριξη του ιδιωτικού και του δημόσιου τομέα στην Κύπρο. Επιπλέον, συμφωνήθηκε ότι σε περίπτωση επανένωσης, θα επιδιώξουν να συντονίσουν τη στήριξη της οικονομίας της επανενωμένης νήσου και τα σχέδιά τους για οικονομική βοήθεια και επενδύσεις. Η Τράπεζα στην ανακοίνωση αναγνωρίζει πώς μετά από την όποια επανένωση θα χρειαστεί σημαντική βοήθεια για στήριξη των μελλοντικών αναγκών.

 

ΣΗΜΑΔΙΑΚΗ ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ.
Ο πρόεδρος της EBRD αναγνώρισε ότι οι συνομιλίες μεταξύ των δυο κοινοτήτων δεν είναι εύκολες και ότι υπάρχουν πολλά ακόμη που πρέπει να συζητηθούν. «Αλλά η σημερινή συνάντηση είναι σημάδι ότι αν επιτευχθεί συμφωνία η EBRD και άλλοι διεθνείς οργανισμοί είναι έτοιμοι να παράσχουν τεχνική, οικονομική και πολιτική υποστήριξη μέσω των όρων εντολής τους προκειμένου να βοηθήσουν το νησί να αξιοποιήσει την τεράστια οικονομική δυναμική που σχετίζεται με την επανένωση», επεσήμανε. Τέλος, ο κ. Τσακραμπάρτι σημείωσε πως «η EBRD παρακολουθεί από κοντά τις συνομιλίες για την επανένωση του νησιού» και υπογράμμισε πως «εάν υπάρξει επιτυχής κατάληξη των συνομιλιών, βεβαίως και θα είμαστε έτοιμοι να πραγματοποιήσουμε σημαντικές επενδύσεις για να καταστήσουμε την επανένωση μια πραγματική οικονομική επιτυχία».

Read 5569 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day