Alithia Online

Bronze βραβείο στην ενότητα Best Corporate Events για την ιδιαίτερα επιτυχημένη καμπάνια τέλεσης των εγκαινίων του ανακαινισμένου Καφεκοπτείου Λουμίδη στην Ομόνοια, απέσπασε η Action Global Communications στα φετινά «Event Awards 2017» που πραγματοποιήθηκαν στις εγκαταστάσεις του Ιπποδρόμου Αθηνών, στην Αθήνα.

Ο θεσμός των «Event Awards» που διοργανώθηκε φέτος για 2η συνεχή χρονιά από το περιοδικό Marketing Week της Boussias Communications, είναι αφιερωμένος στην ανάδειξη των πρωτοπόρων ιδεών πίσω από τις θεματικές εκδηλώσεις στην Ελλάδα. Τη σημασία της διοργάνωσης αποδεικνύει ο διπλασιασμός των συμμετοχών, η θέσπιση νέων διακρίσεων, καθώς επίσης και η συμμετοχή πέραν των 500 υψηλόβαθμων στελεχών από ένα ευρύ φάσμα στην Τελετή Απονομής.

Σε δηλώσεις του ο Γενικός Διευθυντής της Action Global Communications Κύπρου και Ελλάδας, Δημήτρης Ιωαννίδης, ανέφερε: «Η βράβευση μας στα Event Awards έρχεται να προστεθεί σε μια σειρά από επιτυχίες του Ομίλου Action Global Communications και κατά το 2017, που αποτελούν το επιστέγασμα του υψηλού επιπέδου υπηρεσιών και των καινοτόμων ιδεών που προσφέρουμε στους πελάτες μας, διασφαλίζοντας τόσο την ποιότητα, όσο και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Ευχαριστούμε την κριτική επιτροπή των Event Awards 2017 για τη θετική τους ψήφο και φυσικά για την επιλογή βράβευσής μας στα βραβεία. Η αναγνώριση αυτή στην Ελλάδα είναι ιδιαίτερα σημαντική για εμάς, αφού τα δύο τελευταία χρόνια έχουμε καταγράψει και συνεχίζουμε να καταγράφουμε μια σταθερά ανοδική πορεία, τόσο με τη διεύρυνση του πελατολογίου μας, όσο και της γκάμας εξειδικευμένων υπηρεσιών επικοινωνίας που προσφέρουμε. Ιδιαίτερες ευχαριστίες επίσης στον πελάτη μας, τα Καφεκοπτεία Λουμίδη, για την εμπιστοσύνη που μας έδειξαν και την πολύ καλή συνεργασία που είχαμε για την υλοποίηση της καμπάνιας τέλεσης των εγκαινίων του ανακαινισμένου καφεκοπτείου στην Ομόνοια».

Η Ancoria Bank και το Ευρωπαϊκό Ταμείο Επενδύσεων (ΕΤαΕ) εκ μέρους του Ταμείου Επιχειρηματικότητας Κύπρου (ΤΕΚ) υπέγραψαν συμφωνία δανεισμού με επιμερισμό των κινδύνων χαρτοφυλακίου που ανέρχεται στα €20εκ. για τη στήριξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων της Κύπρου. Η συμφωνία στοχεύει στη βελτίωση της χρηματοδότησης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων επιτρέποντας στην Ancoria Bank να προσφέρει χαμηλότερα επιτόκια στους πελάτες της.

Σχολιάζοντας την επίτευξη συμφωνίας, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΕΤαΕ, Pier Luigi Gilibert, δήλωσε: "Είμαι ευχαριστημένος που ξεκινάμε μια νέα συνεργασία με την Ancoria Bank και επεκτείνουμε την εμβέλεια της διευκόλυνσης του ΕΤαΕ που έχει ως στόχο τη δημιουργία θέσεων εργασίας και την ανάπτυξη. Αυτή η νέα συνεργασία μεταξύ του ΕΤαΕ και της Ancoria Bank θα μας επιτρέψει να στηρίξουμε περισσότερες επιχειρήσεις στην Κύπρο και να συμβάλουμε στην περαιτέρω ανάπτυξη των μικρομεσαίων επιχειρήσεων».

Ο Ανώτατος Εκτελεστικός Διευθυντής της Ancoria Bank, Γιάννης Λοΐζου, δήλωσε: «Ως νεοεισερχόμενοι στον τραπεζικό τομέα της Κύπρου είμαστε ικανοποιημένοι με την ψήφο εμπιστοσύνης του ΕΤαΕ στον οργανισμό μας και εκτιμούμε ιδιαίτερα τη συνεργασία τους μαζί μας για να ενισχύσουμε τις επιχειρήσεις και την επιχειρηματικότητα στον τόπο μας".

Η Alpha Bank Cyprus Ltd διοργάνωσε και εφέτος, με μεγάλη επιτυχία, εθελοντικές ενέργειες προστασίας του περιβάλλοντος, στο πλαίσιο της “Ημέρας Εθελοντισμού Ομίλου Alpha Bank” που έχει καθιερωθεί από το 2009, με στόχο την περαιτέρω ευαισθητοποίηση του ανθρωπίνου δυναμικού του Ομίλου σε κοινωνικά και περιβαλλοντικά θέματα.

Συγκεκριμένα, την Κυριακή, 28 Μαΐου 2017, διοργανώθηκε Παγκύπριος Εθελοντικός Καθαρισμός και Συντήρηση Δημοσίων Πάρκων και Παραλιών σε όλες τις επαρχίες της Κύπρου. Με μεγάλη συμμετοχή από τα μέλη του Προσωπικού της Τραπέζης και τις οικογένειές τους, το πρωί της Κυριακής, πραγματοποιήθηκαν ενέργειες καθαριότητας και συντηρήσεως στο Πάρκο ΚΟΑΓ (Κυπριακός Οργανισμός Ανάπτυξης Γής) στην περιοχή Αγλαντζιάς στη Λευκωσία, στο Κεντρικό Πάρκο παρά τις οδούς Ομόδους και Ύδρας στη Λεμεσό, στην παραλία Spyros Beach στη Λάρνακα, στο Πάρκο Παραλιμνίου στην Αμμόχωστο και στο Πάρκο Δασούδι στην Πάφο.

