Wednesday, 19 April 2017 11:20

Το κυπριακό σε μπλέξιμο…

Written by  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Πολλές διαφορετικές… αλήθειες ακούμε τις τελευταίες ώρες αναφορικά με την επόμενη ημέρα στο κυπριακό μετά και την επικράτηση του Ταγίπ Ερντογάν στο δημοψήφισμα. Από την μια, υπάρχει η εκτίμηση ότι επίκειται περαιτέρω σκλήρυνση της τουρκικής στάσης από έναν πρόεδρο ο οποίος νιώθει πιο δυνατός από ποτέ, την ώρα μάλιστα που δείχνει να μην τον ενδιαφέρει καθόλου η ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας. Υπάρχει όμως και η άλλη ανάγνωση που λέει ότι πλέον ο Ταγίπ Ερντογάν θα προσπαθήσει να κλείσει τα σημαντικά θέματα εξωτερικής πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο, με στόχο να μπει και αυτός στο ενεργειακό παιχνίδι της περιοχής. Μιλώντας με ειδικούς επί του θέματος, το συμπέρασμα που εξάγεται είναι ότι μάλλον η οριακή νίκη του Ερντογάν και τα επόμενα βήματα που σχεδιάζει – και τα οποία τον απομακρύνουν από την Ευρώπη – είναι μάλλον πολύ αρνητικά για το κυπριακό.

ΕΛΕΝΑ ΣΤΑΥΡΟΥ.
Η βουλευτής του ΔΗΣΥ και Διεθνολόγος Έλενα Σταύρου σημείωσε την σκληρή πρώτη αντίδραση του Ταγίπ Ερντογάν, τόσο σε πολιτικό όσο και σε στρατιωτικό επίπεδο. Σύμφωνα με την κ. Σταύρου η Άγκυρα θα αυξήσει την ένταση κάτι που φαίνεται από τις κινήσεις στο Αιγαίο αλλά και τις νέες ασκήσεις με πραγματικά πυρά που θα πραγματοποιήσει εντός της κυπριακής ΑΟΖ. Όπως είπε, ο Ερντογάν απέδειξε ότι εξελίσσεται σε καταστροφέα της πατρίδας του, διότι μετά το περσινό πραξικόπημα αντί να επουλώσει τις πληγές και να φέρει την εθνική ενότητα και την κοινωνική συνοχή και δημοκρατική νομιμότητα επιδόθηκε σε διώξεις και εκδίκηση. Η κ. Σταύρου διερωτήθηκε αν με αυτό το πολιτικό σκηνικό στο εσωτερικό της Τουρκίας θα είναι ποτέ δυνατόν να πάρει ο Ερντογάν τολμηρές αποφάσεις να τερματίσει την κατοχή, να αποσύρει στρατεύματα, να παραιτηθεί από τις εγγυήσεις και τα επεμβατικά δικαιώματα. Για την ΑΟΖ, συνέχισε η κ. Σταύρου, η Τουρκία μας λέει ξεκάθαρα: Ή υποκύπτετε στη λύση που θέλουμε (οι Τούρκοι) πριν αρχίσουν οι γεωτρήσεις ή αναβάλλετε τις γεωτρήσεις μέχρι να υποκύψετε στη λύση που θέλουμε.

ΝΙΚΟΣ ΜΟΥΔΟΥΡΟΣ.
Ο Τουρκολόγος Νίκος Μούδουρος μιλώντας στην «Α» σημείωσε ότι το δημοψήφισμα από μόνο του δεν μπορεί να συσχετιστεί με το κυπριακό. Αυτό που συμβαίνει είπε, «είναι ότι η νέα τάξη πραγμάτων στην Τουρκία είναι ένα μέρος των επιρροών προς την ηγεσία των κατεχομένων. Τόνισε ότι αυτή τη στιγμή υπάρχουν πολλά ερωτήματα σε σχέση με το κυπριακό. Για παράδειγμα πού βρίσκονται τώρα οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στους δύο ηγέτες. Υπάρχει το ερώτημα πώς θα αντιδράσει η Άγκυρα σε περίπτωση που δεν υπάρξει ουσιαστικό αποτέλεσμα στο κυπριακό μέχρι το καλοκαίρι και αρχίσουν οι γεωτρήσεις. Πρέπει να δούμε μέχρι πού θα φτάσει η τουρκική αντίδραση στους ενεργειακούς σχεδιασμούς της Κυπριακής Δημοκρατίας». Υπέδειξε επίσης ότι υπάρχει ένα άλλο κομμάτι που έχει να κάνει με τις σχέσεις Τουρκίας-κατεχομένων με δεδομένη την πολιτική κρίση που υπάρχει σήμερα στα κατεχόμενα. Καταλήγοντας είπε ότι σήμερα δεν μπορούν να υπάρξουν συμπεράσματα με απόλυτο τρόπο.

