Monday, 15 May 2017 10:31

ΠτΔ: Τί να κάνω την καρέκλα εάν η πατρίδα μου θα διχοτομηθεί

Written by 

Αυτές τις κρίσιμες ώρες, πάνω από όλα ας μπει η Κύπρος και όχι το ποιος θα είναι ή όχι υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές, δήλωσε χθες το μεσημέρι ο πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, ο οποίος διερωτήθηκε «τί να κάνω την καρέκλα του προέδρου εάν η πατρίδα μου θα διχοτομηθεί, εάν η πατρίδα μου θα κινδυνεύει, εάν ο Ελληνισμός θα κινδυνεύει;». Την ίδια ώρα επεσήμανε πως, εκεί που μπορούσαν να γίνουν υποχωρήσεις στις συνομιλίες έγιναν, αλλά ο ίδιος δεν πρόκειται να δεχθεί να ξεπεραστούν τα όποια περιθώρια ανοχής.
Μιλώντας σε μνημόσυνο των αρχηγών και ηρώων του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ, στην περιοχή Πελενδρίου - Κ. Αμιάντου, με αφορμή την έναρξη των εκδηλώσεων «Οδός Ελευθερίας» για οικονομική ενίσχυση του Μελάθρου Αγωνιστών ΕΟΚΑ, ο πρόεδρος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε ότι αποκλειστικό του μέλημα, μέσω της διαπραγματευτικής διαδικασίας, είναι να αποτρέψουμε ετεροβαρείς θνησιγενείς λύσεις που θα περιέχουν το σπόρο του διχασμού και της αντιπαράθεσης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων.

ΣΤΟΧΟΣ Η ΛΥΣΗ ΠΟΥ ΝΑ ΕΠΑΝΕΝΩΝΕΙ.
Αντίθετα, επεσήμανε, «στόχος μου είναι η επίτευξη μιας λύσης που θα επανενώνει την Κυπριακή Δημοκρατία, θα δημιουργεί ένα σύγχρονο και λειτουργικό κράτος απόλυτα συμβατό με την ιδιότητα του ως μέλος της ΕΕ, αλλά, το πιο σημαντικό, θα προστατεύει όλους τους πολίτες, Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους, και θα θεμελιώνει τις προοπτικές ειρηνικής συνύπαρξης και συνδημιουργίας μεταξύ των κατοίκων του νησιού».
Αυτό είναι το πρώτιστο και ύψιστο μέλημα και όραμά μου και στη βάση αυτών των αρχών πορεύτηκα, αλλά και θα συνεχίσω να πορεύομαι στον υπό εξέλιξη διάλογο, είπε ο πρόεδρος Αναστασιάδης, προσθέτοντας πως τα τελευταία δύο χρόνια, ο διάλογος έχει να καταδείξει πρόοδο, αλλά ταυτόχρονα έχει αναδείξει πως παραμένουν σημαντικές διαφορές και διαφωνίες, που άπτονται, μεταξύ άλλων, θεμάτων λειτουργικότητας και βιωσιμότητας της λύσης και της ανάγκης διασφάλισης στις μέλλουσες γενεές, συνθηκών σιγουριάς, για ένα ασφαλές μέλλον, σε ένα σταθερό κράτος, με προοπτική προκοπής και ανάπτυξης.
Εξέφρασε την ελπίδα ότι μέσω ενός παραγωγικού και δημιουργικού διαλόγου, που επιδιώκει η πλευρά μας, και ο οποίος «θα πρέπει να λαμβάνει χώρα πέρα και μακριά από τις όποιες απειλές, προϋποθέσεις ή υπαναχωρήσεις», θα καταστεί εφικτό να κατατεθούν τέτοιες προτάσεις που θα σέβονται πλήρως τις εύλογες ανησυχίες και ευαισθησίες των δύο πλευρών, ιδιαίτερα της ελληνοκυπριακής, «η οποία μέσα από τον διάλογο και την όποια πρόοδο απέδειξε ότι λαμβάνει υπόψη της ευαισθησίες των Τουρκοκυπρίων».
«Αυτό που αναμένουμε είναι την ανάλογη επίδειξη καλής θέλησης και από πλευράς των Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε.

