Tuesday, 05 July 2016 08:53

Η Ηρα συνάντησε τον Δία σε μια ιστορική ημέρα για την εξερεύνηση του διαστήματος

Written by 

Η σύγχρονη αστρονομία συνάντησε σήμερα την ελληνική μυθολογία. Η Ηρα, το ηλιακό μη επανδρωμένο διαστημόπλοιο, έφθασε στον Δία μετά από ταξίδι πέντε ετών και τέθηκε τα ξημερώματα της Τρίτης σε τροχιά γύρω από τον αέριο αυτό γίγαντα.

Το διαστημοσκάφος της ΝΑΣΑ 'Juno' (Ηρα στα λατινικά) έφθασε στον μεγαλύτερο πλανήτη του ηλιακού μας συστήματος. Είναι η πρώτη φορά που γήινο διαστημόπλοιο τίθεται σε τροχιά γύρω από τους πόλους του Δία, σε μια προσπάθεια να λύσει κάποια από τα μυστήρια που περιβάλλουν αυτόν τον αέριο γίγαντα.

Πρόκειται για το πρώτο ηλιακό διαστημόπλοιο που θα λειτουργήσει σε τόσο μεγάλη απόσταση από τον 'Hλιο, δηλαδή 817 εκατ. χιλιόμετρα στο μακρινότερo σημείο.

Το διαστημοσκάφος της ΝΑΣΑ αναμένεται ότι θα περιστραφεί γύρω από τον Δια 37 φορές μέσα σε 20 μήνες σε απόσταση 5.000 χλμ από τον πλανήτη. Το περιστρεφόμενο διαστημοσκάφος έχει το μέγεθος ενός γηπέδου καλαθόσφαιρας.

Μεταξύ άλλων, το Juno θα μελετήσει το πεδίο βαρύτητας και το μαγνητικό πεδίο του Δία και θα υπολογίσει το ποσοστό οξυγόνου.

Ο Δίας είναι ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού μας συστήματος, στον οποίο θα χωρούσε η Γη 1.300 φορές.

Αποτελεί τα δύο τρίτα της συνολικής μάζας όλων των πλανητών του ηλιακού μας συστήματος.

«Η αλήθεια να λέγεται, ο Δίας δεν είναι ένα όμορφο μέρος», γράφει η ΝΑΣΑ.

Εξηγεί ότι πρόκειται για μια τεράστια στρογγυλή μάζα από αέρια (ένας αέριος πλανήτης- γίγαντας), όπου δεν είναι δυνατόν να προσεδαφιστεί τίποτε. Άλλοι αέριοι γίγαντες του ηλιακού μας συστήματος είναι ο Κρόνος, ο Ουρανός και ο Ποσειδώνας. Οι υπόλοιποι πλανήτες, Ερμής, Αφροδίτη, Γη και Άρης είναι στερεοί.

Οποιοδήποτε διαστημόπλοιο ή οποιοσδήποτε άνθρωπος υποθετικά δοκιμάσει να περάσει μέσα από τα χρωματιστά του σύννεφα θα βρει ακαριαίο το θάνατο αφού θα συντριβεί και θα λιώσει.

Η πίεση στον Δία είναι τόσο ισχυρή που μετατρέπει ακόμη και τα αέρια σε υγρή μορφή.

Η μεγάλη χαρακτηριστική κόκκινη κηλίδα στο νότιο ημισφαίριο του Δια είναι κατ'ακρίβεια μια τεράστια καταιγίδα, ένας αντικυκλώνας, μεγαλύτερος και από τη Γη, που μαίνεται εδώ και εκατοντάδες χρόνια.

Η ατμόσφαιρα του Δία αποτελείται κυρίως από υδρογόνο και ήλιο και είναι δηλητηριώδης. Επίσης, μια πολύ επικίνδυνη ακτινοβολία περιβάλλει τον Δία, η οποία είναι 1.000 φορές πιο τοξική από την θανατηφόρα δόση για τον άνθρωπο.

Κάποιοι επιστήμονες θεωρούν ότι ο Δίας έχει τις προδιαγραφές κάποια μέρα στο πολύ μακρινό μέλλον να εξελιχθεί σε ένα δεύτερο ήλιο στο ηλιακό μας σύστημα.

Ο Δίας είναι ο πατέρας 67 δορυφόρων που περιστρέφονται γύρω από αυτόν σε διαφορετικές τροχιές. Οι πλέον γνωστοί του δορυφόροι είναι η Ιώ, ο Γανυμήδης και η Ευρώπη, η οποία πιθανολογείται ότι μπορεί να φιλοξενεί ζωή στους ωκεανούς της που βρίσκονται κάτω από ένα στρώμα πάγου. Μελλοντικές αποστολές θα διερευνήσουν αυτό το σενάριο σε λίγα χρόνια.

Το Juno σχεδιάζεται να καταρριφθεί, όπως το Galileo το 2003, μετά την ολοκλήρωση της αποστολής του. Ο λόγος είναι ότι οι επιστήμονες δεν θέλουν να 'μολύνουν' με πιθανά γήινα μικρόβια την περιοχή και κυρίως τον δορυφόρο του Δία, Ευρώπη, που πιθανολογείται ότι ίσως να φιλοξενεί ζωή κάτω από τους πάγους της.

Read 44249 times

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day