Monday, 15 May 2017 10:30

Οι 6 υπαναχωρήσεις του Μουσταφά Ακιντζί

Written by  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Θα χρειάζονταν πολλές σελίδες για τη δική μας καλή θέληση, ήταν μια χαρακτηριστική δήλωση που έκανε ο πρόεδρος της Δημοκρατίας την περασμένη Πέμπτη, απαντώντας σε ειρωνική – όπως χαρακτηρίστηκε - δήλωση της προηγούμενης ημέρας από τον Μουσταφά Ακιντζί. Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης σχολιάζοντας την 4σέλιδη επιστολή Αναστασιάδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, είπε με νόημα ότι ο ίδιος δεν ξέρει τι βρήκε να στριμώξει μέσα σε τέσσερις σελίδες, ωστόσο εάν προσπάθησε να γράψει για την εποικοδομητική μας στάση δεν του φτάνουν τόσες.

ΤΑ ΕΞΙ ΣΗΜΕΙΑ.
Η «Α» διερεύνησε το ζήτημα και σήμερα παρουσιάζει έξι σημεία των διαπραγματεύσεων στα οποία η τουρκοκυπριακή πλευρά υπαναχώρησε ενώ προηγουμένως είχε συμφωνήσει. Πριν αναφερθούμε στα σημεία, σημειώνουμε ότι η τουρκοκυπριακή πλευρά έχει υπαναχωρήσει σε σημαντικά σημεία, τα οποία παίρνουν τις διαπραγματεύσεις ένα βήμα πιο πίσω από τον μεγάλο στόχο. Υπενθυμίζεται ότι πριν την διακοπή των συνομιλιών, ο πρόεδρος Αναστασιάδης εισηγήθηκε όπως καταρτιστεί τρίπτυχο με συγκλίσεις και αποκλίσεις ως μεθοδολογία για διευκόλυνση των συζητήσεων, ωστόσο η τουρκοκυπριακή πλευρά απάντησε αρνητικά.

ΖΗΤΗΜΑ FIR.
Σύμφωνα με τις πληροφορίες μας, τις τελευταίες βδομάδες προκύπτει ζήτημα με το FIR για το ομόσπονδο κράτος. Η τουρκική πλευρά είχε αποδεχτεί στη Γενεύη την συμφωνία σε ένα και μόνο FIR με την ύπαρξη δύο Air Control Center για μια μεταβατική περίοδο. Ωστόσο η θέση αυτή άλλαξε και πλέον η τουρκοκυπριακή πλευρά ζητάει δύο FIR μετά την λύση, χωρίς να ξεκαθαρίζει αν προκύπτει να αποδεχτεί μεταβατική περίοδο για μετάβαση σε ένα FIR. Ζήτημα προκύπτει και με το καθεστώς της πράσινης γραμμής. Η δική μας πλευρά επιμένει ότι δεν θα υπάρχει πράσινη γραμμή, ενώ η τ/κ πλευρά επιμένει ότι πρέπει να υπάρχει μέχρι η λεγόμενη ΤΔΒΚ εναρμονιστεί πλήρως με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

ΠΕΡΙΟΥΣΙΑΚΟ.
Η τουρκοκυπριακή πλευρά φαίνεται ότι άλλαξε στάση και σε σημαντικά σημεία του περιουσιακού. Σύμφωνα με την τελευταία θέση των Τουρκοκυπρίων, σε περιοχές οι οποίες θα επιστραφούν υπό ελληνοκυπριακή διοίκηση θα ισχύει το καθεστώς επιστροφής περιουσιών όπως και στην τουρκοκυπριακή συνιστώσα πολιτεία. Για παράδειγμα όταν επιστραφεί η Μόρφου κι η Αμμόχωστος, οι περιουσίες των Ελληνοκυπρίων θα υπόκεινται των ίδιων ρυθμίσεων όπως και στις περιπτώσεις των περιουσιών στην άλλη πλευρά (πχ στην Κερύνεια). Επίσης οι Τουρκοκύπριοι θέτουν πλέον οροφή στην απόκτηση περιουσίας τόσο σε ατομικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Με άλλα λόγια οι Ελληνοκύπριοι που θα θέλουν να αγοράσουν γη στην άλλη πλευρά δεν θα μπορούν να ξεπεράσουν ένα συγκεκριμένο αριθμό τετραγωνικών μέτρων, ενώ θα υπάρχει καθορισμένος αριθμός τετραγωνικών μέτρων που θα μπορούν συνολικά να αγοράσουν στην άλλη πλευρά οι Τουρκοκύπριοι. Θέμα υπάρχει και με τις ενστάσεις για τις περιουσίες. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη λέει ότι όσοι διαφωνούν με τις ρυθμίσεις της Επιτροπής που θα καταρτιστεί για τις περιουσίες, θα δικαιούνται να κάνουν προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Σύμφωνα με ε/κ πλευρά, τα κριτήρια πρέπει να καταρτιστούν σύμφωνα με την νομολογία του ΕΔΑΔ, κάτι που δεν δέχονται αυτή τη στιγμή οι Τουρκοκύπριοι.

ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ.
Σε ό,τι αφορά το κεφάλαιο της διακυβέρνησης, η τουρκοκυπριακή πλευρά απορρίπτει χωρίς συζήτηση ότι υπάρχει συνολικό πακέτο για εκπροσώπηση στην κεντρική κυβέρνηση και κρατάει επιλεκτικά στοιχεία που την εξυπηρετούν. Στο ίδιο σημείο η άλλη πλευρά απαιτεί ίση εκπροσώπηση και μια τουλάχιστον θετική ψήφο από κάθε πολιτεία. Επίσης η τ/κ πλευρά θέλει όπως περιοριστούν στο μεγαλύτερο βαθμό οι Αρχές ενός προσώπου, όπως για παράδειγμα ο Επίτροπος Διοικήσεως. Όλα αυτά την ώρα που η πλευρά Ακιντζί αναφέρεται σε εποικοδομητική στάση των Τουρκοκυπρίων.

Γιώργος Χρυσάνθου

Read 4148 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day