Η ενεργός συμμετοχή του Προσωπικού της Τραπέζης συμβάλλει αποφασιστικά στην επιτυχία της προσπάθειας της Alpha Bank για έναν καλύτερο κόσμο και αντικατοπτρίζει την εταιρική υπευθυνότητα του Ομίλου, προάγοντας παράλληλα την ομαδικότητα και τη συνεργασία.

Φέτος το καλοκαίρι, η Cablenet επιλέγει να κρατήσει συντροφιά σε όλους μ’ ένα αλλιώτικο, διαφορετικό τρόπο επικοινωνίας και μέσα από ευχάριστα καλοκαιρινά tips, διαγωνισμούς ... με μια καλοκαιρινή διάθεση γεμάτη ενέργεια, χαρά, χαμόγελο, αγάπη και όμορφα συναισθήματα...!
...“Ταξιδάκι; Καλά να περάσεις!, Summer Break – keep cool with us!, Παραλία; Αντηλιακό κάθε 2 ώρες!, Εκδρομή; Μην ξεχάσεις την παγωνιέρα!...’’ είναι μόνο μερικά από τα αλλιώτικα καλοκαιρινά tips που η Cablenet επιλέγει για όλους φέτος το καλοκαίρι.
Η Cablenet αγαπά το καλοκαίρι και το κάνει με το δικό της τρόπο ακόμη πιο απολαυστικό με πολλές καλοκαιρινές εκπλήξεις, δώρα και μικρές απολαύσεις για όλους! Παράλληλα η Cablenet μέσα από τη μαγεία του μωβ κόσμου #PURPLE WORLD, δίνει την ευκαιρία σε συνδρομητές της και μή, να λάβουν μέρος σε εβδομαδιαίους διαγωνισμούς και να κερδίσουν πλούσια δώρα. Οι καλοκαιρινοί διαγωνισμοί Cablenet άρχισαν ήδη από τις 12 Ιουνίου και θα ισχύουν μέχρι την 1η Σεπτεμβρίου. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να μάθουν περισσότερα και να δηλώσουν συμμετοχή στην ιστοσελίδα της Cablenet www.cablenet.com.cy μέσα από το #PURPLE WORLD – URL: https://competition.cablenet.com.cy.
Eπιπλέον η Cablenet καλεί τον κόσμο να ανακαλύψει τη μαγεία του μωβ δικτύου με 15 Μέρες ΔΩΡΕΑΝ Δοκιμή και να απολαύσει τη μοναδική μωβ εμπειρία από το πιο γρήγορο, ανεξάρτητο δίκτυο στην Κύπρο!
Μια μοναδική μωβ εμπειρία από το πιο γρήγορο, ανεξάρτητο δίκτυο στην Κύπρο, που αξίζει να δοκιμαστεί χωρίς καμία επιπρόσθετη χρέωση, χωρίς καμία δέσμευση και χωρίς να χρειάζεται οποιοσδήποτε τερματισμός συνδρομής από υφιστάμενο παροχέα!

Η Αγία Νάπα ετοιμάζεται να υποδεχτεί στις 5 και 6 Αυγούστου το πρώτο LIVING COLOR MUSIC & ARTS FESTIVAL, μια διήμερη διοργάνωση που υπόσχεται μια απαράμιλλη, αξέχαστη και ολοκληρωμένη φεστιβαλική εμπειρία. Ένα αξιοζήλευτο line-up με non-stop live μουσική από μερικά από τα κορυφαία ονόματα της παγκόσμιας σύγχρονης μουσικής σκηνής, live art installations, διαδραστικά παιχνίδια και ποικιλία γαστρονομικών προτάσεων θα συναντηθούν σε ένα σύγχρονο φεστιβάλ που η Κύπρος δεν έχει ξαναζήσει.
Μια θεματική σκηνή 250 τετραγωνικών μέτρων, μοναδική στο είδος της, θα υποδεχτεί Top 50 DJs, και συγκεκριμένα τους Dimitri Vegas & Like Mike –που ψηφίστηκαν No1 DJ στον κόσμο το 2015 και No2 DJ το 2016 - Nervo, Nicky Romero, Quintino, Bassjackers και Angemi, τον ανερχόμενο διεθνώς DJ Paz, τον γνωστό Έλληνα DJ Junior Rush και ταλαντούχους Κύπριους DJs όπως τους Kypros A. Karaviotis, Andy Von Emmanouel και άλλους, που μαζί με δεκάδες performers αναμένονται να καταπλήξουν τους θεατές με μοναδικούς ψηφιακούς και ακουστικούς ήχους και εικόνες.
Πέρα από τη μουσική, η τέχνη θα αποτελεί ένα άλλο μεγάλο μέρος του φεστιβάλ. Σε ένα living art studio, δεκάδες καλλιτέχνες θα δημιουργούν, μέσα από ένα διαδραστικό παιχνίδι με το κοινό, ένα τεράστιο live art wall, installations και παραστάσεις.
Το ειδικά σχεδιασμένο γαστρονομικό τμήμα του φεστιβάλ θα προσφέρει εναλλακτικό street food για όλα τα γούστα, ενώ ένα interactive photo booth installation και μια σειρά από δημιουργικά και συναρπαστικά παιχνίδια, από ένα τεράστιο bowling μέχρι τα αγαπημένα συγκρουώμενα αυτοκινητάκια, θα αναμένουν τους επισκέπτες για ένα για ένα διασκεδαστικό διάλειμμα από τη μουσική σκηνή.
Το φεστιβάλ θα πραγματοποιηθεί στο Σύγχρονο Αθλητικό Κέντρο της Αγίας Νάπας, ένα εξωτερικό χώρο 21000 τετραγωνικών μέτρων με θέα τη θάλασσα, και θα περιλαμβάνει ένα ειδικά σχεδιασμένο τμήμα Γενικής Εισόδου, με πολλαπλά επίπεδα, που μπορεί να φιλοξενήσει μέχρι 17000 επισκέπτες την ημέρα. Όσοι ψάχνουν για μια πραγματικά exclusive εμπειρία, μπορούν να επιλέξουν τις cabanas, τα high-service tables ή το standing area του πολυτελούς, 1200 τετραγωνικών μέτρων, VIP lounge του Φεστιβάλ, που θα προσφέρει μια σειρά από VIP ωφελήματα, όπως απρόσκοπτη θέα της σκηνής, ξεχωριστή express είσοδο, ξεχωριστό parking, private bar και τουαλέτες και exclusive bottle service presentation.
Με διοργανωτές τη LOUD MIND ENTERTAINMENT Ltd και μια ομάδα κορυφαίων επαγγελματιών με εξειδίκευση στα live entertainment events από τις ΗΠΑ και το Ηνωμένο Βασίλειο, το LIVING COLOR MUSIC & ARTS FESTIVAL είναι χωρίς αμφιβολία η εκδήλωση που δεν πρέπει κανείς να χάσει αυτό το καλοκαίρι.
Για περισσότερες πληροφορίες για το φεστιβάλ και τις τιμές των εισιτηρίων επισκεφθείτε το www.livingcolorfestival.com ή επικοινωνήστε με τους διοργανωτές στο This email address is being protected from spambots. You need JavaScript enabled to view it..

