Wednesday, 17 May 2017 10:58

Στον ορίζοντα η διάσκεψη, αν τα δεδομένα το επιτρέψουν

Written by  ΠΑΝ. ΧΑΤΖΗΔΗΜΗΤΡΙΟΥ

Στη σημερινή συνάντησή τους οι δύο ηγέτες Νίκος Αναστασιάδης και Μουσταφά Ακιντζί, αναμένεται ότι θα καθορίσουν τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό, με ορίζοντα μια ενδεχόμενη διάσκεψη για την Κύπρο. Το επικρατέστερο σενάριο είναι να οριστούν νέες συναντήσεις του προέδρου Αναστασιάδη και του Τουρκοκύπριου ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί στην Λευκωσία και αν τα δεδομένα το επιτρέψουν να καθοριστεί και ημερομηνία για τη διάσκεψη στη Γενεύη, προς το τέλος Ιουνίου.

ΤΡΙΑ ΣΕΝΑΡΙΑ.
Στο ψεσινό δελτίο ειδήσεων του ΑΛΦΑ Κύπρου έγινε αναφορά σε τρία σενάρια, όσον αφορά τα επόμενα βήματα στο Κυπριακό.
Συγκεκριμένα έγινε αναφορά για:
-Αριθμό συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών και συνέχιση διαπραγματεύσεων στη Λευκωσία.
- Αριθμό συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών και ημερομηνία για συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη
- Αριθμό συναντήσεων μεταξύ των δύο ηγετών με τους Αναστασιάδη και Ακιντζί να εκφράζουν επιθυμία και ευχή για διαμόρφωση των συνθηκών που να επιτρέπουν τη συνέχιση της διάσκεψης για την Κύπρο στη Γενεύη, χωρίς όμως να καθορίσουν συγκεκριμένη ημερομηνία.
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του ΑΛΦΑ Κύπρου το τρίτο σενάριο είναι το επικρατέστερο. Αναφέρθηκε επίσης ότι η ημερομηνία που συζητήθηκε στο παρασκήνιο από τα Ηνωμένα Έθνη για τη νέα Γενεύη είναι η 10η Ιουνίου. Ωστόσο φαίνεται ότι σε αυτή την ημερομηνία είναι πολύ δύσκολο λόγω και των προγραμματισμένων επισκέψεων του προέδρου Αναστασιάδη σε ΗΠΑ και Λίβανο. Αρμόδια πηγή δήλωσε χθες στην «Αλήθεια» ότι η ατζέντα της σημερινής συνάντησης του προέδρου Αναστασιάδη με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη είναι ανοικτή.

ΤΑ ΕΙΠΑΝ ΑΝΑΣΤΑΣΙΑΔΗΣ ΤΣΙΠΡΑΣ.

Το Κυπριακό συζήτησαν χθες ο πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης και ο πρωθυπουργός της Ελλάδας Αλέξης Τσίπρας, κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής επικοινωνίας.
Σύμφωνα με ανάρτηση του κυβερνητικού εκπροσώπου Νίκου Χριστοδουλίδη, στον προσωπικό του λογαριασμό στο twitter, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας των δύο ανδρών έγινε ενημέρωση για τις τελευταίες εξελίξεις και ανταλλαγή απόψεων επί του Κυπριακού.

ΔΙΑΠΡΑΓΜΑΤΕΥΤΕΣ.
Στο μεταξύ οι διαπραγματευτές των δυο κοινοτήτων Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί σε χθεσινή ολοήμερη συνάντηση τους ασχολήθηκαν με τις διάφορες πτυχές του Κυπριακού που συζητούνται στις συνομιλίες κατά πόσο αυτές είναι συμβατές με το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Η συνάντηση έγινε στην παρουσία και εκπροσώπων της ΕΕ, οι οποίοι τοποθετήθηκαν στα θέματα ευρωπαϊκού κεκτημένου.
Υπενθυμίζεται πως η σημερινή συνάντηση των ηγετών είναι η τελευταία που είχαν καθορίσει οι δύο ηγέτες, κατά την επανέναρξη των συνομιλιών τον περασμένο μήνα ύστερα από δίμηνη σχεδόν διακοπή.
Σύμφωνα με ανάρτηση στο Twitter του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, 'Εσπεν Μπαρθ Άιντα,
για εννέα σχεδόν ώρες συναντήθηκαν χθες οι διαπραγματευτές των δύο κοινοτήτων, Ανδρέας Μαυρογιάννης και Οζντίλ Ναμί.
Όπως αναφέρει, οι διαπραγματευτές συναντήθηκαν για σχεδόν εννέα ώρες, προετοιμάζοντας τη σημερινή συνάντηση των ηγετών.
Ο κ. Αιντα ανήρτησε επίσης φωτογραφία του ιδίου με τους διαπραγματευτές, την ειδική Αντιπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ελίζαμπεθ Σπέχαρ, τον Γενικό Διευθυντή της Υπηρεσίας Στήριξης Διαρθρωτικών Μεταρρυθμίσεων της Γενικής Γραμματείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Maarten Verwey, τον εκπρόσωπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το Κυπριακό, Πίτερ Βαν Νούφελ, τον προϊστάμενο της ομάδας υποστήριξης της ΕΕ για λύση του Κυπριακού Kjartan Bjornsson και μια εκ των βοηθών του κ. Άιντα.

Ο ΟΖΓΚΙΟΥΡΓΚΙΟΥΝ ΒΛΕΠΕΙ ΓΕΝΕΥΗ.

Είναι σημαντικό να επιστρέψουμε στη Γενεύη είπε ο «πρωθυπουργός» Χουσεΐν Όζγκιουργκιουν αναφερόμενος παράλληλα και στη σημασία της πραγματοποίησης μιας τέτοιας διάσκεψης μετά από χρόνια προσπαθειών για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού.
Σε δηλώσεις που έγιναν μετά το πέρας χθεσινής σύσκεψης με τη συμμετοχή των ηγετών των τ/κ πολιτικών κομμάτων, στο «προεδρικό» υπό τον ηγέτη των Τ/κ Μουσταφά Ακιντζί με επίκεντρο τις εξελίξεις στο Κυπριακό, Αναφερόμενος στη διάσκεψη της Γενεύης είπε ότι πρέπει να πραγματοποιηθεί περί τα τέλη Ιουνίου.
Δηλώσεις έκαναν και οι άλλοι ηγέτες των τ/κ κομμάτων κάνοντας μεταξύ άλλων αναφορές στην ανάγκη αλλαγής της μεθοδολογίας των συνομιλιών. Αναφορές έγιναν και για το προεκλογικό κλίμα στην ε/κ πλευρά.

Read 3594 times Last modified on Wednesday, 17 May 2017 10:59

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day