Tuesday, 18 April 2017 11:08

Τουρκία: Οι εκτιμήσεις σε Λευκωσία

Written by 

Η Κυπριακή κυβέρνηση παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Τουρκία, όπως αυτές διαμορφώθηκαν μετά το δημοψήφισμα της Κυριακής, με μεγάλη προσοχή και η πρώτη εκτίμηση της είναι ότι χρειάζεται χρόνος για να υπάρξει μια πιο ολοκληρωμένη και συνολική εικόνα και ποιο ασφαλείς εκτιμήσεις. Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι κάποια πρώτα δεδομένα είναι άξια ιδιαίτερης προσοχής, όπως, για παράδειγμα, το ότι βάσει αποτελέσματος έχουμε μια διχασμένη χώρα, το ότι το «ναι» έχασε στις τρεις μεγαλύτερες πόλεις, το ότι οι υποστηρικτές του «όχι» αμφισβητούν το αποτέλεσμα, αλλά και το αποτέλεσμα στις κατεχόμενες περιοχές και πρόσθεσε ότι «σίγουρα, έχουμε στην Τουρκία μια ιδιαίτερη κατάσταση πραγμάτων και ένα αποτέλεσμα που, ανάμεσα σε άλλα και σύμφωνα με δημόσιες δηλώσεις στελεχών του ΑΚΡ, δεν ήταν αναμενόμενο». Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ανέφερε επίσης ότι η κυπριακή κυβέρνηση αξιολογεί τη διαμορφωθείσα κατάσταση και όπως και σε ευρωπαϊκό επίπεδο αναμένει και τις εκθέσεις των διεθνών παρατηρητών , αν και σημείωσε ότι η εξαγωγή ασφαλών εκτιμήσεων είναι ιδιαίτερα δύσκολο εγχείρημα.
ΤΑ ΚΟΜΜΑΤΑ Για μία εκ πρώτης όψεως αμφιλεγόμενη κατάσταση, έκανε λόγο σε δηλώσεις του ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ωστόσο ότι επιβάλλεται ψύχραιμη ανάλυση των δεδομένων που θα διαμορφωθούν στην Τουρκία μετά το δημοψήφισμα. Ο εκπρόσωπος του ΔΗΣΥ υπέδειξε «ότι είναι προς το συμφέρον μας να υπάρχει σταθερότητα στην Τουρκία και γι’ αυτό το λόγο βλέπουμε με σκεπτικισμό τα συμπεράσματα που με μεγάλη ευκολία βγάζουν άλλες πολιτικές δυνάμεις, με κύριο γνώμονα για μια φορά ακόμα να «αυτοδικαιωθούν» διεκδικώντας απλώς την εξουσία».
ΤΟ ΑΚΕΛ. Πρόωρη χαρακτηρίζει την εξαγωγή ασφαλών συμπερασμάτων και το ΑΚΕΛ και προσθέτει ότι «το οριακό «ναι» δείχνει μια βαθιά διχασμένη χώρα». Το ΑΚΕΛ σημειώνει ότι επιβάλλεται να γίνει μια ενδελεχής και σε βάθος ανάλυση τόσο του αποτελέσματος όσο και των εξελίξεων στη χώρα και προσθέτει ότι «ετσι κι αλλιώς εμείς πάντοτε θα πρέπει να αναλύουμε προσεκτικά τι γίνεται στην Τουρκία, δεδομένου ότι αυτή ως κατοχική δύναμη παράνομα βρίσκεται στην Κύπρο και διαδραματίζει τον καθοριστικό ρόλο για την επίτευξη συμφωνημένης λύσης στο Κυπριακό».
ΤΟ ΔΗΚΟ. σημειώνει ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, καθιστά ακόμα πιο επιβεβλημένη την ολική αξιολόγηση της κατάστασης στη χώρα και την εφαρμογή νέας στρατηγικής έναντι της Τουρκίας και προς τούτο ζητά όπως συγκληθεί αμέσως το Εθνικό Συμβούλιο, για τη χάραξη νέας στρατηγικής. Εκτιμά επίσης ότι «το γεγονός ότι ο Ερντογάν οριακά κατάφερε να επιτύχει την έγκριση των συνταγματικών μεταρρυθμίσεων, προκαλεί σοβαρές υποψίες ότι επίκειται περαιτέρω σκλήρυνση της τουρκικής στάσης, τόσο στο κυπριακό, όσο και έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης».

