Monday, 15 May 2017 10:33

Η υποψηφιότητα «Ασφαλούς επιλογής» δεν έπεισε την αντιπολίτευσή του

Written by 

Χωρίς να έχει δίπλα του και μαζί του τα περισσότερα στελέχη της ηγετικής ομάδας του κόμματός του, που συνεχίζουν να διαφωνούν για την μη συμπόρευση με τα υπόλοιπα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών εξήγγειλε χθες και επίσημα την υποψηφιότητά του για τις Προεδρικές του 2018 και έγινε έτσι ο δεύτερος υποψήφιος που τρέχει και επίσημα στην κούρσα των εκλογών.
Ο Γιώργος Λιλλήκας εξήγγειλε την υποψηφιότητά του στην παρουσία αρκετών μελών αλλά και στελεχών δεύτερης γραμμής, θέλοντας να προσδώσει σε αυτήν πανηγυρικό χαρακτήρα, όμως όλοι αντιλαμβάνονται ότι η επιλογή του Αναπληρωτή Προέδρου του κόμματος Στέλιου Αμερικάνου, των δύο εκ των τριών Αντιπροέδρων, Σίμου Αγγελίδη και Στέλιου Στυλιανού, του εκπρόσωπου τύπου και μέχρι πρότινος στενότερου συνεργάτη του κ. Λιλλήκα, Αλέξανδρου Μιχαηλίδη και του ενός εκ των τριών βουλευτών του κόμματος Παύλου Μυλωνά, να μην δώσουν το παρών τους, σηματοδοτεί εξελίξεις στο κόμμα, με πιθανότερο ενδεχόμενο της οικειοθελούς αποχώρησης ή ακόμα και διαγραφές, αφού ο Γ. Λιλλήκας είχε μόλις πρόσφατα διαμηνύσει, ότι όσοι δεν πειθαρχήσουν στις συλλογικές αποφάσεις δεν θα έχουν θέση στο κόμμα. Χθες πάντως ο Αναπληρωτής Πρόεδρος της Συμμαχίας Στέλιος Αμερικάνος κληθείς από την «Α» να σχολιάσει την απουσία τόσο του ιδίου, όσο και των άλλων ανώτατων στελεχών, αλλά και για το αν έχουν πάρει αποφάσεις για το τι μέλλει γενέσθαι, αρκέστηκε σε μία μικρή μεν, αλλά γεμάτη νόημα δήλωση: «Προς το παρόν, μας είπε, δεν θέλω να πω οτιδήποτε άλλο, πέραν του ότι οι θέσεις και απόψεις μου για το ατελέσφορο, διχαστικό και χωρίς προοπτική της υποψηφιότητας παραμένουν και αυτό δεν αλλάζει, ανεξάρτητα από την εξαγγελία».

