Tuesday, 18 April 2017 11:09

Η Άνοιξη στην καρδιά της Μεσαορίας

Written by  ΠΑΝ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟY

Στις 3 Απριλίου 2017 ικανοποίησα μια εσωτερική μου ανάγκη, να βρεθώ ανοιξιάτικα, στον απέραντο κάμπο που περιτριγυρίζει το κατεχόμενο χωριό μου το Πραστειό Μεσαορίας. Για τέσσερις ολόκληρες ώρες απόλαυσα μαζί με τον δεύτερο εξάδελφο μου Χριστάκη Πασχαλίδη, τις ομορφιές της φύσης στο καταπράσινο κάμπο της Μεσαορίας, ξυπνώντας τις όμορφες παιδικές μας αναμνήσεις προ του 1974. Τα πρώτα 12 χρόνια της ζωής μου τα οποία έζησα στο χωρίο μου, ήταν όμως αρκετά για το εκ βαθέων ρίζωμά μου. Από τότε πέρασαν 43 χρόνια και νιώθω ακόμη πολύ έντονα ότι ανήκω ακόμη εκεί. Ο Χριστάκης Πασχαλίδης το 1974 ήταν οκτώ χρόνων, ωστόσο διατηρεί και αυτός τις όμορφες παιδικές αναμνήσεις από το χωριό μας και τον κάμπο του.

ΣΧΟΛΙΚΟΙ ΠΕΡΙΠΑΤΟΙ.
Όσοι πέρασαν από δημοτικό σχολείο Πραστειού θυμούνται τους σχολικούς περιπάτους - πεζοπορίας, νότια του χωριού όπου βρισκόταν ένα μικρό δάσος ευκαλύπτων, τα «δεντρούθκια» του Πραστειού, όπως τα έλεγαν. Κοντά σε αυτή την περιοχή υπάρχει και το χωμάτινο φράγμα, η Χαβούζα των Κιουκλιών. Όταν υπάρχει πολυομβρία στο φράγμα αυτό καταλήγουν τα νερά των ποταμών Πεδιαίου και Γιαλιά. Το φράγμα κατασκευάστηκε το έτος 1900 από την τότε Βρετανική διοίκηση του νησιού με σκοπό την άρδευση των βαμβακοφυτειών. Ανάλογα με την ροή των νερών των ποταμών, το φράγμα αυτό χωρητικότητας 4.500 εκατομμυρίων κυβικών μέτρων, παίρνει ικανοποιητικές ποσότητες νερού, ενώ σε αντίθετη περίπτωση αποξηραίνεται. Το Μάιο του 2015 όταν επισκέφθηκα το φράγμα είχε γεμίσει δημιουργώντας ένα ειδυλλιακό περιβάλλον. Στις 3 Μαΐου 2015 είχα βρεθεί ξανά εκεί, και το φράγμα είχε αδειάσει σχεδόν εξ’ ολοκλήρου. Όποια και να είναι η κατάσταση στο φράγμα η χλωρίδα της γύρω περιοχής είναι ξεχωριστή και πανέμορφη.

"ΤΑ ΔΕΝΤΡΟΥΘΚΙΑ " .
Πρώτος σταθμός μας, κατά την πρόσφατη επίσκεψή μας στο κάμπο του Πραστειού, το δασάκι ευκαλύπτων, το οποίο το βλέπαμε από κοντά μετά από 43 χρόνια. Οι ευκάλυπτοι στην περιοχή φυτεύτηκαν επί βρετανικής αποικιοκρατίας με σκοπό να αντιμετωπισθούν τα έλη τα οποία δημιουργούντο από τα νερά των ποταμών, αφού τα συγκεκριμένα δένδρα έχουν την ιδιότητα να απορροφούν με τις ρίζες τους αρκετές ποσότητες νερού. Για κάποιο λόγο ίσως γιατί άλλαξαν οι ροές των νερών, δεν υπήρχε το αναμενόμενο μεγάλωμα των ευκαλύπτων.
Οι σημερινές τοπικές αρχές του Πραστειού με κατοίκους στην πλειοψηφία τους να κατάγονται από τα Άδανα Τουρκίας και με επικεφαλή τον κοινοτάρχη τους Σαλίχ, περιέφραξαν το μικρό δασάκι, δημιουργώντας πάρκο και υποδομές για να λειτουργεί και ως εκδρομικός χώρος. Επιπρόσθετα προχώρησαν σε δεντροφύτευση αναπληρώνοντας τα κενά στο δάσος των ευκαλύπτων.

