Friday, 16 June 2017 10:34

Ζητείται ξανά υποψήφιος για το ΑΚΕΛ

Written by  ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΡΥΣΑΝΘΟΥ

Από την αρχή και πάλι η διαδικασία επιλογής υποψηφίου στο ΑΚΕΛ. Η φημολογία για προβλήματα ανάμεσα στο κόμμα και τον Μάικ Σπανό ήταν τελικά κάτι περισσότερο από φημολογία. Το ναυάγιο ανάμεσα στις δύο πλευρές επισημοποιήθηκε χθες και αφορούσε το κεφάλαιο της οικονομίας και κυρίως θέματα που σχετίζονται με τις ιδιωτικοποιήσεις. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Α» καθοριστικό ρόλο έπαιξε και η διαφωνία από αρκετά στελέχη του κόμματος, όχι τόσο στα κεντρικά γραφεία της Εζεκία Παπαϊωάννου αλλά από τοπικές οργανώσεις και επαρχιακά συμβούλια του κόμματος. Δεν μπορούμε να παραγνωρίζουμε άλλωστε το γεγονός ότι η έγκριση του κ. Σπανού στην Κεντρική Επιτροπή ήρθε με 66 ψήφους υπέρ και 17 εναντίον, γεγονός πρωτόγνωρο για τον τρόπο λειτουργίας του κόμματος να υπάρχουν τόσες διαφωνίες. Πλέον το ΑΚΕΛ, του οποίου κατά γενική παραδοχή η εικόνα πλήγηκε ως αποτέλεσμα της για πολλούς ανορθόδοξης διαδικασίας που ακολουθήθηκε στην προσπάθεια της ηγεσίας να περάσει στη βάση την υποψηφιότητα του κ. Σπανού, ετοιμάζεται να προχωρήσει με εναλλακτικές επιλογές, για να καταλήξει σε έναν υποψήφιο που να ανταποκρίνεται στις προσδοκίες και του κόσμου του κόμματος.

ΤΟ ΝΑΥΑΓΙΟ.
Σε ότι αφορά την κατάρρευση της συμφωνίας, Άντρος Κυπριανού και Μάικ Σπανός την ανακοίνωσαν σε κοινή συνέντευξη τύπου. Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ, είπε ότι «με τον κ. Σπανό καταρχήν συμφωνήσαμε στο κυπριακό και σε βασικά κοινωνικοοικονομικά θέματα. Επεκτείνοντας τη συζήτηση και επιχειρώντας να ολοκληρώσουμε και να συγκεκριμενοποιήσουμε το πλαίσιο της συμφωνίας μας, φάνηκε ότι υπήρχαν ζητήματα στα οποία οι προσεγγίσεις μας ήταν τέτοιες που δεν μας επέτρεψαν να καταλήξουμε στο αμοιβαία αποδεχτό αποτέλεσμα. Με εντιμότητα και ειλικρίνεια όπως αρχίσαμε το διάλογο, αποφασίσαμε από κοινού να τον τερματίσουμε». Οι δρόμοι μας, πρόσθεσε ο κ. Κυπριανού, δεν χωρίζουν και είμαι βέβαιος ότι αυτή η σχέση θα συνεχιστεί σε στέρεες βάσεις.

ΣΥΝΕΧΙΖΕΤΑΙ.
Ο κ. Κυπριανού διαβεβαίωσε τον κόσμο ότι το ΑΚΕΛ θα συνεχίσει την προσπάθεια ανάπτυξης συνεργασιών με όλους όσοι έχουν διάθεση να αλλάξουν τα πράγματα. «Θα συνεχίσουμε το δημοκρατικό διάλογο μέσα στο κόμμα και μέσα στην κοινωνία συζητώντας με πλήρη διαφάνεια και σεβασμό σε όλες τις απόψεις», είπε κατά λέξη. Ανέφερε ότι μεγάλη μερίδα της κοινωνίας περιμένει με αγωνία την απόφαση του κόμματος για τις προεδρικές εκλογές, γιατί καμιά από τις υπόλοιπες υποψηφιότητες δεν εκφράζει τις προσδοκίες της. Θέλει, πρόσθεσε, να απαλλαγεί από μια διακυβέρνηση που ανέλαβε χίλιες δεσμεύσεις προεκλογικά και τις ακύρωσε μετεκλογικά.

ΣΑΝ ΦΙΛΟΣ.
Ο Μάικ Σπανός δήλωσε από πλευράς του ότι «δυστυχώς στην προσπάθεια να εξειδικεύσουμε τη συμφωνία φάνηκε ότι υπήρχαν ζητήματα στα οποία είχαμε διαφορετικές προσεγγίσεις, με αποτέλεσμα να μην καταλήξουμε. Από κοινού αποφασίσαμε να τερματίσουμε την προσπάθειά μας», ανέφερε για να πει απευθυνόμενος στον Άντρο Κυπριανού ότι ήρθε σαν φίλος και φεύγει σαν φίλος.