Οι συνδρομητές της Cytavision απολαμβάνουν το πιο ολοκληρωμένο αθλητικό θέαμα και ψυχαγωγία, πολλά προνόμια, υπηρεσίες και δώρα αξίας.
Η Cytavision για να ευχαριστήσει τους πελάτες της, πραγματοποίησε αυτόματη κλήρωση μεταξύ των συνδρομητών Super Pack και Public Pack με δώρα, που ο κάθε ποδοσφαιρόφιλος ονειρεύεται: να ζήσει τους τελικούς του UEFA Champions League και του UEFA Europa League!
Δεκαπέντε συνδρομητές ήταν οι τυχεροί που είχαν την ευκαιρία να τους ζήσουν από κοντά!
Τρεις υπερ-τυχεροί κέρδισαν διπλά, πλήρη ταξιδιωτικά πακέτα μαζί με εισιτήρια γηπέδου διακεκριμένων θέσεων.
Στον τελικό του UEFA Champions League στο Cardiff της Ουαλίας στις 3 Ιουνίου, βρέθηκε γεμάτος ενθουσιασμό ο κος Μιχαλάκης Πισκόπου μαζί με τον εγγονό του Θεοτόκη Αναστασίου, ο οποίος δήλωσε: «Το να βρίσκομαι σε ένα τεράστιο γήπεδο και να βλέπω live την κορυφαία ποδοσφαιρική αναμέτρηση, που παρακολουθούν εκατομμύρια άλλοι θεατές και τηλεθεατές ανά τον κόσμο, για μένα ήταν κάτι το εξωπραγματικό!»
Στον τελικό του UEFA Europa League στη Στοκχόλμη της Σουηδίας στις 24 Μαΐου, βρέθηκε ο κος Αντρέας Χατζούδης με το γιο του Αντώνη, καθώς και ο Φάνος Τιμοθέου παρέα με τον θείο του κο Θεόδωρο Νικολάου. Με την επιστροφή τους δήλωσαν:
Αντρέας Χατζούδης: «Δεν μπορώ να περιγράψω την ανεπανάληπτη εμπειρία που ζήσαμε χάρη στη Cytavision! Η φιλοξενία από την UEFA, αλλά και όλη η διοργάνωση ήταν καταπληκτικά!»
Φάνος Τιμοθέου: «Ήταν μια αξέχαστη εμπειρία ζωής που όλοι μας οι φίλοι που αγαπούν το ποδόσφαιρο, θα μας ζηλεύουν πάντα! Ένα μεγάλο ευχαριστώ στη Cytavision.»
Άλλοι επτά τυχεροί κέρδισαν τρία διπλά εισιτήρια γηπέδου, διακεκριμένης θέσης για τον τελικό του UEFA Champions League και τέσσερα διπλά εισιτήρια γηπέδου, διακεκριμένης θέσης για τον τελικό του UEFA Europa League και έζησαν από κοντά το απόλυτο υπερθέαμα, στον παλμό των μεγαλύτερων διασυλλογικών διοργανώσεων!
Παράλληλα, πέντε τυχεροί συνδρομητές του πακέτου δημόσιας προβολής Public Pack, κέρδισαν διπλά εισιτήρια διακεκριμένης θέσης για τον τελικό του UEFA Europa League!
Η Cytavision κατέχει τα δικαιώματα μετάδοσης στην Κύπρο των δύο μεγάλων διοργανώσεων, UEFA Champions League και UEFA Europa League μέχρι το 2018.

Επίσης μέσα από τα 20 αθλητικά της κανάλια συνεχίζει να ταξιδεύει τους συνδρομητές της καθημερινά στα μεγαλύτερα αθλητικά γεγονότα, προσφέροντάς τους μοναδικές στιγμές και αξέχαστες εμπειρίες!

Η Cytavision ευχαριστεί όλους τους συνδρομητές της για τη διαχρονική εμπιστοσύνη τους και υπόσχεται να συνεχίσει να προσφέρει πλούσια δώρα, καινοτόμες υπηρεσίες και χρήσιμες διευκολύνσεις.

Η CNP ΑΣΦΑΛΙΣΤΙΚΗ, διαχρονικός υποστηρικτής του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου (CAA), ήταν για πέμπτη συνεχόμενη χρονιά ένας εκ των χορηγών του εθνικού μας αγώνα, του συναρπαστικού ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΥ που ολοκληρώθηκε την Κυριακή 18 Ιουνίου 2017.

