Monday, 18 July 2016 11:59

Οι γονείς πρέπει να είναι πιο προσεκτικοί από τα παιδιά

Written by  ΡΟΔΟΥΛΑ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΙΑΝΟΥ

Διαδίκτυο... ένας χώρος απρόσωπος, εύκολα παραπλανήσιμος, συχνά επικίνδυνος, μα εύκολα προσβάσιμος. Παράλληλα, ένα συνδετικό δίκτυο με ενδιαφέρον, πολυπλοκότητα, έτοιμο να προσφέρει συντροφιά, να ψυχαγωγήσει, να εκπαιδεύσει, να γεμίσει τον χρόνο σου με ποικιλία δράσεων. Το διαδίκτυο θεωρείται πλέον μια σύγχρονη κατασκευή της νέας τάξης πραγμάτων στην κοινωνία του σήμερα. Ταυτίζεται με την πραγματικότητα της καθημερινότητας και της λειτουργικότητας των ανθρώπων, πόσο μάλλον των παιδιών τα οποία ζουν κι εξελίσσονται μέσα απ’ αυτό, αποτελώντας την πιο ευάλωτη ομάδα κινδύνου. Ένας κόσμος ιδιαίτερα προσεγγίσιμος για τα παιδιά, τα οποία δυστυχώς αδυνατούν να αναγνωρίσουν και να εκτιμήσουν τους κινδύνους που ελλοχεύουν.

ΟΙ ΓΟΝΕΙΣ.
Η ασφάλεια στο διαδίκτυο, είναι πλέον στοιχείο υποκειμενικό στη σημερινή πραγματικότητα, εντούτοις υπάρχουν παράμετροι για τις οποίες οι γονείς πρέπει να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί όσον αφορά την προστασία των παιδιών τους. Το ζητούμενο λοιπόν, είναι να δράσουν ως προστατευτικοί κρίκοι, προλαμβάνοντας δυσάρεστα γεγονότα τα οποία θα μπορούσαν να προκληθούν από τις διάφορες διαδικτυακές παγίδες, αλλά κι από την έντονη ως συχνά εξαρτημένη σχέση που πλέον τα παιδιά φαίνεται να έχουν αναπτύξει με τον κόσμο του διαδικτύου.

ΤΑ ΘΕΤΙΚΑ.
Το διαδίκτυο μπορεί να αποτελέσει ένα σημαντικό εργαλείο ανάπτυξης διαφόρων δεξιοτήτων μας στη σύγχρονη κοινωνία, ακόμη και να μας βοηθήσει να γνωρίσουμε και να αναπτύξουμε επαφή με ανθρώπους από όλο τον κόσμο. Πέραν της ψυχαγωγίας, φαίνεται να βοηθά μέσω διαφόρων μορφών στην εκπαίδευση, την εξερεύνηση και ανακάλυψη νέων πληροφοριών, παρέχοντας ένα ενδιαφέρον τρόπο μάθησης και καλλιεργώντας τη φαντασία και τη δημιουργικότητα. Καθώς η τεχνολογία αναπτύσσεται ραγδαία, στοιχεία της ανθρώπινης λειτουργικότητας διαμορφώνονται κι επαναπροσαρμόζονται αντίστοιχα. Η σχέση λοιπόν των παιδιών με την τεχνολογία, αποτελεί σημαντικό παράγοντα και για τη δική τους λειτουργικότητα στη συνεχώς εξελισσόμενη αυτή κοινωνία. Εντούτοις, χρειάζεται προσοχή στο πώς αξιοποιούν το διαδίκτυο, ώστε αυτό να μην αποτελεί επιβαρυντικό παράγοντα στην καθημερινή τους ζωή. Συχνά ακούμε λέξεις όπως κατάχρηση, εξάρτηση, εθισμός, ακόμη και αυτοκτονίες ανηλίκων λόγω διαδικτυακού εκφοβισμού. Ως εκ τούτου, είναι σημαντικό να δράσουμε προληπτικά ώστε να μειωθεί το άκουσμα των παραπάνω φαινομένων που προκαλούν έκπτωση στη ζωή τόσο των ίδιων των παιδιών όσο και των οικογενειών τους.

ΟΙ ΚΙΝΔΥΝΟΙ.
Το κάθε παιδί, χρειάζεται να ενημερωθεί κατάλληλα από τους γονείς για τους κινδύνους που εμπερικλείει το διαδίκτυο, για τις παγίδες που κρύβονται πίσω από κάθε οθόνη. Και για να συμβεί αυτό, χρειάζεται πρωτίστως, οι γονείς να είναι οι ίδιοι ενήμεροι και εξοικειωμένοι με την εξέλιξη της τεχνολογίας, όπως επίσης γνώστες των διαφόρων κοινωνικών δικτύων και διαδικτυακών εφαρμογών που πιθανόν να χρησιμοποιεί το παιδί τους. Παράλληλα, είναι σημαντικό να γνωρίζουν τους κινδύνους του σύγχρονου διαδικτυακού κόσμου και να ενημερώνονται σε τακτική βάση. Ο γονεϊκός ρόλος είναι καθοριστικός και χρειάζεται να είναι αφοσιωμένοι σ’ αυτόν, ώστε να ανταποκριθούν ουσιαστικά σε ό,τι αφορά την ασφάλεια του παιδιού τους.