ΤΑ ΚΑΤΑΛΟΙΠΑ ΤΗΣ ΣΙΓΟΥΡΗΣ ΚΑΙ ΤΟΥ ΚΑΣΤΡΟΥ ΤΗΣ.
Κοντά στο δρόμο Πραστειού - Κοντέας- Περγάμου, υπάρχουν τα κατάλοιπα των ερειπίων του αρχαίου οικισμού της Σίγουρης και ειδικότερα του περίφημου κάστρου της.
Η Σίγουρη όμως, ήταν περισσότερο γνωστή για την προστασία που πρόσφερε σε κρίσιμες ιστορικές στιγμές σε άρχοντες που κατέφευγαν στην εκεί βασιλική κατοικία, αλλά κυρίως για την ασφάλεια που παρείχε μετά την ανέγερση του περίφημου κάστρου της το 1391, το οποίο, όπως περιγράφει ο Φλώριος Βουστρώνιος, βρισκόταν στο χωριό της Σίγουρης σε επίπεδο χώρο, ήταν τετράγωνο με 4 πύργους στις γωνιές και μια ανυψωνόμενη γέφυρα στην είσοδό του και περιβαλλόταν από μεγάλες και βαθιές τάφρους, οι οποίες γεμίζουν νερό από τον ποταμό Πεδιαίο. Αυτή τη περίοδο και συγκεκριμένα στις 3 Μαΐου 2017 η Σίγουρη θα αποτελέσει θέμα διάλεξης από την ιστορικό - ερευνήτρια Νάσα Παταπίου, με βασικό ακροατήριο τους Πραστίτες, το χωριό των οποίων τα παλιά χρόνια ήταν γνωστό ως το Πραστειό της Σίγουρης. Υπάρχει επίσης η σκέψη να οργανωθεί και μια επίσκεψη- ξενάγηση και στο χώρο με τα κατάλοιπα της Σίγουρης και του κάστρου της, για να μάθουν οι παλαιότεροι και κυρίως οι νεότεροι την ιστορία της περιοχής.

Η ΑΝΟΙΞΗ ΣΤΟ ΚΑΜΠΟ.
Αυτή την εποχή η φύση είχε ξυπνήσει για τα καλά. Τα σπαρτά στον απέραντο κάμπο είχαν δημιουργήσει στάχια και σε λίγο θα άρχιζε η αντίστροφη μέτρηση για τον θερισμό, αφού πρώτα το πράσινο δώσει τη θέση του στο έντονο κίτρινο. Στην Μεσαορία στις τέσσερις εποχές υπάρχει εναλλαγή τριών χρωμάτων. Το πράσινο μετά την σπορά, το κίτρινο στην περίοδο του θέρους και το ανοικτό σκούρο χρώμα, μετά την καλλιέργεια. Κινηθήκαμε στην αγροτική περιοχή περιμετρικά του Πραστειού, το οποίο γειτνιάζει με οκτώ άλλα χωριά. Ανατολικά η Γαϊδουρά, Νοτιοανατολικά η Καλοψίδα, Νότια τα Κούκλια, Νοτιοδυτικά η Κοντέα και η Λύση, Δυτικά η Σίντα, βορειοδυτικά η Πυργά και βόρεια η Περιστερωνοπηγή. Η επίσκεψη μας έγινε 13 μέρες πριν το Πάσχα και οι πασχαλιές που φύτρωσαν στον κάμπο το προήγγελλαν με τον καλύτερο τρόπο. Κοντά στο φράγμα των Κουκλιών βρήκαμε ανθισμένες και τις "Μερίκες ", πρόκειται για θάμνους που φυτρώνουν κυρίως κοντά σε ποταμούς. Παιδιά θυμόμαστε ότι οι τζίτζικες είχαν ιδιαίτερη αδυναμία να κάθονται στις "Μερίκες" και να τραγουδούν ακατάπαυστα κατά την καλοκαιρινή περίοδο.
Δυστυχώς ο χρόνος και η ανθρώπινη παρέμβαση καταστρέφει σιγά - σιγά το παλιό αλλά ξεχωριστό αρδευτικό σύστημα της περιοχής με τα διάφορα κανάλια και τα "πόρταλα" διοχέτευσης του νερού των ποταμών Πεδιαίου και Γιαλιά στα χωράφια της περιοχής.

Read 5090 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day