Το φετινό ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΥ αποτέλεσε τον 4ο γύρο του Ευρωπαϊκού Πρωταθλήματος (ERC) αλλά και τον 3ο γύρο του πρωταθλήματος Μέσης Ανατολής (MERC), ενώ παραμένει το μοναδικό ράλι στον κόσμο που υπολογίζεται σε δύο περιφερειακά πρωταθλήματα της Διεθνούς Ομοσπονδίας Αυτοκινήτου (FIA). Συνολικά 75 πληρώματα από Κύπρο, Ευρώπη και Μέση Ανατολή διάνυσαν 724 χιλιόμετρα μέσα από 14 ειδικές διαδρομές μικτής επιφάνειας (χώμα/άσφαλτος).

Η πιο σημαντική και ιδιαίτερη ειδική διαδρομή του ΡΑΛΙ ΚΥΠΡΟΣ 2017, ήταν η CNP ASFALISTIKI SUPER SPECIAL STAGE. Πραγματοποιήθηκε στους δρόμους της Λευκωσίας και πρόσφερε μια μοναδική εμπειρία στους χιλιάδες φίλους του μηχανοκίνητου αθλητισμού. Παράλληλα η διεθνής τηλεοπτική μετάδοση πρόβαλλε την εικόνα της Λευκωσίας αλλά και της Κύπρου, μέσα από την αγωνιστική δράση κορυφαίων οδηγών.

Εθνική τραγωδία στην Πορτογαλία όπου τουλάχιστον 62 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη δασική πυρκαγιά του Σαββάτου, στην περιοχή Λεϊρία της κεντρικής Πορτογαλίας και εξελίχθηκε σε σκέτη κόλαση. Τα περισσότερα θύματα έχασαν τη ζωή τους στην προσπάθειά τους να εγκαταλείψουν με τα αυτοκίνητά τους τις περιοχές που καίγονταν με αποτέλεσμα να απανθρακωθούν μέσα σε αυτά ενώ κάποιοι άλλοι πέθαναν από αναθυμιάσεις. Την ίδια ώρα οι τραυματίες ανέρχονται στους 54, με πολλούς να βρίσκονται σε κρίσιμη κατάσταση, ενώ μεταξύ των τραυματιών συγκαταλέγονται και έξι πυροσβέστες. Πτώματα στους δρόμους και καμένα αυτοκίνητα στους δρόμους είναι οι συγκλονιστικές εικόνες που βλέπουν το φως της δημοσιότητας προκαλώντας ανατριχίλα.

ΣΥΓΚΛΟΝΙΣΜΟΣ.
«Δυστυχώς, αυτή είναι χωρίς αμφιβολία η χειρότερη τραγωδία που έχουμε βιώσει τα τελευταία χρόνια σε ό,τι αφορά τις δασικές πυρκαγιές», δήλωσε χθες εμφανώς συγκινημένος ο πρωθυπουργός της Πορτογαλίας Αντόνιο Κόστα, ο οποίος μετέβη στην έδρα της Πολιτικής Προστασίας, κοντά στη Λισαβόνα. Ο Πορτογάλος πρωθυπουργός κήρυξε τριήμερο πένθος για τα θύματα της μεγάλης αυτής πυρκαγιάς, η οποία εξακολουθεί να μαίνεται. Μεγάλη είναι η βοήθεια που στέλνουν γειτονικές και άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός τόνισε τέλος ότι η Ελλάδα θα προσφέρει κάθε αναγκαία βοήθεια για την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, με την Ελλάδα να στέλνει δύο μεγάλα πυροσβεστικά αεροσκάφη. O πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ έστειλε εξάλλου μήνυμα συμπαράστασης στην Πορτογαλία για την τεράστια δοκιμασία, υποσχόμενος -στα πορτογαλικά- βοήθεια.

ΦΟΝΙΚΟΤΕΡΕΣ ΠΥΡΚΑΓΙΕΣ.
Με αφορμή τη φονική πυρκαγιά στην Πορτογαλία, αναφέρουμε τις πιο πολύνεκρες πυρκαγιές στην ιστορία της ανθρωπότητας, αρχίζοντας από τις πιο πρόσφατες. Μεταξύ 7 και 11 Φεβρουαρίου τουλάχιστον 173 άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους στην Αυστραλία στις πυρκαγιές που σημειώθηκαν στα νοτιοανατολικά της χώρας και κυρίως στην πολιτεία της Βικτόριας, όπου καταστράφηκαν ολοσχερώς ολόκληρες πόλεις και κάηκαν περισσότερα από 2.000 σπίτια. Στα τέλη Αυγούστου του 2007 στην Ελλάδα 77 άνθρωποι έχασαν την ζωή τους από τις πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές που κατέκαψαν 250.000 εκτάρια. Οι περιοχές οι οποίες επλήγησαν αφορούσαν τους νομούς Μεσσηνίας, Αρκαδίας, Ηλείας, Αχαΐας, Λακωνίας, Αργολίδος, Κορινθίας, Αττικής και Ευβοίας, Φθιώτιδος με το νομό Ηλείας να δέχεται το πιο εκτεταμένο και φονικό πλήγμα. Αυτές ήταν οι μεγαλύτερες πυρκαγιές στην χώρα τα τελευταία χρόνια. Τον Μάιο 1987, σημειώνεται η μεγαλύτερη δασική πυρκαγιά στη σύγχρονη ιστορία της Κίνας με τουλάχιστον 119 νεκρούς στα βορειοανατολικά της χώρας, 102 τραυματίες και 51.000 άστεγους. Η φονικότερη καταγεγραμμένη δασική πυρκαγιά φαίνεται πως ήταν εκείνη που σημειώθηκε στις 8 Οκτωβρίου του 1871 στο Πεστάιγκο (Ουισκόνσιν, ΗΠΑ) και η οποία στοίχισε τη ζωή σε 1.125-1.200 ανθρώπους, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις.