ΣΩΤΟΣ ΚΤΩΡΗΣ.
Από την πλευρά του ο διδάκτωρ Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών Σώτος Κτωρής είπε ότι το κυπριακό δεν είναι ζήτημα που βρίσκεται στις προτεραιότητες του Ταγίπ Ερντογάν. Σύμφωνα με τον κ. Κτωρή ουδόλως απασχόλησε την προεκλογική περίοδο στην Τουρκία. Όπως είπε, το κυπριακό έπαψε να ενεργοποιεί τα εθνικιστικά αντανακλαστικά της τουρκικής κοινής γνώμης. Σε ότι αφορά το κυπριακό είπε ότι οι διαπραγματεύσεις δεν έχουν βραχυκυκλωθεί από την διεξαγωγή του δημοψηφίσματος. Υπάρχουν διαφωνίες στις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού ανάμεσα στις δύο κοινότητες και αν δεν καταστεί δυνατόν να γεφυρωθούν, δεν θα μάθουμε ποτέ αν οι διακηρυκτικές προθέσεις της Τουρκίας να συμβάλει στην επίλυση του κυπριακού είναι αξιόπιστες ή όχι. Η Τουρκία θα βρεθεί προ των ευθυνών της στο κεφάλαιο της Ασφάλειας και των Εγγυήσεων μόνο αν υπάρχει πρόοδος στις εσωτερικές πτυχές του κυπριακού ώστε να οδηγηθούμε σε διεθνή διάσκεψη. Ωστόσο από εκεί και πέρα, οι σχέσεις της Άγκυρας με την Κυπριακή Δημοκρατία μπορούν να επηρεαστούν δυσμενώς αναλόγως των εξελίξεων στο εσωτερικό της Τουρκίας. «Για παράδειγμα αν επιδεινωθούν οι σχέσεις Τουρκίας- ΕΕ και εάν ο Ερντογάν εξακολουθήσει να εργαλειοποιεί τον εθνικισμό, τότε ενόψει μιας ενδεχόμενης ρήξης στο κυπριακό και ενόψει των ενεργειακών εξελίξεων, τότε οι εξελίξεις ενδεχομένως να λάβουν επικίνδυνες διαστάσεις.

ΠΕΤΡΟΣ ΖΑΡΟΥΝΑΣ.
Ο διεθνολόγος Πέτρος Ζαρούνας είπε από την πλευρά του ότι δεν αναμένει μεγάλα βήματα στο κυπριακό από την Άγκυρα. «Η νίκη του Ερντογάν ήταν οριακή. Μέχρι το 2019 που θα εφαρμοστεί πλήρως το νέο Σύνταγμα, πρέπει να εξασφαλίσει την στήριξη των ακροδεξιών του Μπαχτσελί για να επανεκλεγεί πρόεδρος. Δεν αναμένω μεγάλα βήματα στο κυπριακό που να επιτρέψουν να υπερψηφίσουν ένα συμβιβασμό που θα είναι κοντά στις γραμμές που θέτουμε εμείς». Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο να βάλει τον Μπαχτσελί στην θέση του αντιπροέδρου και πως αυτό επηρεάζει το κυπριακό, ο κ. Ζαρούνας υπέδειξε ότι σήμερα το κυπριακό δεν είναι προτεραιότητα για τον Ταγίπ Ερντογάν. «Τα θέλω της Τουρκίας στο κυπριακό είναι οι γεωστρατηγικοί σχεδιασμοί. Αυτό είναι το πρόβλημα του κυπριακού και όχι οι εκλογικές συγκυρίες από μόνες τους».

ΑΝΤΩΝΗΣ ΣΤΥΛΙΑΝΟΥ.
Το αποτέλεσμα στην Τουρκία είναι οριακό και αυτό δημιουργεί προβλήματα που θα έχουν σχέση με την εξωτερική πολιτική της Τουρκίας, σημείωσε στην εφημερίδα μας ο καθηγητής Διεθνούς Δικαίου, Δρ Αντώνης Στυλιανού. Όπως είπε, ο Ταγίπ Ερντογάν θα χρειαστεί την ψήφο των εθνικιστών (κυρίως των Γκρίζων Λύκων του Μπαχτεσλί) και έτσι δεν θα είναι σε θέση να κάνει βήματα που θα βοηθήσουν και το κυπριακό. «Μάλλον θα πρέπει να αναμένουμε σκλήρυνση της τουρκικής στάσης του στο κυπριακό. Να μην αναμένουμε διαλλακτικότητα. Αυτό θα το βλέπαμε αν ο Τούρκος πρόεδρος νικούσε με μεγάλη διαφορά στο δημοψήφισμα και δεν θα είχε την ανάγκη των εθνικιστών ενόψει του 2019», σημείωσε ο κ. Στυλιανού. Είπε τέλος ότι πλέον η Τουρκία δεν ενδιαφέρεται για την Ευρώπη και έτσι αλλάζουν τα γεωπολιτικά δεδομένα με την Άγκυρα να βλέπει πλέον προς τη Ανατολή.

ΖΗΝΩΝΑΣ ΤΖΙΑΡΡΑΣ.
Ο διεθνολόγος Ζήνωνας Τζιάρρας εστίασε στο γεγονός ότι η Τουρκία γνωρίζει πολύ καλά ότι δεν πρόκειται να μπει στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Διευκρίνισε ότι αυτό που κάνει τώρα ο Ταγίπ Ερντογάν είναι να διαπραγματευτεί τη νέα του σχέση με την Ε.Ε. «Η επένδυση η δική μας στην ΕΕ για το κυπριακό ήταν στρατηγικό λάθος και τώρα τα πράγματα είναι ξεκάθαρα». Υπέδειξε ότι αυτό που θα γίνει το επόμενο διάστημα είναι να προσδιοριστεί η συμφωνία της Τουρκίας με την Ευρώπη, από την στιγμή που θεωρείται ω δεδομένο ότι η χώρα δεν θα γίνει πλήρες μέλος. Σε αυτή την διαδικασία, όπως είπε, πρέπει να δούμε πόσο θα λάβουν σοβαρά στις Βρυξέλλες τις ενστάσεις και τις διαφωνίες της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διάφορα ζητήματα που θα θέσει η Τουρκία, όπως για παράδειγμα το κεφάλαιο των τεσσάρων βασικών ελευθεριών για τούρκους υπηκόους.

Read 6089 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day