ΛΙΓΟΤΕΡΟ ΚΡΑΤΟΣ.
Υπενθυμίζεται ότι το πρόβλημα στην προσέγγιση ΑΚΕΛ – Σπανού έγινε ορατό όταν σε πρόσφατη συνέντευξή του ο Μάικ Σπανός έκανε αναφορά σε λιγότερο κράτος, στηρίζοντας αυτή την πολιτική, ενώ οι αναφορές του σε θέματα οικονομίας έμοιαζαν περισσότερο με απόψεις στελέχους κεντροδεξιού κόμματος παρά με το ΑΚΕΛ.

ΘΕΜΑ ΗΓΕΣΙΑΣ.
Σύμφωνα με πληροφορίες μας, με την τροπή που πήραν τα πράγματα, τίθεται πλέον θέμα αμφισβήτησης της ηγεσίας του ΑΚΕΛ, κάτι που άρχισε να συζητείται μεταξύ των στελεχών. Πολιτικοί κύκλοι εντός ΑΚΕΛ που μίλησαν στην «Αλήθεια» εξέφρασαν την εκτίμηση ότι δημόσια δεν θα ξεσπάσει κάποιος... πόλεμος. Αυτό θα γίνει μετά βεβαιότητας, όπως μας είπαν, σε περίπτωση που ο εκλεκτός του ΑΚΕΛ δεν περάσει στον 2ο γύρο των προεδρικών εκλογών. Τα πράγματα είναι πολύ δύσκολα πλέον για το ΑΚΕΛ, αφού ο Νικόλας Παπαδόπουλος έχει αποκτήσει μεγάλη δυναμική έχοντας την στήριξη τριών κομμάτων.

ΠΑΡΑΠΛΑΝΗΣΗ;
Η χθεσινή εξέλιξη με το ναυάγιο στη συνεργασία ΑΚΕΛ – Μάικ Σπανού αφήνει αρκετά εκτεθειμένο τον Άντρο Κυπριανού όχι μόνο γιατί ανέλαβε προσωπικά ο ίδιος να προχωρήσει το κόμμα με τον κ. Σπανό, αλλά και για τον εξής λόγο: Μόλις προχθές το βράδυ το ΑΚΕΛ έστειλε στις εφημερίδες δηλώσεις του κ. Κυπριανού σε υποτιθέμενες ερωτήσεις των δημοσιογράφων αναφορικά με την επιλογή του κ. Σπανού. Σ’ αυτές ο κ. Κυπριανού διέψευδε ότι υπάρχουν διαφωνίες στο πρόσωπο του κ. Σπανού, μάλιστα έλεγε πως θα καταλήξουν σε συμφωνία αυτή τη βδομάδα. Το ερώτημα είναι τι σκοπιμότητες εξυπηρετούσαν οι δηλώσεις αυτές του κ. Κυπριανού, τη στιγμή στους δημοσιογράφους έφταναν την ίδια στιγμή πληροφορίες για ναυάγιο στη συνεργασία με τον κ. Σπανό. Τις παραθέτουμε ξανά:

ΕΡ: Πότε υπολογίζετε να είναι έτοιμο το πλαίσιο συμφωνίας με τον Μιχάλη Σπανό;
ΑΠ: Είναι έτοιμο. Ήδη το συζητούμε. Όπως έχω πει, πριν το τέλος της εβδομάδας θα έχουμε καταλήξει.

ΕΡ: Υπάρχουν ενδεχομένως δεύτερες σκέψεις για τη συνεργασία έπειτα και από τις αντιδράσεις της βάσης;
ΑΠ: Ποιες αντιδράσεις; Ποιος είδε τις αντιδράσεις της βάσης από τη στιγμή που δεν έχουν συνεδριάσει καν οι κομματικές ομάδες; Μόνο μια ομάδα έχει συνεδριάσει και πρέπει να σας πω ότι το αποτέλεσμα ήταν ομόφωνα υπέρ. Ως εκ τούτου κανένας δεν γνωρίζει ποια είναι η άποψη της βάσης. Εμείς συζητούμε σε μια προσπάθεια να δούμε κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε πιο εκτεταμένα πλέον, γιατί όπως είχα πει και προηγουμένως, είχαμε συμφωνήσει σε βασικές θέσεις, σε ό,τι αφορά το κυπριακό και τα κοινωνικο-οικονομικά ζητήματα. Συζητούμε, λοιπόν, πιο εκτεταμένα για να δούμε κατά πόσο υπάρχει πιθανότητα να καταλήξουμε. Σύντομα θα έχουμε καταλήξει και θα ανακοινώσουμε τις αποφάσεις μας.

Read 4195 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day