Σε ταυτόχρονη αποκλειστική συνέντευξή του στην «Αλήθεια» και στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Havadis» ο διευθυντής της Παγκόσμιας Τράπεζας για τα κράτη της νότιας Ευρώπης Dirk Reinermann αναλύει τις τεράστιες οικονομικές προοπτικές που διανοίγονται για την ελληνοκυπριακή και τουρκοκυπριακή κοινότητα σε περίπτωση επίλυσης του κυπριακού προβλήματος. Να σημειωθεί πως στα τέλη του 2015, οι ηγέτες της ελληνοκυπριακής και της τουρκοκυπριακής κοινότητας, καθώς και τα Ηνωμένα Έθνη, ζήτησαν τεχνική βοήθεια από την Παγκόσμια Τράπεζα για την οικονομική πτυχή των συνεχιζόμενων διαπραγματεύσεων.
Η βοήθεια που παρασχέθηκε από την Παγκόσμια Τράπεζα περιλαμβάνει μια εις βάθος ανάλυση των οικονομικών επιπτώσεων της επανένωσης της Κύπρου. Με βάση τις εκτιμήσεις οικονομολόγων της Παγκόσμιας Τράπεζας και με βάση μελέτες που έχουν γίνει, το εσωτερικό εμπόριο μεταξύ των δυο κοινοτήτων αναμένεται τα υπερτριπλασιαστεί, ενώ αναμένεται να υπάρξουν και σημαντικές επενδύσεις τα πρώτα δυο με τρία χρόνια ώστε να διασυνδεθούν καλύτερα οι υποδομές μεταξύ των δυο πλευρών, ιδιαίτερα όσον αφορά τους τομείς των συγκοινωνιών, της ενέργειας και του νερού. Υπολογίζεται πως οι επενδύσεις στους πιο πάνω τομείς θα φτάσουν τα 1,1 δις ευρώ.
Ο κ. Reinermann σημειώνει παράλληλα πως με καλή διαχείριση η επανένωση θα αυξήσει την πώληση αγαθών και υπηρεσιών, όχι μόνο εντός του νησιού αλλά και στην ΕΕ, την Τουρκία και τον υπόλοιπο κόσμο. Όσον αφορά τον τραπεζικό τομέα των κατεχομένων ο κ. Reinermann είναι καθησυχαστικός καθώς όπως αναφέρει η ενσωμάτωση του τουρκοκυπριακή τραπεζικού τομέα είναι αδύνατον να αυξήσει τα συστημικά ρίσκα στην επανενωμένη Κύπρο και αυτό γιατί η μεγαλύτερη τουρκοκυπριακή τράπεζα που αντιστοιχεί στο 20% του τουρκοκυπριακού τραπεζικού τομέα αναλογεί σε λιγότερο του 2% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα στην ελληνοκυπριακή πλευρά. Ολόκληρη η συνέντευξη του κ. Reinermann πιο κάτω:

Ερ. Έχει υπολογίσει η Παγκόσμια Τράπεζα το οικονομικό κόστος μιας πιθανής λύσης του προβλήματος, και τα σενάρια υπό τα οποία αυτό το κόστος μπορεί να αλλάξει; Μπορείτε να είστε συγκεκριμένοι;
- Σε τελική ανάλυση, το όφελος υπερτερεί του κόστους, καθώς θα κερδίσει ολόκληρο το νησί από την επανένωση.
Πρώτο, η επανενωμένη Κύπρος θα μπορούσε να καταστεί ένα «νησί σταθερότητας» σε μια δυστυχώς αυξανόμενα ασταθή περιοχή, και θα επωφελείτο από τους πολιτιστικούς και οικονομικούς δεσμούς αιώνων με όλους τους γείτονες της Ανατολικής Μεσογείου και παραπέρα.
Δεύτερο, το στάτους κβο μιας ήδη μικρής οικονομίας που είναι μοιρασμένη σε δύο μικρότερες οικονομίες ενισχύει τις προκλήσεις – και πιθανόν να ενισχύει την αυξημένη διαφορά στο κατά κεφαλή εισόδημα μεταξύ της ΕΚ και των ψηλών εισοδηματικών οικονομιών της ΕΕ.
Τρίτο, αν γίνει σωστή διαχείριση της επανένωσης, τα οφέλη από μια μεγαλύτερη οικονομία, από αυξημένες δημόσιες και ιδιωτικές επενδύσεις, και αυξημένο εγχώριο και διεθνές εμπόριο, μπορούν να δημιουργήσουν πολλές θέσεις εργασίας στο σύνολο του νησιού. Η ενισχυμένη εσωτερική διασύνδεση στην ενέργεια, τις συγκοινωνίες και το νερό μπορεί να δημιουργήσει επενδυτικές ευκαιρίες αξίας περίπου €1.1 δις στα επόμενα 2-3 χρόνια. Θα υπάρξει εισοδηματική σύγκλιση εντός του νησιού και θα καλυφθεί η διαφορά με τις ανεπτυγμένες οικονομίες της ΕΕ. H εκμετάλλευση αυτών των ευκαιριών προς το παρόν δυσχεραίνεται από τη διαίρεση του νησιού και τις διάφορες οικονομικές στρεβλώσεις, αβεβαιότητες, και κόστη που αυτή επιβάλλει στο νησί.
Η συνέχιση του στάτους κβο στοιχίζει στην Κύπρο. Η επανένωση, από την άλλη, θα παρήγαγε σημαντικά οφέλη για την οικονομία – εφόσον συνοδευτεί με ορθή πολιτική και θεσμικές αποφάσεις, αποτελεσματική υλοποίηση, και προσεκτική διαχείριση του περιουσιακού ζητήματος.