Η ΕΞΕΓΓΕΛΙΑ
Με σύνθημα «Ασφαλής Επιλογή» και κύριο χρώμα της εκστρατείας του το γαλάζιο, ο Γιώργος Λιλλήκας παρουσίασε την υποψηφιότητά του ως την φυσιολογική συνέχεια της προσπάθειάς του και πριν πέντε χρόνια, να εκλεγεί Πρόοδος και αφού χαρακτήρισε την προσπάθεια εκείνη ως «ένα δύσκολο αλλά υπέροχο ταξίδι» που έφθασε «πολύ κοντά στον στόχο» κάλεσε τους πολίτες, να ολοκληρώσουμε αυτό το ταξίδι και να πάρουμε την τύχη του τόπου στα δικά μας χέρια». Αποφεύγοντας απευθείας αναφορές σε άλλους πολιτικούς χώρους και υποψήφιους, πέραν της πολιτικής του Προέδρου Αναστασιάδη στο κυπριακό, που όπως είπε, «χρεοκόπησε», ο Γιώργος Λιλλήκας έδωσε ιδιαίτερο βάρος στους νέους και στους προδομένους, όπως τους χαρακτήρισε, πολίτες. «Απευθύνομαι στους πολίτες, είπε, γιατί εμπιστεύομαι τους πολίτες. Απευθύνομαι στους νέους που έχουν ανεκπλήρωτα όνειρα. Απευθύνομαι στους πολίτες που νοιώθουν προδομένοι από αυτούς που εμπιστεύτηκαν. Σε αυτούς που είναι θυμωμένοι από τη διαπλοκή και τα σκάνδαλα και απατούν κάθαρση και δικαιοσύνη. Τους ζητώ να πιστέψουν στις δυνάμεις τους. Μαζί μπορούμε να δημιουργήσουμε το κοινωνικό κύμα που θα παρασύρει το κατεστημένο. Χρειάζομαι τη φωνή τους, τη θέλησή τους, το δυναμισμό τους για να πάρουμε την Κύπρο πραγματικά μπροστά».
ΓΙΑ ΚΥΠΡΙΑΚΟ
Αναφερόμενος στο κυπριακό ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι «την ευθύνη για τη μη επίλυση την φέρει η Τουρκία, αλλά ευθύνες φέρει και ο κ. Αναστασιάδης» Η πολιτική των μονομερών υποχωρήσεων, η πολιτική εξευμενισμού της Τουρκίας, αντί να κάμψει την τουρκική αδιαλλαξία την εξέθρεψε, είπε και τόνισε ότι ο νέος Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κληθεί να διαχειριστεί μίαν ιδιαίτερα δύσκολη κατάσταση, να ανατρέψει τους τουρκικούς σχεδιασμούς και να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις εκείνες που θα κάμψουν την τουρκική αδιαλλαξία, για να ανοίξει ο δρόμος για μια πραγματικά δίκαιη λύση, η οποία να ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής. Τάχθηκε δε υπέρ μίας λύσης που «θα δημιουργεί συνθήκες ασφάλειας για όλους τους νόμιμους πολίτες της Κυπριακής Δημοκρατίας, έτσι ώστε Ελληνοκύπριοι και Τουρκοκύπριοι να μπορούμε να ζούμε μαζί σε μικτά χωριά και πόλεις και να συνεργαζόμαστε, απολαμβάνοντας όλα τα ανθρώπινα δικαιώματα και τις δημοκρατικές ελευθερίες σε ένα σύγχρονο ευρωπαϊκό κράτος δικαίου».
ΝΕΟ ΟΧΙ ΣΤΗΝ ΔΔΟ
Αυτό που χρειάζεται, συνέχισε, είναι ολοκληρωμένη διεκδικητική στρατηγική και πολιτική βούληση, την οποία, ο ίδιος, όπως είπε, έχει, ενώ εμμέσως πλην σαφώς απέρριψε εκ νέου, την ΔΔΟ, λέγοντας ότι «η εμμονή σε μοντέλα λύσης που εδράζονται στα δεδομένα που δημιούργησε η εισβολή εμπεριέχει τον σπόρο της απεχθούς διχοτόμησης».
ΕΜΜΕΣΕΣ ΑΙΧΜΕΣ ΣΕ ΕΝΔΙΑΜΕΣΟΥΣ
Ως έμμεση αλλά σαφέστατη αιχμή προς τα άλλα κόμματα του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου αλλά και τον ανθυποψήφιο του Νικόλα Παπαδόπουλο θεωρείται η εκτεταμένη αναφορά του στην εσωτερική διχόνοια που παρατηρείται και στην ανάγκη εθνικής ενότητας. «Δεν έχουμε, είπε, την πολυτέλεια ούτε για επανάληψη μιας άγονης και αδιέξοδης πολιτικής, ούτε για πειραματισμούς, εξέφρασε ανησυχία για διχόνοια σε επίπεδο πολιτικής ηγεσίας και διχαστικούς λόγους που μεταφέρουν τη διχόνοια στο λαό και τόνισε ότι η «καλλιέργεια πάθους εξυπηρετεί εκλογικές σκοπιμότητες συσπείρωσης, όμως, αποδυναμώνει τον αντικατοχικό μας αγώνα». «Έχουμε διαφωνίες στην πολιτική, πρόσθεσε, όμως δεν ήμαστε εχθροί, εχθρός είναι ο κατοχικός στρατός και η τουρκική επεκτατική πολιτική».

ΕΣΩΤΕΡΙΚΗ ΔΙΑΚΥΒΕΡΝΗΣΗ
Για τα θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης ο Γ. Λίλληκας υποσχέθηκε λύσεις που θα βγάλουν την χώρα μας από την κρίση και την κοινωνία μας από τη μιζέρια, λύσεις που «θα δώσουν πίσω στους ανθρώπους μας τη χαμένη τους αξιοπρέπεια, που θα ξαναφέρουν το χαμόγελο στο πρόσωπο των Κυπρίων, που θα διασφαλίζουν μια καλύτερη ποιότητα ζωής σε μια ευημερούσα κοινωνία ίσων ευκαιριών». Τάχθηκε υπέρ του άμεσου τερματισμού της «εμπορευματοποίησης της υγείας και υπέρ της απαγκίστρωσης του ΓεΣΥ από τα ιδιωτικά συμφέροντα» Η Κύπρος είπε, θέλει Πρόεδρο της ανάπτυξης και όχι ηγέτη της κρίσης, χρειάζεται όραμα και κοινωνική ευαισθησία για δικαιότερη κατανομή του εθνικού πλούτου και κατέληξε:
« Έχω το όραμα και την ευαισθησία, έχω και τη βούληση να αξιοποιήσω όλες τις αρετές του λαού μας, τους ικανότερους ανθρώπους, ανεξάρτητα σε ποιο κόμμα ανήκουν ή αν είναι ανέντακτοι με μόνο κριτήριό μου είναι η αξία και η καταλληλόλητα. Πρέπει να εισαγάγουμε το ήθος στην πολιτική, να υιοθετήσουμε την αρχή της ευθύνης και της λογοδοσίας για όσους ασκούν εξουσία ή διαχειρίζονται δημόσιο χρήμα. Οι πολίτες απαιτούν και εγώ θέλω να έχουν ενεργό ρόλο για τα ζητήματα που τους αφορούν».

Read 4157 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day