Η ΕΔΕΚ εκτιμά ότι η Τουρκία και ο Ερντογάν θα σκληρύνουν τη θέση τους και θα αναβαθμίσουν προκλητικά τις απαιτήσεις - διεκδικήσεις τους τόσο στην Κύπρο όσο και στο Αιγαίο. Εκφράζει επίσης την ελπίδα όπως τελειώσουν επιτέλους έμπρακτα « οι εκτιμήσεις και ψευδαισθήσεις κάποιων που επένδυαν στον κ. Ερντογάν, αναγορεύοντάς τον και σε εμπνευσμένο ηγέτη στον οποίο επένδυαν ελπίδες (φρούδες) για τη δήθεν συμβολή του στην δίκαιη επίλυση του Κυπριακού».

Η ΣΥΜΜΑΧΙΑ. Άμεση σύγκληση εθνικού Συμβουλίου ζήτησε και ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Γιώργος Λιλλήκας εκτιμώντας ότι «η εσωτερική αμφισβήτηση και τα προβλήματα που αντιμετωπίζει η Τουρκία με τους γείτονες της καθώς και η αδυναμία της να έχει οφέλη από την πολεμική κρίση στην περιοχή, ενδεχόμενα να καταστήσουν πιο επιθετικό τον Ερντογάν το κυπριακό». Ο κ. Λιλλήκας κάλεσε τον πρόεδρο Αναστασιάδη «να προετοιμαστεί για όλα τα ενδεχόμενα έτσι ώστε να μην αναγκαστεί, για μια ακόμα φορά, να αυτοσχεδιάζει όπως έκανε με την εισβολή του Μπαρπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ».
Η ΑΛΛΗΛΕΓΓΥΗ Σε γραπτή δήλωσή της η Πρόεδρος της Αλληλεγγύης Ελένη Θεοχάρους αναφέρει ότι η κατάσταση -μετά την οριακή επικράτηση, έστω και υπό αυτές τις συνθήκες του Ερντογάν- θα επιδεινωθεί δραματικά και η αστάθεια και η εμφύλια διχόνοια θα κυριαρχήσουν στην πολιτική ζωή της Τουρκίας, με απρόβλεπτες συνέπειες για την Κύπρο και τον Ελληνισμό. «Όσοι θεωρούν, προσθέτει, ότι ο Σουλτάνος πλέον Ερντογάν ο Μεγαλοπρεπής θα επιδείξει πολιτισμένη συμπεριφορά απέναντι στην Κύπρο και τον Ελληνισμό , πλανώνται πλάνην οικτράν και όσοι εκ των Κυπρίων επιχαίρουν για την «νίκη» του Ερντογάν, σύντομα θα διαψευστούν τραγικά, όπως άλλωστε συνέβηκε πολλές φορές μέχρι σήμερα, χωρίς δυστυχώς να συνετίζονται».
ΟΙ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ σημειώνουν ότι μετά τις εξελίξεις σε Τουρκία ζητούν από τον πρόεδρο Αναστασιάδη την άμεση σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, αφού όλα δείχνουν ότι η Τουρκία θα κινηθεί προς την αυταρχικότητα και τον ολοκληρωτισμό και δύσκολα θα μπορέσει να αλλάξει ρότα στο Κυπριακό. Εκφράζουν δε, όπως αναφέρουν, «προβληματισμό για τη τακτική κάποιων στην Κύπρο οι όποιοι ελπίζουν ότι μπορούν να συνδιαλλαγούν με το θηρίο του οθωμανικού φασισμού που συνιστά το καθεστώς Ερντογάν».

Read 4871 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day