Ερ. Πόσο πιστεύετε θα μπορούσε να αυξηθεί το δικοινοτικό εμπόριο στα χρόνια μετά την επίλυση του κυπριακού προβλήματος; Και κατά την άποψή σας ποιοί παράγοντες είναι αναγκαίοι για την προώθηση του εμπορίου και την προσέλκυση επενδύσεων εντός του νησιού;
- Το αυξημένο εμπόριο, πρωτίστως με την υπόλοιπη ΕΕ και την Τουρκία, θα επέτρεπε στις κυπριακές επιχειρήσεις να εκμεταλλευτούν οικονομίες κλίμακας και να γίνουν μεγαλύτερες και πιο ανταγωνιστικές στην παγκόσμια οικονομία. Αυτό θα παρέχει ευκαιρίες σε εγχώριους επενδυτές, και η προκύπτουσα ανάπτυξη θα δημιουργούσε περισσότερες θέσεις εργασίας σε όλο το νησί. Η εμπειρία οικονομιών που εντάχθηκαν στην ΕΕ δείχνει ότι αυτοί που επωφελήθηκαν περισσότερο από την ενσωμάτωση των οικονομιών τους ήταν αυτοί που αγκάλιασαν την ενσωμάτωση.
Με καλή διαχείριση, η επανένωση αναμένεται να αυξήσει την πώληση αγαθών και υπηρεσιών, όχι μόνο εντός του νησιού αλλά και στην ΕΕ, την Τουρκία, και τον υπόλοιπο κόσμο. Με το στάτους κβο, οι πωλήσεις δια μέσω της Πράσινης Γραμμής είναι σημαντικά κατώτερες των δυνητικών, λόγω των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των φορολογικών συστημάτων και των διαφορετικών προτύπων προϊόντων. Εντούτοις, τα εναρμονισμένα φορολογικά συστήματα και πρότυπα προϊόντων μετά την επανένωση θα επέτρεπαν αυξημένο εσωτερικό εμπόριο. Θα οδηγούσαν επίσης σε καλύτερο επιχειρηματικό κλίμα, δυνατότερο χρηματοπιστωτικό τομέα και σταθερό μακροοικονομικό δημοσιονομικό πλαίσιο. Οι προσομοιώσεις μας δείχνουν ότι το εσωτερικό εμπόριο μπορεί να υπερτριπλασιαστεί.

Ερ. Οι Ελληνοκύπριοι φοβούνται ότι η οικονομική τους ευμάρεια θα μειωθεί αν υπάρξει λύση του προβλήματος, αφού θα υπάρξει πίεση προς τα κάτω (π.χ. μέσω μισθών) για σύγκλιση με τους Τουρκοκύπριους. Τι πιστεύετε γι’αυτό;
- Καθώς το κατά κεφαλή εισόδημα είναι διαφορετικό εντός του νησιού με το στάτους κβο, υπάρχει ήδη το κίνητρο για εργατική μετακίνηση διά μέσου της Πράσινης Γραμμής. Μετά την επανένωση, αναμένουμε αυτή τη διαφορά να καλυφθεί και το κατα κεφαλή εισόδημα για ολόκληρο το νησί να αυξηθεί καθώς η κυπριακή οικονομία θα ενσωματώνεται καλύτερα στην υπόλοιπη ΕΕ και τον κόσμο. Επομένως, η οποιαδήποτε αύξηση εσωτερικής εργατικής μετακίνησης θα είναι προσωρινή και θα επιφέρει θετικό καθαρό αποτέλεσμα.. Μετά από κάποια αναπροσαρμογή, τα υφιστάμενα συστήματα κοινωνικής προστασίας στην Κύπρο θα έχουν την ικανότητα να προστατεύσουν τον δομικό μετασχηματισμό που πιθανόν να επέλθει σε ολόκληρη την κυπριακή οικονομία. Με την προϋπόθεση της καλής διαχείρισης του μερίσματος της ειρήνης, η επανένωση θα οδηγήσει σε «μεγαλύτερη πίτα» για διαμοιρασμό από τις δύο πλευρές.

Ερ. Σε ποιά κατάσταση βρίσκεται ο τραπεζικός τομέας της βόρειας πλευράς του νησιού; Έχετε κάνει οποιαδήποτε τεστ αντοχής σε αυτό το ζήτημα ή ακόμα; Αν ναι, ποιό είναι το αποτέλεσμα; Πιστεύετε ότι οι τουρκοκυπριακές τράπεζες θα χρειαστούν νέα κεφάλαια στο τέλος, και πόσα; Ποιά είναι τα δυνατά σημεία των τουρκοκυπριακών τραπεζών και ποιές οι αδυναμίες τους;
- Η Παγκόσμια Τράπεζα έχει εστιάσει στο νομικό, κανονιστικό και εποπτικό πλαίσιο, και τις χρηματοπιστωτικές υποδομές του τουρκοκυπριακού τραπεζικού τομέα σε μια προσπάθεια στήριξης της σύγκλισής του με τις αρχές και τα πρότυπα που απαιτεί η ΕΕ και εφαρμόζονται στην ελληνοκυπριακή κοινότητα. Η επανένωση του νησιού θα απαιτούσε ανασκόπηση του τουρκοκυπριακού τραπεζικού τομέα για τη διασφάλιση της ικανοποίησης των απαιτήσεων του ευρωπαϊκού κεκτημένου και της Ευρωζώνης, που αναμένεται να πάρει κάποιο χρόνο και συντονισμένη προσπάθεια. Η ενσωμάτωση του τουρκοκυπριακού τραπεζικού τομέα είναι απίθανο να αυξήσει τα συστημικά ρίσκα σε μια επανενωμένη Κύπρο λόγω του μεγέθους και της δομής του: η μεγαλύτερη τουρκοκυπριακή τράπεζα, που αντιστοιχεί στο 20% του τουρκοκυπριακού τραπεζικού τομέα, αναλογεί σε λιγότερο από 2% του συνόλου των στοιχείων ενεργητικού του τραπεζικού τομέα της ελληνοκυπριακής πλευράς.
Ο ελληνοκυπριακός τραπεζικός τομέας έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο στον δρόμο για ανάκαμψη μετά την οικονομική κρίση. Ωστόσο, συνεχιζόμενα υψηλά επίπεδα χρέους στον ιδιωτικό τομέα και μη-εξυπηρετούμενα δάνεια απαιτούν την συνέχιση των προσπαθειών έτσι ώστε να μειωθεί το ρίσκο.
Η ενσωμάτωση των χρηματοπιστωτικών τομέων παρουσιάζει σημαντικές ευκαιρείες εαν και οι δύο τομείς καταφέρουν να αντιμετωπίσουν τις αντιστοιχες προκλήσεις. Θα μπορούσε να επιτρέψει στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα και στις δύο κοινότητες να ενώσουν δυνάμεις και να προωθήσουν τη θέση της Κύπρου στην περιοχή ως ένα ασφαλές και αξιόπιστο οικονομικό και χρηματοπιστωτικό κέντρο.

