Wednesday, 19 April 2017 11:09

Ξαναρχίζει από αύριο η ουσιαστική συζήτηση

Written by 

Εθνικό Συμβούλιο συγκάλεσε για την ερχόμενη Δευτέρα 24 Απριλίου στις 9.00 το πρωί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με σκοπό να ενημερώσει την πολιτική ηγεσία και να ανταλλάξει απόψεις μαζί της για την επανέναρξη των συνομιλιών στο κυπριακό και τις αμέσως επόμενες συζητήσεις που θα έχει με τον τ/κ ηγέτη. Η σύγκληση του Εθνικού Συμβουλίου, είχε αποφασιστεί από τον Πρόεδρο προηγουμένως και δεν συνδέεται με τις εξελίξεις στην Τουρκία μετά το Δημοψήφισμα της Κυριακής, ωστόσο, όπως προκύπτει και από ανακοινώσεις που εξέδωσαν κάποια κόμματα, αναμένεται ότι σε αυτό θα τεθεί από κάποιους εκ νέου θέμα αλλαγής στρατηγικής στο κυπριακό και αυτό την ώρα που μετά από διακοπή σχεδόν έξι μηνών ξαναρχίζουν την Πέμπτη οι ουσιαστικές συνομιλίες μεταξύ των δύο ηγετών.

ΣΤΗΝ ΑΓΚΥΡΑ ΤΟ ΚΛΕΙΔΙ
Με βάση το πρόγραμμα που έχει συμφωνηθεί από τους δύο διαπραγματευτές και την ημερήσια διάταξη που καθορίσθηκε για την πρώτη συνάντηση, στην συνάντηση της Πέμπτης οι δύο ηγέτες θα μπουν στην συζήτηση των θεμάτων διακυβέρνησης, οικονομίας και Ευρωπαϊκής Ένωσης και την συζήτηση αυτή θα προετοιμάσουν σε νέα συνάντηση που θα έχουν σήμερα οι δύο διαπραγματευτές Μαυρογιάννης και Ναμί. Με την ευκαιρία της επανέναρξης των ουσιαστικών συζητήσεων των δύο ηγετών ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης, δήλωσε χθες στο Τρίτο του ΡΙΚ ότι υπάρχουν «ενώπιον μας δύσκολα και ευαίσθητα θέματα και όσο κι αν ενοχλεί κάποιους να το λέμε, οι αποφάσεις θα ληφθούν στην Άγκυρα».

ΟΙ ΤΕΣΣΕΡΕΙΣ ΕΛΕΥΘΕΡΙΕΣ
Συγκεκριμένα είπε, ο εκπρόσωπος εδώ και αρκετό καιρό συζητούμε για τις τέσσερεις βασικές ελευθερίες, θέμα που προέκυψε στη Γενεύη, όταν το πρωτοέθεσε ο κ. Τσαβούσογλου ζητώντας στην παρουσία πάνω από 30 ατόμων να δοθούν οι τέσσερεις βασικές ελευθερίες για Τούρκους υπηκόους στα πλαίσια λύσης του Κυπριακού. Έκτοτε, συνέχισε ο εκπρόσωπος, έχει ακολουθήσει και η τουρκοκυπριακή πλευρά θέτοντας το και στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Όπως είπε ο κ. Χριστοδουλίδης, το να υπάρχει ίση μεταχείριση Ελλήνων και Τούρκων υπηκόων είναι το ίδιο θέμα αλλά παρουσιάζεται με διαφορετικό τρόπο «για να ακούγεται πιο καλά» και κάλεσε την Τουρκία «αν θέλει να βοηθήσει, να μην θέτει τέτοιου είδους εμπόδια».
Λόγω της τουρκικής απαίτησης για τις τέσσερεις ελευθερίες, συνέχισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, βρίσκεται από τις 11 Ιανουαρίου στον αέρα και η σύγκλιση που έχει επιτευχθεί στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, για την αναλογία 1:4 όσον αφορά τις υπηκοότητες και αναλογίες για διαμονή Ελλήνων και Τούρκων, μία σύγκλιση, που όπως είπε, αμφισβητεί τώρα και ο κ. Ακιντζι, δηλώνοντας δημόσια ότι θέλει ισότιμη μεταχείριση Τούρκων και Ελλαδιτών υπηκόων στην Κύπρο. Γίνεται, πρόσθεσε ο κ. Χριστοδουλίδης, μια σύγκριση Ελλάδας-Τουρκίας, όμως δεν μπορούν να συγκρίνονται τα δύο, αφού η Ελλάδα είναι μέλος της ΕΕ ενώ η Τουρκία είναι υποψήφια προς ένταξη. «Το 1:4 πρόσθεσε, είναι κάτι που δέχτηκε η δική μας πλευρά στο πλαίσιο του να προχωρήσει η διαδικασία για να γίνουν αποδεκτές κάποιες ευαισθησίες και είναι κάτι θετικό και για τις δύο κοινότητες. Όμως το βλέπουμε να αμφισβητείται από τις 11 Ιανουαρίου επειδή ο κ. Τσαβούσογλου επέλεξε να θέσει το συγκεκριμένο θέμα και μάλιστα ως προϋπόθεση στη Γενεύη».

ΟΧΙ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΕ ΕΘΝΟΤΙΚΗ ΒΑΣΗ
Όσον αφορά το θέμα της διαδικασίας λήψης αποφάσεων, ο εκπρόσωπος ανέφερε, ότι είναι ένα από τα θέματα της διακυβέρνησης στα οποία υπάρχει διαφωνία και ξεκαθάρισε ότι δική μας θέση είναι ότι οι όποιες αποφάσεις δεν πρέπει να λαμβάνονται σε εθνοτική βάση. «Ξέρουμε, είπε, ότι αν οι αποφάσεις λαμβάνονται σε εθνοτική βάση θα οδηγούμαστε συχνά σε αδιέξοδα. Όλοι βιώσαμε τα αδιέξοδα του παρελθόντος και ξέρουμε πού οδήγησαν. Είναι μια από τις σημαντικότερες και πιο ευαίσθητες διαφορές στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων στο κεφάλαιο της διακυβέρνησης».

ΟΙ ΑΠΕΙΛΕΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΟΖ
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αναφέρθηκε και στο θέμα της αμφισβήτησης από τουρκικής πλευράς του δικαιώματός μας για εκμετάλλευση της Κυπριακής ΑΟΖ και υπέδειξε πως «αν η Τουρκία δημιουργήσει οποιοδήποτε θέμα εντός της Αποκλειστικής Οικονομικής Ζώνης της Κυπριακής Δημοκρατίας, σημαίνει ότι δεν επιθυμεί να συνεχίσει τη διαδικασία, διότι θα γνωρίζει ποια θα είναι η αντίδραση».

Read 5880 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day