Ο ΕΛΕΓΧΟΣ.
Οι γονείς είναι αυτοί που θα ασκήσουν έλεγχο, θα θέσουν κανόνες και όρια, αυτοί που πρέπει να ακούσουν, να κατανοήσουν, να στηρίξουν το παιδί και τις ανάγκες του. Προστατευτικό παράγοντα για το παιδί, αποτελεί η κινητοποίηση και ενθάρρυνσή του στη συμμετοχή σε δραστηριότητες εκτός σπιτιού, όπου το ίδιο δεν θα έχει την ευκαιρία να εστιάσει σε διαδικτυακές δράσεις, για τις οποίες ωστόσο θα μπορούσε εναλλακτικά, να χρησιμοποιήσει το διαδίκτυο ώστε να τις υποστηρίξει, αναπτύσσοντας τις γνώσεις του γι’ αυτές! Η παρακίνησή του στην ένταξή του σε ομάδες συνομήλικων και στη σωστή επιλογή και διατήρηση υγιών σχέσεων με φίλους, αποτελεί επιπλέον θετικό παράγοντα ως προς την ασφάλεια και τη λειτουργικότητά του. Οι γονείς είναι σημαντικό να γνωρίζουν τους φίλους του παιδιού και να έχουν την ικανότητα να αναγνωρίσουν κάποιον ο οποίος αποτελεί καινούριο φίλο, ή κάποιον ο οποίος φαίνεται να έχει περίεργες προθέσεις. Το παιδί παράλληλα, πρέπει να έχει αναπτύξει μια θετική εικόνα για τον εαυτό του, ώστε να μπορεί να ανταποκριθεί κατάλληλα μπροστά σε καταστάσεις που το αφήνουν εκτεθειμένο. Επίσης, χρειάζεται, να μάθει να ξεχωρίζει το πραγματικό από το αναληθές, να μάθει να λέει «όχι» και να έχει την ικανότητα να εμπιστεύεται τους γονείς του στην περίπτωση όπου βιώνει οτιδήποτε αρνητικό.