ΕΡ: Θα υπάρχει ομοσπονδιακό σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων μετά τη λύση ή θα είναι υπεύθυνες οι δύο κοινότητες για τη διατήρηση δικών τους συστημάτων κοινωνικών ασφαλίσεων στην κάθε πλευρά;
- Εναπόκειται στην κάθε πλευρά να αποφασίσει πώς θα μετεξελιχθούν τα υφιστάμενα συστήματα κοινωνικών ασφαλίσεων του νησιού μετά την επανένωση, ξεκινώντας από δύο παράλληλα συστήματα. Αυτό που μπορούμε να πούμε είναι ότι -συνήθως- οι μικρές ομοσπονδίες έχουν ένα ενιαίο σύστημα κοινωνικών ασφαλίσεων. Αυτό υποστηρίζει την εργατική κινητικότητα, επιτρέπει συμψηφισμό του ρίσκου και μειώνει τα λειτουργικά έξοδα σε σύγκριση με την ύπαρξη πολλαπλών συστημάτων. Έχοντας αυτό υπόψη, βρίσκουμε ότι η διατήρηση πολλαπλών συστημάτων κοινωνικών ασφαλίσεων στην Κύπρο δεν θα στρέβλωνε τα οικονομικά κίνητρα, με δεδομένη την ομοιότητα στις παραμέτρους που διέπουν τα δύο συστήματα. Με την επιφύλαξη, όμως, ότι απαιτείται η ενίσχυση των υφιστάμενων συστημάτων για να είναι δυνατή η μεταφορά των ωφελημάτων από το ένα σύστημα στο άλλο, πράγμα που θα στήριζε την εργατική κινητικότητα.

ΕΡ: Για σκοπούς σύγκλισης των οικονομιών και στις δύο πλευρές, πώς θα διανεμηθούν τα κεφάλαια για επενδύσεις σε υποδομές;
- Η επανένωση θα δημιουργούσε ευκαιρίες για παραγωγικές επενδύσεις σε υποδομές στο σύνολο του νησιού. Από την άλλη, θα υπήρχε η ανάγκη ενίσχυσης της εσωτερικής συνδεσης και της σύνδεσης με τις διεθνείς αγορές μέσω επενδύσεων στις υποδομές συγκοινωνιών, ούτως ώστε να αξιοποιηθούν τα οφέλη της επανένωσης που σχετίζονται με το εμπόριο. Η ενίσχυση της σύνδεσης στην ενέργεια και το νερό θα επέτρεπε πολύ πιο αποτελεσματική χρήση των διαθέσιμων πόρων σε καιρούς πλεονάσματος και σε έκτακτη ανάγκη, μέσω της διοχέτευσής τους στις περιοχές που τα έχουν ανάγκη σε περιόδους ψηλής ζήτησης, και μέσω της αποφυγής σπατάλης.
Οι ανάγκες δημόσιας επένδυσης για την επανασύνδεση των υποδομών στο σύνολο του νησιού υπολογίζονται σε €580 εκατομμύρια για τις συγκοινωνίες, €325 εκατομμύρια για το νερό και €180 εκατομμύρια για την ενέργεια. Θα είναι σημαντικό να εκμεταλλευτούν στο έπακρο τις εγχώριες και διεθνείς ιδιωτικές χρηματοδοτήσεις, καθώς και δημόσια χρηματοδότηση, συμπεριλαμβανομένου από το Ευρωπαϊκά Διαρθωτικά και Επενδυτικά Ταμεία. Η εμπειρία περιοχών που παρουσιάζουν υστέρηση σε άλλες οικονομίες της ΕΕ δείχνει ότι η κύρια πρόκληση θα είναι η ικανότητα απορρόφησης των πόρων. Επομένως θα είναι ιδιαίτερα σημαντική η ενίσχυση της διοικητικής ικανότητας σε διάφορα επίπεδα της κυβέρνησης, συμπεριλαμβανομένου στους δήμους, για την διασύνδεση παραγωγικών επενδυτικών ευκαιρειών με τα διαθέσιμα δημόσια κονδύλια, και για την ανάπτυξη ευνοϊκού επιχειρηματικού περιβάλλοντος για την προσέλκυση ιδιωτικής χρηματοδότησης.

Από πλευράς Συμμαχίας Πολιτών δεν κρύβουν την ικανοποίηση τους για τις παρουσίες του περασμένου Σαββάτου στην πρώτη παγκύπρια συνάντηση στελεχών και φίλων του Γιώργου Λιλλήκα. Στη Συμμαχία Πολιτών αντιλαμβάνονται ότι με την έξοδο της δεξιάς πτέρυγας πρέπει να κινηθούν λίγο πιο... αριστερά. Σε αυτή την προσπάθεια βοηθούν και τα προβλήματα που υπάρχουν στο ΑΚΕΛ, αφού η δυστοκία στην εξεύρεση υποψήφιου και η αποτυχημένη προσπάθεια με τον Μάικ Σπανό έφερε δυσαρέσκεια σε ψηφοφόρους και στελέχη του κόμματος της Αριστεράς. Φαίνεται ότι η προσπάθεια για στήριξη στον Μάικ Σπανό - ο οποίος εκ των υστέρων φάνηκε ότι δεν μπορεί να ασπαστεί τις ιδέες της αριστεράς στην οικονομία - λειτούργησε προς όφελος του Γιώργου Λιλλήκα, ο οποίος με χαρά είδε το Σάββατο γνωστούς ΑΚΕΛικούς να του δίνουν στήριξη. Αυτή την ώρα ο Γιώργος Λιλλήκας συνεχίζει την προετοιμασία του για τις προεδρικές εκλογές, ενώ ετοιμάζει και το πλάνο του για την συνάντηση με το ΑΚΕΛ που θα γίνει σε μια βδομάδα.