ΔΕΝ ΘΑ ΦΕΡΩ ΕΝΩΠΙΟΝ ΤΟΥ ΛΑΟΥ ΤΗΝ ΟΠΟΙΑ ΛΥΣΗ.
Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε όλους, «κριτές και επικριτές και όσους τελοσπάντων θέλουν να υποδεικνύουν ή να επικρίνουν», πως δεν θα δεχθεί να φέρει ενώπιον του λαού την όποια λύση ή λύση που δεν θα ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και των Ελληνοκυπρίων.
Υπογράμμισε ακόμη, «όπως έχω πει ξεκάθαρα και στο Εθνικό Συμβούλιο», πως δεν θα αποδεχθεί πρόνοιες που προβλέπουν παραμονή κατοχικών στρατευμάτων, εγγυητικών δικαιωμάτων, που θα δίδουν δικαιώματα τεσσάρων ελευθεριών «τάχα στους Τούρκους πολίτες, μέσα από ένα καθεστώς – όπως το αποκαλούν - αμοιβαιότητας ή αλληλοσεβασμού των δικαιωμάτων ή ίσης μεταχείρισης μεταξύ Τούρκων και Ελλήνων πολιτών».
«Οι Έλληνες υπήκοοι δεν είναι παρά Ευρωπαίοι υπήκοοι και όπως απολαμβάνουν οι Γάλλοι, οι Άγγλοι ή οι Ισπανοί ή οι πολίτες του οποιουδήποτε κράτους μέλους, έτσι και οι Ελλαδίτες και δεν είναι επειδή υπάρχει κάποιο προνομιακό καθεστώς», εξήγησε ο ΠτΔ.

ΕΚΚΛΗΣΗ ΓΙΑ ΕΝΟΤΗΤΑ.
Επαναλαμβάνοντας την έκκληση του για ενότητα, ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπέδειξε πως «είναι ο εχθρός μας είναι αυτός που μας απειλεί» και σημείωσε πως δεν αποδίδει τα όποια κίνητρα σε οποιονδήποτε και δεν είναι πρόθεσή του να αντιπαραταχθεί με τον οποιονδήποτε.
«Αυτές τις κρίσιμες, όμως, ώρες επιτέλους πάνω από όλα ας μπει η Κύπρος, η πατρίδα μας. Όχι το ποιος θα είναι υποψήφιος ή δεν θα είναι υποψήφιος. Και τι να κάνω την καρέκλα του προέδρου εάν η πατρίδα μου θα διχοτομηθεί, εάν η πατρίδα μου θα κινδυνεύει, εάν ο Ελληνισμός θα κινδυνεύει; Και δεν παραγνωρίζω – το είπα - και τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων», συμπλήρωσε.

ΔΙΑΦΟΡΕΣ ΣΕ ΟΥΣΙΩΔΗ ΘΕΜΑΤΑ.
Εξάλλου σε χαιρετισμό του χθες στα αποκαλυπτήρια μνημείου προς τιμή των πεσόντων Κυπρίων και Ελλαδιτών κατά το 1974, στον Άγιο Αθανάσιο, ο πρόεδρος, Αναστασιάδης σημείωσε ότι δυστυχώς σε ουσιώδη θέματα υπάρχουν και παραμένουν διαφορές στις συνομιλίες για το Κυπριακό. Εξέφρασε ανησυχία για το γεγονός πως, όπως είπε, «δημιουργούνται εκ του μη όντως νέες διαφορές». Διερωτήθηκε, παράλληλα, γιατί καλείται ο ίδιος να φέρει εξίσου την ευθύνη σε περίπτωση ναυαγίου των συνομιλιών «όταν διαπιστώνεις ότι, αντί της καλής θελήσεως παρατηρείται σκλήρυνση των θέσεων» και διεμήνυσε πως ουδέποτε επεδίωξε το ναυάγιο.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης υπογράμμισε πως όραμά του ήταν και παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας, η απαλλαγή της από τα κατοχικά στρατεύματα, η δημιουργία ενός κράτους που να μπορεί να λειτουργήσει, να δημιουργεί προϋποθέσεις ειρηνικής συμβίωσης, συνδημιουργίας και προκοπής, ασφάλειας για όλους και όχι μονομερώς για τους μεν και απειλή για τους δε.

Read 3808 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day