Η ΣΧΕΣΗ ΓΟΝΙΩΝ-ΠΑΙΔΙΩΝ.
Η σχέση εμπιστοσύνης και αποδοχής γονιού-παιδιού είναι καθοριστικός παράγοντας ως προς την αντιμετώπιση ιδιαίτερων καταστάσεων που απειλούν την ψυχοσύνθεση του παιδιού. Είναι σημαντικό, το κάθε παιδί να αισθάνεται άνετα να αποταθεί στους γονείς και να εκφράσει το οτιδήποτε συμβαίνει και για το οποίο αισθάνεται άσχημα. Επιπλέον, ο χρόνος πλοήγησης στο διαδίκτυο χρειάζεται να είναι περιορισμένος, έχοντας θέσει όρια και διατηρώντας τα με συνέπεια. Ο υπολογιστής χρειάζεται να βρίσκεται σε κοινό χώρο μέσα στο σπίτι, ώστε να υπάρχει επίβλεψη και να αποφεύγεται η πρόσβαση του παιδιού σε σελίδες με ακατάλληλο περιεχόμενο, κυρίως στις περιπτώσεις παιδιών παιδικής, σχολικής ηλικίας και προεφηβείας. Στη σημερινή εποχή, όπως άλλωστε και οι ενήλικες, τα παιδιά έχουν μάθει να αναζητούν πληροφορίες για οτιδήποτε ακούσουν, για οτιδήποτε τους ενδιαφέρει, για οτιδήποτε τους προβληματίζει, για οτιδήποτε θέλουν να εξερευνήσουν. Ωστόσο, οι πληροφορίες συχνά είναι ελλιπείς και μη έγκυρες, προκαλώντας στα ίδια αρνητική εικόνα και πολλές φορές οδηγώντας τα σε αδιέξοδο, με καταστροφικές συνέπειες. Χρειάζεται να γνωρίζουμε, πως τα παιδιά που ανήκουν στις παραπάνω ηλικίες, αδυνατούν να διαχωρίσουν το πραγματικό από το εικονικό περιεχόμενο κι έχοντας περιορισμένη κριτική ικανότητα, εύκολα παραπλανούνται και δίνουν άλλο νόημα σ’ αυτό που βλέπουν. Μεταξύ των άλλων, οι γονείς μπορούν να εγκαταστήσουν φίλτρα προστασίας στους υπολογιστές των παιδιών τους με στόχο τον περιορισμό των σελίδων που μπορούν να επισκέπτονται, επεξηγώντας πάντα στα παιδιά με ειλικρίνεια την πρόθεσή τους να τα προστατεύσουν. Από την άλλη, οι έφηβοι, έχουν την ικανότητα να κατανοήσουν και να επεξεργαστούν σε σημαντικό βαθμό το διαδικτυακό περιεχόμενο, ωστόσο διανύουν μια περίοδο πειραματισμού και δοκιμασίας των ορίων τους, εκθέτοντας όμως συχνά τον εαυτό τους σε κίνδυνο και τείνοντας μάλιστα να είναι μυστικοπαθείς ως προς τις δράσεις τους. Αναζητώντας τη μοναδική τους ταυτότητα και οδηγούμενοι προς την ανεξαρτησία τους, δυσκολεύονται στην τήρηση κανόνων και περιορισμών από τους ενήλικες, κυρίως όταν αυτοί είναι οι γονείς! Επομένως, οι γονείς κατά την περίοδο εφηβείας, αναμφίβολα, δεν πρέπει να λαμβάνουν απόλυτα ελεγκτικό ρόλο και είναι καλό να αποφεύγουν να θέλουν να μάθουν μετά πίεσης τα πάντα, αφού αυτό έχει αρνητικό αντίκτυπο στη μεταξύ τους σχέση. Ωστόσο, είναι σημαντικό να είναι ικανοί να αποδεχτούν και να αναστοχαστούν στα νέα δεδομένα και τις αλλαγές που προκύπτουν, όντας σε θέση να παρέχουν την απαραίτητη ασφάλεια «από την κατάλληλη απόσταση», αποφεύγοντας τις τιμωρίες και παρέχοντας το αίσθημα αποδοχής. Γενικότερα, οι γονείς είναι σημαντικό να θέτουν όρια από την παιδική ηλικία, μαθαίνοντας τα παιδιά τους να λειτουργούν σε οριοθετημένο πλαίσιο, ώστε μελλοντικά να αποφεύγονται οι αρνητικές αντιδράσεις και αντιπαραθέσεις.

ΤΟ ΧΑΣΜΑ.
Λέγεται, πως υπάρχει ψηφιακό χάσμα ανάμεσα στους γονείς και τα παιδιά όσον αφορά τη χρήση διαδικτύου, με αιτιολογικό παράγοντα την παράλληλη εξάπλωση και εξέλιξη των διαδικτυακών δράσεων με την γέννηση των σημερινών παιδιών. Ωστόσο, συχνά παρατηρούμε το αντίθετο, όπου πολλοί από τους «σύγχρονους» γονείς, αδυνατούν οι ίδιοι να θέσουν όρια στον εαυτό τους ως προς τη χρήση του διαδικτύου. Κι εξαιτίας αυτού, καθώς ο γονέας προβαίνει σε ανεξέλεγκτη χρήση, δεν θα μπορούσε αποτελεσματικά να θέσει περιορισμό στο παιδί του για παρόμοιες δράσεις του. Είναι άξιο υπενθύμισης λοιπόν, το γεγονός ότι αποτελούν πρότυπα για τα παιδιά τους και πως πρέπει να αποτελούν υγιή πρότυπα. Επίσης συχνή, είναι η εικόνα που συναντάμε καθημερινά στις καφετέριες και σε διάφορους χώρους μαζικής συγκέντρωσης, όπου οι νεαροί γονείς «βολεύονται», δίνοντας στα παιδιά τους μια ηλεκτρονική συσκευή για παιχνίδι ή πλοήγηση στο διαδίκτυο, με σκοπό τη δική τους χαλάρωση. Ας θυμόμαστε όμως, ότι το δικό μας βόλεμα μπορεί να αποτελεί μεγάλη παγίδα για το ίδιο μας το παιδί.

_________

ΡΟΔΟΥΛΑ ΠΑΠΑΛΑΜΠΡΙΑΝΟΥ

Κοινωνική Επιστήμονας, Σύμβουλος Ατόμου και Οικογένειας,
Εκπαιδ. Οικογενειακή Ψυχοθεραπεύτρια / 99 092792

Read 42378 times Last modified on Monday, 18 July 2016 12:03

Leave a comment

Make sure you enter the (*) required information where indicated. HTML code is not allowed.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ...

Η ΕΚΔΟΣΗ ΤΗΣ ΗΜΕΡΑΣ

ΠΡΟΗΓΟΥΜΕΝΕΣ ΕΚΔΟΣΕΙΣ

 

Sport Day