ΣΕΝΑΡΙΟ.
Από πλευράς ΑΚΕΛ εξηγούν με νόημα στον Γιώργο Λιλλήκα ότι δεν υπάρχει ενδεχόμενο να τους δώσουν στήριξη. Ωστόσο τα δεδομένα άλλαξαν τις τελευταίες ημέρες, ενώ προβληματισμό στο ΑΚΕΛ προκαλεί το γεγονός ότι στην προεκλογική συνάντηση του κ. Λιλλήκα υπήρχαν επιφανείς ΑΚΕΛικοί από την ΠΕΟ, και από άλλες επαρχιακές οργανώσεις του ΑΚΕΛ κυρίως από την Πάφο και την Ελεύθερη Αμμόχωστο. Πηγή της Συμμαχίας που μίλησε στην «Α» μας είπε ότι προξένησε και στον ίδιο μεγάλο έκπληξη η παρουσία κάποιων ανθρώπων που παραδοσιακά στέκονται στο πλευρό του ΑΚΕΛ. Ξέροντας όλα αυτά ο Γιώργος Λιλλήκας, ετοιμάζει την δική του πρόταση την οποία θα παρουσιάσει στο ΑΚΕΛ. Σύμφωνα με τις πληροφορίες της «Α», ο κ. Λιλλήκας θα κάνει την εξής πρόταση: Ο ίδιος να αποσύρει προσωρινά την υποψηφιότητά του και η Κεντρική Επιτροπή του ΑΚΕΛ να εξουσιοδοτήσει την ηγεσία του κόμματος να αρχίσει διάλογο με τον Γιώργο Λιλλήκα για ετοιμασία κοινού πλαισίου στο οποίο αν συμφωνήσουν οι δύο πλευρές ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών να είναι υποψήφιος. Αυτό που θα εξηγήσει ο Γ. Λιλλήκας στο ΑΚΕΛ είναι ότι σύμφωνα με τα δεδομένα που υπάρχουν, το κόμμα από μόνο του δεν μπορεί να εξεύρει υποψήφιο ο οποίος να είναι σε θέση να κερδίσει τον Νικόλα Παπαδόπουλο στον 1ο γύρο των εκλογών. Αυτό το επιχείρημα έχει βάση σύμφωνα με όλες τις δημοσκοπήσεις και το ξέρουν στο ΑΚΕΛ.

ΕΙΠΕ Ο ΛΙΛΛΗΚΑΣ.
Επίσημα χθες ο κ. Λιλλήκας είπε ότι όσες πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται για μη επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, να μελετήσουν προσεκτικά και αντικειμενικά το ποιες είναι εκείνες οι συνεργασίες αλλά και εκείνη η υποψηφιότητα, η οποία μπορεί όντως στον δεύτερο γύρο να τον νικήσει. Σε δηλώσεις του στο Κοιλάνι της Επαρχίας Λεμεσού, στο περιθώριο της "Γιορτής του γλυτζιστού", ο κ. Λιλλήκας κλήθηκε να σχολιάσει τις διεργασίες με το ΑΚΕΛ για τις προεδρικές εκλογές, λέγοντας «έχω συνηθίσει στη ζωή μου, όταν κάνω διάλογο και συναντήσεις, να προσέρχομαι πάντα με θετικό πνεύμα και με ετοιμότητα. Έχουμε προτάσεις, αλλά ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να ακούσουμε και προτάσεις όπως και θέσεις", ανέφερε και πρόσθεσε πως, από δικής του πλευράς θα καταθέσει προβληματισμούς και προτάσεις και είναι ανοικτός σε ένα διάλογο, "ο οποίος ελπίζω να είναι παραγωγικός εάν όντως συμφωνούμε όλοι ότι πρωταρχικός στόχος πρέπει να είναι ο τερματισμός της διακυβέρνησης Νίκου Αναστασιάδη"».
Θα πρέπει, συνέχισε, όσες πολιτικές δυνάμεις ενδιαφέρονται για μη επανεκλογή του Προέδρου Αναστασιάδη, να μελετήσουν προσεκτικά και αντικειμενικά για το ποιες είναι εκείνες οι συνεργασίες αλλά και εκείνη η υποψηφιότητα η οποία μπορεί όντως στο δεύτερο γύρο να τον νικήσει.

ΠΡΟΒΛΗΜΑ ΣΤΟ ΑΚΕΛ
Για να περάσουμε τώρα στην Εζεκία Παπαϊωάννου, φαίνεται ότι αυτή την φορά η προσπάθεια θα γίνει με φόντο την υποστήριξη ενός υποψηφίου που είναι πιο κοντά στην αριστερή ιδεολογία. Η διαδικασία με τον Μάικ Σπανό έδειξε ότι στην βάση του ΑΚΕΛ δεν επιθυμούν υποψήφιο που να μην έχει τα χαρακτηριστικά πολιτικού που δεν ασπάζεται την ιδεολογία που πρεσβεύει το κόμμα. Εξ ού και στην επικαιρότητα βρίσκονται και πάλι ονόματα όπως αυτά του Κίκη Καζαμία, Σταύρου Μαλά και Τάκη Χατζηγεωργίου. Στο ΑΚΕΛ αρχίζουν αυτή την βδομάδα τις διαδικασίες τους με στόχο να καταλήξουν εντός Ιουλίου. Η διαδικασία δε θα είναι εύκολη, ενώ όσο περνάει ο καιρός θα γίνεται ακόμη πιο δύσκολη με δεδομένο ότι Νικόλας Παπαδόπουλος και Γιώργος Λιλλήκας βρίσκονται ήδη στον προεκλογικό αγώνα, με επιτελεία που ήδη εργάζονται. Μάλιστα ο κ. Λιλλήκας έχει αρχίσει τις επισκέψεις σε σωματεία και λαϊκές οργανώσεις που παραδοσιακά στέκονται στο πλευρό του ΑΚΕΛ.

Page 1 of 234

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

No result...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day