Wednesday, 12 April 2017 15:08

Έφτιαξαν το κλίμα και ψάχνουν τη μεθοδολογία

Written by  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Το πρώτο βήμα έγινε. Πρόεδρος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί κάθισαν ξανά στο τραπέζι του διαλόγου και έκαναν χθες συζήτηση για την μεθοδολογία που πρέπει να ακολουθήσουν, όσο και μια γενικότερη συζήτηση για την ουσία του κυπριακού χωρίς να μπαίνουν στα βαθιά. Η μεθοδολογία που θα ακολουθήσουν θα αποφασιστεί οριστικά τις επόμενες 2-3 βδομάδες με τη βοήθεια και των διαπραγματευτών, οι οποίοι από σήμερα αρχίζουν και αυτοί συναντήσεις. Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκαθάρισε πάντως ότι δεν υπάρχουν χρονοδιαγράμματα, με τον Μουσταφά Ακιντζί να απαντά από τα κατεχόμενα ότι χρονοδιαγράμματα υπάρχουν όσο και αν δεν θέλουν οι ε/κ να ακούν αυτή τη λέξη. Σε ότι αφορά το πρόγραμμα οι δύο ηγέτες θα έχουν τέσσερεις συναντήσεις κατά τον επόμενο ενάμιση μήνα, στις 20 Απριλίου, 2, 11 και 17 Μαΐου.

ΜΕ ΜΙΑ ΕΥΧΗ.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης εξέφρασε χθες την ευχή όπως ο νέος κύκλος διαπραγματεύσεων φέρει τις δύο πλευρές σε σημείο που θα μπορούν να μιλήσουν για συγκλίσεις που οδηγούν στην επίλυση του Κυπριακού. Υπογράμμισε παράλληλα ότι οι συγκλίσεις πρέπει να συνάδουν με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τις αρχές και αξίες της ΕΕ, το διεθνές δίκαιο και να δημιουργούν ένα κράτος λειτουργικό, χωρίς ωστόσο να παραγνωρίζουν τις ανησυχίες κανενός. Σε δηλώσεις του στο προεδρικό μέγαρο, μετά το πέρας της χθεσινής συνάντησης που διήρκεσε περίπου 3 ώρες, ο πρόεδρος Αναστασιάδης χαιρέτισε την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, κάνοντας λόγο για «γόνιμη ανταλλαγή απόψεων». Είπε ακόμη ότι δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ούτε και αναβαθμισμένος ρόλος των Ηνωμένων Εθνών.

ΤΡΙΠΤΥΧΟ ΜΕ ΣΥΓΚΛΙΣΕΙΣ.
Σε ερώτηση αν η τουρκική πλευρά έχει αποδεχτεί την πρόταση για το τρίπτυχο με τις συγκλίσεις, είπε ότι «με βάση το τρίπτυχο θα υπάρξει και περαιτέρω διαβούλευση μεταξύ των διαπραγματευτών και βεβαίως των ηγετών». Σύμφωνα εξάλλου με τον πρόεδρο Αναστασιάδη, οι δύο διαπραγματευτές θα ετοιμάσουν προτάσεις προκειμένου να ξεκινήσει ο διάλογος. Σε άλλη ερώτηση, αναφορικά με το θέμα των υπαναχωρήσεων της τουρκικής πλευράς από συγκλίσεις, ο πρόεδρος Αναστασιάδης είπε ότι αυτό θα είναι αντικείμενο των διαβουλεύσεων μεταξύ των διαπραγματευτών, αλλά και των επαφών των δύο ηγετών κατά τις επόμενες τέσσερεις συναντήσεις τους.

ΡΟΛΟΣ ΑΪΝΤΑ.
Ως προς το αν ο κ. Άιντα θα έχει διαφορετικό ρόλο σε αυτή τη φάση των διαπραγματεύσεων απάντησε «όχι, κανέναν διαφορετικό ρόλο, εκτός εάν το επιθυμούν οι δύο πλευρές, να απευθύνουν δηλαδή συγκεκριμένα ερωτήματα για να έχουν παραδείγματα, απόψεις», όπως δηλαδή γινόταν μέχρι σήμερα με τους συμβούλους του Ειδικού Συμβούλου του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ. Σε ερώτηση αν υπάρχει κάποιο άτυπο χρονοδιάγραμμα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης απάντησε «ούτε άτυπο, ούτε τυπικό». Όπως είπε, εξαρτάται από την πραγματική βούληση για επίτευξη λύσης και τις θέσεις που θα καταθέσουν οι δύο πλευρές στις τέσσερεις συναντήσεις ή και στις επόμενες συναντήσεις. «Συνεπώς δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα, ούτε και αναβαθμισμένος ρόλος των Ηνωμένων Εθνών» υπογράμμισε.

ΣΥΝΕΧΙΣΗ ΓΕΝΕΥΗΣ.
Αναφορικά με το αν συζητήθηκε η συνέχιση της διάσκεψης της Γενεύης, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε «θα πρέπει να ομολογήσω, ναι. Υπό την έννοια ότι θα υπάρξει πρόοδος σε τέτοιο βαθμό στα θέματα που εκκρεμούν που να μας επιτρέπει να οδηγηθούμε [σε νέα διάσκεψη]». Εμείς, συνέχισε, δεν είμαστε εναντίον της διάσκεψης για τις εγγυήσεις και την παρουσία των κατοχικών στρατευμάτων, «αρκεί να μην είναι υπό προϋποθέσεις, όπως τις θέτει η Τουρκία, αλλά ως αποτέλεσμα του ελεύθερου διαλόγου μεταξύ των δύο ηγετών».

ΕΙΠΕ Ο ΑΚΙΝΤΖΙ.
Στις δικές του δηλώσεις επιστρέφοντας στα κατεχόμενα, ο τ/κ ηγέτης είπε ότι από σήμερα, Τετάρτη, οι διαπραγματευτές θα συναντώνται όταν χρειαστεί. Υπέδειξε ότι αυτό σίγουρα είναι ένα χρονοδιάγραμμα όσο και αν δεν θέλουν οι Ε/κ να ακούν αυτή τη λέξη, όπως είπε.
Τόνισε επίσης ότι περιλαμβανομένων και των ΗΕ, η διεθνής κοινότητα έχει πλέον βαρεθεί, έχει μπουχτίσει, με το Κυπριακό και περισσότερο από όλους οι άνθρωποι στην Κύπρο και ο τ/κ “λαός” που θέλει πλέον, εάν μπορεί να υπάρξει ένα αποτέλεσμα, να το δει.

Read 6455 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day